Δεύτερη ευκαιρία για μια θέση σε Πρότυπα ή Πειραματικά σχολεία

2η ευκαιρία για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία θα γίνει με τεστ δεξιοτήτων και θα καλύψουν κενά, που τυχόν προκύπτουν στις Α’, Β’ και Γ’ τάξεις στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια προβλέπει απόφαση του υπουργείου Παιδείας

Τη διεξαγωγή συμπληρωματικών διαδικασιών για την εισαγωγή μαθητών/τριών στις κενές θέσεις στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, προβλέπει απόφαση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Καθηγητή Γ. Τόμπρα.

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει tη διεξαγωγή συμπληρωματικής διαδικασίας:

– της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την πλήρωση κενών θέσεων μαθητών/τριών, που τυχόν προκύπτουν στις Α’, Β’ και Γ’ τάξεις στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια και

– την πλήρωση κενών θέσεων μαθητών/τριών, που τυχόν προκύπτουν στις Α’, Β’ και Γ’ τάξεις στα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) το σχολικό έτος 2021-2022, ως εξής:

Στην Α’ τάξη των Προτύπων Γυμνασίων, Λυκείων οι κενές θέσεις προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής που πραγματοποιήθηκε τον Ιού- νιο του 2021 και εφόσον δεν υπάρχει ή έχει εξαντληθεί ο πίνακας επιλαχόντων/χουσών μαθητών/τριών. Στις Β ‘ και Γ’ τάξεις των Προτύπων Γυμνασίων, Λυκείων οι κενές θέσεις των μαθητών/μαθητριών προκύπτουν από τον τελικό αριθμό μαθητών/μαθητριών, που είχαν δικαίωμα να φοιτήσουν στην οικεία σχολική μονάδα στις Α’ και Β’ τάξεις αντίστοιχα κατά το σχολικό έτος 2020-2021.

Για την κάλυψη των κενών θέσεων των μαθητών/τριών στις Α’, Β’ και Γ’ τάξεις στα Πρότυπα Σχολεία, οι οποίες προκύπτουν μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2022,  δηλαδή διενεργείται δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων στα γνωστικά πεδία της κατανόησης κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Ειδικότερα, για τις Β’ και Γ’ τάξεις των Προτύπων Σχολείων αντικείμενο της δοκιμασίας είναι στοιχεία των παραπάνω γνωστικών πεδίων, τα οποία οι μαθητές/τριες ήδη γνωρίζουν και έχουν αφομοιώσει από τη φοίτησή τους στις προηγούμενες τάξεις της οικείας βαθμίδας.

Δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και δεν ελέγχονται γνώσεις οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση.

Οι μαθητές/τριες δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω διαδικασία.

Η διεξαγωγή της δοκιμασίας πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της οικείας σχολικής μονάδας πριν από την έναρξη των μαθημάτων και σε ημερομηνία που ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας μετά από απόφαση του οικείου Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου ή του/της Διευθυντή/ντριας της οικείας σχολικής μονάδας στην περίπτωση που αυτό δεν έχει συγκροτηθεί.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για την κάλυψη των κενών θέσεων μαθητών/τριών στα Πρότυπα Σχολεία κατατίθενται με προσωπική παρουσία των δυο γονέων/κηδεμόνων, άλλως, η αίτηση συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του απόντος γονέα/κηδεμόνα ότι συναινεί στην συμμετοχή του τέκνου του στη διαδικασία και προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης ή ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της σχολικής μονάδας ενδιαφέροντος με επισυναπτόμενα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση αυτή, ο αριθμός πρωτοκόλλου αποστέλλεται ηλεκτρονικά. Στην περίπτωση που η αίτηση κατατίθεται ηλεκτρονικά, θα πρέπει να επισυναφθούν υπεύθυνες δηλώσεις και των δυο γονέων/κηδεμόνων μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται στην ιστοσελίδα gov.gr.

Η συμμετοχή στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του/της μαθητή/τριας.

Οι υποψήφιοι μαθητές/τριες, κατά την ημερομηνία διενέργειας της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, οφείλουν να προσκομίσουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και το αποδεικτικό υποβολής της αίτησής τους, που φέρει τον κωδικό της αίτησης, για πλήρη ταυτοποίησή τους.

Οι μαθητές/τριες κατά την είσοδο στην αίθουσα διενέργειας της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, ταυτοποιούνται και σημειώνουν τον αριθμό Μητρώου στο/στα φύλλο/α εξέτασης σε σημείο/α που τους υποδεικνύεται από τους επιτηρητές, καλύπτεται/ονται κατά την παράδοσή του/τους και ανοίγουν μετά την ολοκλήρωση της βαθμολογίας.

Η επιλογή των θεμάτων, στα οποία εξετάζονται οι μαθητές/τριες, γίνεται με ευθύνη του ΕΠ.Ε.Σ. ή του Διευθυντή/ντριας, κατά περίπτωση, της οικείας σχολικής μονάδας από επιτροπή που συστήνεται για το σκοπό αυτό, μετά από εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Τα θέματα και των δύο εξεταζόμενων γνωστικών πεδίων έχουν την μορφή ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και είναι είκοσι πέντε (25) στον αριθμό για κάθε γνωστικό πεδίο, οι οποίες συνοδεύονται από υλικό (κείμενα, ασκήσεις, κ.λπ.) που αξιοποιείται από τους υποψηφίους/ιες για να απαντήσουν.

Οι μαθητές/τριες εξετάζονται στα παραπάνω πεδία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας δοκιμασίας διάρκειας εκατόν πενήντα λεπτών (150λ) για το Γυμνάσιο και εκατόν ογδόντα λεπτών (180λ) για το Λύκειο.

Τα γραπτά δοκίμια βαθμολογούνται εντός κλίμακας βαθμολόγησης από 0 έως 100 μόρια, όπου Άριστα είναι τα εκατό (100) μόρια.

Σε κάθε ένα από τα εξεταζόμενα γνωστικά πεδία αποδίδονται πενήντα (50) μόρια. Σημειώνεται ότι, δεν προβλέπεται διαδικασία αναβαθμολόγησης.

 

πηγή:https://www.dikaiologitika.gr/

Απάντηση