Πανελλήνιες 2021: Πέντε τμήματα του Μηχανογραφικού για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία

Έξυπνες επιλογές τις οποίες μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Μέγα ζητούμενο στις επιλογές των μαθητών και αυριανών φοιτητών μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις, αποτελούν οι προοπτικές των τμημάτων και οι δυνατότητες που παρέχει ένα πρόγραμμα σπουδών στη μελλοντική αγορά εργασίας. Πριν από κάποια χρόνια, οι δυνητικές διαδρομές που μπορούσε να ακολουθήσει ο απόφοιτος κάποιου τμήματος ήταν λίγο πολύ γνωστές, και μάλιστα, σε ένα μεγάλο αριθμό αποφοίτων θα λέγαμε και παγιωμένες. Μικρότερος αριθμός εξειδικεύσεων, λιγότερα αντικείμενα επιστημονικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, υπό διαμόρφωση οικονομίες και άλλες παράμετροι συνέβαλαν ώστε να γνωρίζουν γονείς και μαθητές πάνω κάτω τη γκάμα επιλογών που πρόσφερε ένα πτυχίο και τους χώρους που θα μπορούσε να εργαστεί ο απόφοιτος.

Μεγαλύτερο εύρος επιλογών για τους αυριανούς φοιτητές

Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια το δεδομένο αυτό δεν υφίσταται και η πλειονότητα των μαθητών αγνοεί το εύρος των επιλογών που προσφέρει στην παρούσα και στην αυριανή αγορά εργασίας το κάθε πτυχίο. Σημαντικό ρόλο ως προς αυτό, διαδραμάτισαν δυο -κυρίως- βασικά στοιχεία: η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια και μας έχει φέρει εν μέσω της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, και η «έκρηξη» των εξειδικεύσεων σε μεταπτυχιακά και επαγγελματικά προγράμματα. Ωστόσο, καταλυτικός παράγοντας που διευρύνει τις επιλογές των αποφοίτων τα τελευταία χρόνια είναι η διεπιστημονικότητα που αποτελεί ζητούμενο τόσο στις επιλογές των νέων όσο και των εργοδοτών. Η διεπιστημονικότητα αποτελεί ένα δεδομένο τη σημασία του οποίου εμφατικά υπογραμμίσαμε τα τελευταία χρόνια, και είναι μια συνθήκη που μπορεί να βοηθήσει πολλούς αποφοίτους να ακολουθήσουν μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία. Μια πορεία δηλαδή που ξεφεύγει από τις κλασικές διαδρομές και μονοπάτια καριέρας που συνήθως έχει ένας απόφοιτος.

Επιλογικά, εκείνο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας είτε είμαστε μαθητές που συμπληρώνουμε το μηχανογραφικό μας, είτε φοιτητές που σκεφτόμαστε την μελλοντική μας εξειδίκευση είναι το εξής: Κάθε πρόγραμμα σπουδών μας δίνει σημαντικές ευκαιρίες να κινηθούμε σε κλάδους που μέχρι πριν λίγα χρόνια δε φανταζόμασταν καν. Ποιος θα περίμενε πως ένας απόφοιτος φιλολογίας θα μπορεί να βρεθεί σε μια εταιρεία που ασχολείται με την Υπολογιστική γλωσσολογία; Πως ένας απόφοιτος μηχανολόγων μηχανικών θα εμβάθυνε στην τρισδιάστατη εκτύπωση κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει να γνωρίζουμε το εύρος των επιλογών που μας παρέχει το πρόγραμμα σπουδών που μας ενδιαφέρει και να αποφεύγουμε τα «στεγανά» του παρελθόντος! Μόνο έτσι θα διευρύνουμε τις ακαδημαϊκές μας επιλογές και τις επαγγελματικές μας προοπτικές. Επιλεκτικά και με τη βοήθεια της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας παραθέτουμε ακολούθως 5 τμήματα τα οποία αποτελούν μια αξιόλογη βάση ώστε διεπιστημονικά να κινηθείτε σε καινοτόμα και ενδιαφέροντα επιστημονικά πεδία και να «χτίσετε» μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία.

  1. Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Αντικείμενο των τμημάτων είναι η μελέτη πεδίων όπως Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις, Διπλωματία, Ευρωπαϊκοί Θεσμοί κ.λπ. με σημαντική εστίαση και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών ώστε οι φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις που θα αξιοποιήσουν σε πολιτικό, επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο. Το πλαίσιο των προσφερόμενων γνώσεων παρέχει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να εμβαθύνουν περαιτέρω στην ενέργεια, τη στρατηγική, τη διακυβέρνηση και το διεθνές εμπόριο αλλά και ευρύτερα στη διεθνή πολιτική. Επακόλουθα, γνώσεις από τα προαναφερθέντα πεδία μπορούν γόνιμα να αξιοποιηθούν και να συνδυαστούν με μια μεταπτυχιακή εξειδίκευση που θα τους επιτρέψει να κινηθούν διεπιστημονικά ακόμη και σε πεδία όπως η Διαμεσολάβηση, η Διοίκηση, το Μάρκετινγκ και η Κυβερνοασφάλεια, θέτοντας τη βάση για μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία πέρα από τον παραδοσιακό κλάδο της Οικονομίας ή των Διεθνών Σχέσεων που ταυτίζονται συνήθως με το πτυχίο.
  2. Επιστήμης Υπολογιστών Κρήτης. Ένα από τα παλαιότερα τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα που ασχολείται με τα αντικείμενα του υλισμικού, του λογισμικού, των εφαρμογών της πληροφορικής και της θεωρίας της Επιστήμης των Υπολογιστών. Οι σπουδές στο τμήμα και οι παρεχόμενες γνώσεις αποτελούν εφαλτήριο προκειμένου ο απόφοιτος να ασχοληθεί με πεδία όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), το 3D Printing, η Επαυξηµένη και η Εικονική πραγματικότητα, τα Γνωσιακά Συστήµατα κ.ά. Επιπρόσθετα, ο αυριανός απόφοιτος μπορεί -κάλλιστα- να δραστηριοποιηθεί σε τομείς όπως η Μηχανική Μάθηση, η Βιοϊατρική, η Επιχειρησιακή Νοημοσύνη.
  3. Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Ε.Μ.Π. Ο εφοδιασμός με γνώσεις στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Μηχανική, παράλληλα με τη γνώση πληροφορικής και υπολογιστικών πακέτων είναι χαρακτηριστικό του προγράμματος σπουδών. Επίσης, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα οικονομικών, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας, ακόμη και δικαίου! Στο 3 ο έτος ο απόφοιτος συνεχίζει είτε στην κατεύθυνση του Μαθηματικού Εφαρμογών είτε του Φυσικού Εφαρμογών. Η πρώτη κατεύθυνση περιλαμβάνει τις ροές: 1. Εφαρμοσμένη Ανάλυση, 2. Στατιστική, 3. Μαθηματικά Πληροφορικής, 4. Εφαρμοσμένη Μηχανική – Υπολογιστική Προσομοίωση. Η δεύτερη τις ροές: 1. Υπολογιστική και Θεωρητική Φυσική, 2. Πυρηνική Φυσική και Στοιχειώδη Σωματίδια, 3. Οπτοηλεκτρονική και Λέιζερ, 4. Προηγμένα Τεχνολογικά Υλικά, 5. Μηχανική των Υλικών. Ο απόφοιτος μπορεί διεπιστημονικά να μετακινηθεί σε πεδία που αφορούν στην ηλεκτρονική μηχανική, στους αυτοματισμούς και τη ρομποτική, στη Βιοϊατρική ακόμη και στα Χρηματοοικονομικά.
  4. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πάτρας. Το πρόγραμμα σπουδών αφορά διάφορες περιοχές που σχετίζονται με τη Μηχανολογία, τη Μηχανική και την Αεροναυπηγική. Οι φοιτητές θα έρθουν σε επαφή με γνωστικά αντικείμενα όπως οι αυτοματισμοί, η πυρηνική τεχνολογία, ο σχεδιασμός αεροχημάτων, και διάφορα άλλα πεδία που σχετίζονται και με τη μηχανική όσο και την αεροναυπηγική. Επακόλουθα, οι φοιτητές επιλέγουν τομείς ειδίκευσης όπως ο Κατασκευαστικός, της Ενέργειας, Αεροναυτικής και Περιβάλλοντος, της Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών και Εμβιομηχανικής ακόμη και της Διοίκησης & Οργάνωσης. Η διεπιστημονικότητα στη μεταπτυχιακή εξειδίκευση του μελλοντικού αποφοίτου θα συμβάλει σημαντικά στο να ακολουθήσει μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία σε θέσεις και ρόλους σχετικούς με την Εμβιομηχανική, την Βιοϊατρική, τις Νανοτεχνολογίες κ.ο.κ.
  5. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Τα τμήματα ασχολούνται με τα αντικείμενα του υλισμικού, του λογισμικού αλλά και των εφαρμογών της πληροφορικής κυρίως στις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο, η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη διαρκώς γεννά ευκαιρίες για τους αποφοίτους σε κλάδους που πραγματεύονται την Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή, τη Μηχανική Μάθηση, την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, τα Πληροφοριακά Συστήματα, τα Συστήματα Επικοινωνιών κ.λπ. Αν και στην Επιστήμη των Υπολογιστών είναι αρκετά δύσκολο να «προβλέψουμε» εξελίξεις, και εργασιακούς ρόλους που αναδύονται, σίγουρα ο απόφοιτος έχει το πλαίσιο γνώσεων για να κινηθεί διεπιστημονικά σε κλάδους η Ρομποτική, τα Χρηματοοικονομικά και η Τηλεϊατρική.

ΠΗΓΉ: https://www.ethnos.gr/

Απάντηση