ΙΕΚ/Κατατακτήριες για ΑΕΙ: Τι προβλέπει η απόφαση η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες

Στα μέσα  τις ερχόμενης εβδομάδας  θα εκδοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η απόφαση η οποία θα ορίζει τις διαδικασίες προκήρυξης των θέσεων από τα ΑΕΙ και τη διαδικασία διεκδίκησής των από τους αποφοίτους των ΙΕΚ, μέσω των κατατακτήριων εξετάσεων.

Οι  κατατακτήριες εξετάσεις προγραμματίζονται να διεξαχθούν το μήνα Δεκέμβριο  ενιαία για όλα τα Πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, η υπουργική απόφαση θα ορίζει τα εξής:

Α. Ο αριθμός των θέσεων για τα πανεπιστημιακά τμήματα που θα αποφασίσουν να κάνουν σχετικές προκηρύξεις δεν πρέπει να ξεπερνά το 5% επί του φετινού  αριθμού εισακτέων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Για παράδειγμα  εάν σε ένα τμήμα ο αριθμός των εισακτέων  ήταν 100 , τότε το τμήμα μπορεί να δεχθεί από τα ΙΕΚ, με κατατακτήριες εξετάσεις,  μέχρι 5 αποφοίτους.

Το κάθε τμήμα Πανεπιστημίου μπορεί να καθορίζει τον αριθμό θέσεων από 1 έως 5%

Β. Κανένα Πανεπιστήμιο  δεν είναι υποχρεωμένο να προκηρύξει θέσεις για αποφοίτους ΙΕΚ, αλλά εναπόκειται  στην ευχέρεια της κάθε Συγκλήτου, να αποδεχθεί ή όχι την εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ.

Γ. Προϋπόθεση  για τη συμμετοχή στις κατατακτήριες των αποφοίτων ΙΕΚ    καθώς και του Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας, αποτελεί  η επιτυχή εξέταση πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης κατέχουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμο τίτλο

Δ. Επίσης οι  κάτοχοι Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, προ της εγγραφής τους στο Ι.Ε.Κ. πρέπει απαραιτήτως να είναι και κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου.

Ε. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στα ΑΕΙ, μέσω κατατακτήριων   σε  συναφείς ειδικότητες  με το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο κατέχουν.

Ζ. Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα γίνουν σε θέματα ανάπτυξης τριών μαθημάτων   του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου.

Η. Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων που εξετάζονται. Στη σειρά αυτήν περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία (3) μαθήματα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό.

Θ. Με απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής, οι υποψήφιοι που κατατάσσονται μπορούν να απαλλαγούν, ύστερα από αίτησή τους, της υποχρέωσης εγγραφής και παρακολούθησης της διδασκαλίας των μαθημάτων προγράμματος σπουδών, υποχρεωτικών και υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής, το περιεχόμενο των οποίων είχαν διδαχθεί πλήρως ή επαρκώς στην ειδικότητα Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας προέλευσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση εξέτασης σε αυτά, σύμφω- να με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών. Από την υποχρέωση εξέτασης εξαιρούνται τα μαθήματα, στα ο- ποία εξετάσθηκαν για την κατάταξή τους.

Ι. Η επιλογή των υποψήφιων για κατάταξη αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις, που διενεργούνται με την επιμέλεια του Α.Ε.Ι. κατά τον ίδιο χρόνο και τόπο με τις κλασικές κατατακτήριες εξετάσεις  των πτυχιούχων των ΑΕΙ (Διαβάστε εδώ).

Πηγή: alfavita.gr

Απάντηση