Γιατί το ΙΚΥ έκοψε τις υποτροφίες σπουδών στις ευπαθείς ομάδες;

Κάθε έτος το ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ προκηρύσσει υποτροφίες για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αποδίδοντας τους ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό (3000€+) για την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών τους. Ωστόσο τα 2 τελευταία χρόνια δεν έχουν προκηρυχθεί υποτροφίες γεγονός που δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού στις ευπαθείς ομάδες.

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) από το ακαδημαϊκό έτος 2016/17 προκηρύσσει προπτυχιακές υποτροφίες για όλα τα Τμήματα/Σχολές των ΑΕΙ της χώρας, με σκοπό την ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών των επιμελών φοιτητών/τριών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ). 
Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων και υποψηφίων φοιτητών, το ΙΚΥ δεν έχει εκδώσει την πρόσκληση για υποτροφίες σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, ενώ θα παρέλθει πλέον και το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Έτσι δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο, δεδομένου ότι οι υποτροφίες αφορούν Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες και τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για τη συνέχιση και περάτωση των σπουδών τους, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της πανδημίας και της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουμε.

πηγή: https://www.alfavita.gr/

Απάντηση