Βάσεις 2021: Εκτοξεύονται οι δημοφιλείς σχολές, η ελάχιστη βάση εισαγωγής «σκαρφαλώνει» στα 8.000 μόρια

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτόξευση βάσεων σε 3 από τα 4 πεδία. Παραδοσιακά οι δημοφιλείς σχολές όπως της Ιατρικής αλλά και της Νομικής θα δουν αυξημένα μόρια εισαγωγής.

Στο κατακόρυφο είναι η αγωνία χιλιάδων μαθητών και γονέων για τις φετινές Βάσεις, με τα πρώτα στοιχεία και εκτιμήσεις, να δείχνουν μεγάλη άνοδο. Η αγωνία, τουλάχιστον σε πρώτη φάση αναμένεται να λάβει τέλος την Παρασκευή 9 Ιουλίου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που θα μας δώσει μια πρώτη ιδέα για το πόσο καλά τα πήγαν οι μαθητές και πόσο αναμένεται να εκτοξεύονται οι βάσεις των σχολών.

Τα στοιχεία από τη μέχρι τώρα βαθμολόγηση των υποψηφίων εκτός από την ανοδική πορεία των βάσεων στις περιζήτητες σχολές παράλληλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες θέσεις σε περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως σε σχολές χαμηλής ζήτησης, θα παραμείνουν εφέτος κενές λόγω του ότι για να εισέλθει ένας υποψήφιος θα απαιτείται να έχει γράψει τουλάχιστον 8, δηλαδή να συγκεντρώνει περίπου 8000 μόρια, όταν μέχρι πέρυσι αρκούσε να μπει ακόμα και με βαθμολογίες 2 και 3.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από καθηγητές, προκύπτει άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες, Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά κάθε χρόνο έχουν μεγάλη ζήτηση.

Οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα 18.000 μόρια και πάνω ενώ άνοδος αναμένεται και στην Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και στα παιδαγωγικά και στις σχολές του Πολυτεχνείου.

Από τι εξαρτώνται οι βάσεις

Γενικά, οι βάσεις εισαγωγής θα εξαρτηθούν από τους εξής παράγοντες:

  • Τις επιδόσεις των μαθητών,
  • την διαμόρφωση της ΕΒΕ
  • καθώς και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που θα αποτυπωθούν μετά και την κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων.

1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές)

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές) αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 50 χαμηλόβαθμα τμήματα που πέρσι απαιτούσαν μέχρι 12.000 μόρια.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια ενώ η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα με την ψυχπλογία Αθήνας και τη Νομική Θεσσαλονίκης να ακολουθούν. Υψηλά αναμένεται να είναι και οι Παιδαγωγικές Σχολές.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής να διαμορφώνεται περί των 8.000 μορίων. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής)
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», με παραδοσιακά οι ιατρικές σχολές να ανεβαίνουν και πάλι φέτος πάνω από τα 19.000 μόρια.

Η εκτίμηση είναι ότι στο πεδίο αυτό η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα αφορά και τα περιζήτητα Ιατρικά τμήματα, τα Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά καθώς και τα δυο Κτηνιατρικά ενώ η βάση εισόδου στο Πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)
Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να είναι το τμήμα με τους περισσότερους υποψήφιους σε σχέση με τα υπόλοιπα Πεδία.

Πάνω από 60 θα είναι τα χαμηλόβαθμα τμήματα που θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους ενώ, η ελάχιστη βάση εισαγωγής για την είσοδο στο Πεδίο αναμένεται να κινηθεί στα 7.500 μόρια.

Μετατρέψετε τους βαθμούς σε μόρια μετά τα αποτελέσματα

Οι μαθητές των Πανελληνίων 2021 μετά την ανακοίνωση των βαθμών θα πρέπει να μετατρέψουν την βαθμολογία τους σε μόρια.

Μπορούν να μπουν στον ιστότοπο του υπουργείου, markcalc.it.minedu.gov.gr και να υπολογίσουν αμέσως, γρήγορα και εύκολα τα μόρια τους ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να συγκρίνουν την επίδοση τους με τις περσινές βάσεις.

Τονίζουμε ότι αυτή την στιγμή η συγκεκριμένη υπηρεσία βρίσκεται εκτός λειτουργίας, και γράφει το μήνυμα πώς «οι ημερομηνίες λειτουργίας της ιστοσελίδας ανακοινώνονται από το Υ.ΠΑΙ.Θ.», υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο η συγκεκριμένη υπηρεσία ανοίγει μια μέρα πριν τα αποτελέσματα των πανελληνίων.

ΠΗΓΉ: https://www.dikaiologitika.gr/

Απάντηση