Το Facebook (μπορεί να) βλάπτει σοβαρά την υγεία

Το Facebook (μπορεί να) βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ακόμα και αν δεν γνωρίζει κανείς την επιστημονική βάση πίσω από τις συνέπειες της εμμονής -ειδικά των εφήβων- με τα κοινωνικά δίκτυα έχει σίγουρα παρατηρήσει τις αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά του χρήστη.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Regis που θα δημοσιευτεί στο “Computers in Human Behavior”  
ακόμα και όταν κοιτάς τα news feed του Facebook υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία σου.  Μπορεί η συμπεριφορά σου στα κοινωνικά δίκτυα να σε κάνει περισσότερο αγχώδη, να σου δημιουργεί κρίσεις πανικούς ακόμα και αίσθημα κατωτερότητας.

Αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα η εκτεταμένη χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοβαρές βλάβες για την υγεία του χρήση όπως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Το άγχος για την απάντηση ή όχι σε ένα μήνυμα αλλά και η συγκέντρωση αρκετών like σε ένα status δημιουργούν στους χρήστες άγχος το οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις 89 φοιτητών οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για την σχέση τους με το Facebook και στη συνέχεια παρακολούθησαν για 10 εβδομάδες την συμπεριφορά τους.

Οι ίδιοι, διαπίστωσαν ότι το άγχος που μπορεί να προκληθεί από τη χρήση του Facebook δημιούργησε μεγαλύτερο αριθμό λοιμώξεων, ενώ εκείνοι με τους περισσότερους φίλους στο Facebook ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους και στρες, καθώς και περισσότερες λοιμώξεις.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Jay P. Campisi, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αν θέλετε να αισθανθείτε λιγότερο μόνος ή να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι ή να έχετε καλύτερη υγεία, πιθανώς, το να βρίσκεστε, μονίμως, μπροστά από μια οθόνη τηλεφώνου ή υπολογιστή δε θα σας βοηθήσει να το καταφέρετε».

Απάντηση