Στις 6 & 7 Απριλίου 2022 θα διεξαχθεί το 2ο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ

Η  ανακοίνωση για την υλοποίηση του 2ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Μαθηματικού Μαθητικού Φεστιβάλ

Αγαπητοί/ ές συνάδελφοι/ισσες, καλή σχολική χρονιά!

Ύστερα από την επιτυχία του 1ου Διαδικτυακού Μαθηματικού Μαθητικού Φεστιβάλ, με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι στις 6 και 7 Απριλίου 2022 θα πραγματοποιηθεί το 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ.

Το 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ αφορά στο σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα  του Υ.ΠΑΙ.Θ, και προτείνεται να το παρακολουθήσουν όλοι/ες οι μαθητές/ριες Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, αλλά και Ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.  Οι ομιλητές είναι άτομα με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, ενώ οι ομιλίες τους, οι συνεντεύξεις αλλά και όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ στοχεύουν στη διαμόρφωση θετικής διάθεσης, στάσης και έξης για τη διαδικασία μάθησης των μαθηματικών. Μέσα από τις διαφορετικές δράσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις, θα αναδειχθούν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν, λύνουν προβλήματα και αλληλεπιδρούν.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας “Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις”- Νόμος 4823/2021 Αρ. Φ. 136) στο άρθρο 32 αναφέρεται ότι η συμμετοχή σε καινοτόµα εκπαιδευτικά προγράµµατα ή σε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος ολιγοµελούς οµάδας εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής µονάδας, εφόσον οδηγεί σε υλοποίηση δράσεων ή σε πανελλήνιους ή διεθνείς µαθητικούς διαγωνισµούς μοριοδοτείται με µία (1) µονάδα ανά πρόγραµµα, δράση ή διαγωνισµό και έως τρεις (3) µονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

Το Φεστιβάλ υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.Κ.Ε.ΤΕ) σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Επιπρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Ε.ΤΕ. (http://ekete.gr/) και στον ιστότοπο: http://omathimatikos.gr, από όπου μπορείτε να ενημερώνεστε και να παρακολουθείτε τις εξελίξεις του Φεστιβάλ.

Στη συνέχεια του δελτίου ενημέρωσης μπορείτε να αποκτήσετε τις απαραίτητες πληροφορίες προς ενημέρωσή σας για τη διεξαγωγή του 2ου Διαδικτυακού Μαθηματικού Μαθητικού Φεστιβάλ.

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων!

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Μπουραζάνας                                    Δημήτριος Θεοχάρης

Συντονιστής Μαθηματικών                                               Μαθηματικός

Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τη διοργάνωση

του 2ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ

6 & 7 Απριλίου 2022

Γενικές ερωτήσεις

Ποιοι οι στόχοι του Φεστιβάλ;

Οι μαθητές θα πρέπει να:

  • αναγνωρίζουν ότι τα μαθηματικά διαπερνούν τον κόσμο γύρω μας
  • εκτιμούν τη χρησιμότητα, τη δύναμη και την ομορφιά των μαθηματικών
  • απολαμβάνουν τα μαθηματικά και να αναπτύσσουν υπομονή και επιμονή κατά την επίλυση προβλημάτων
  • έχουν εμπιστοσύνη στη χρήση των μαθηματικών για την ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων τόσο στο σχολείο όσο και σε «πραγματικές» καταστάσεις
  • αναπτύξουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις που απαιτούνται για την συνέχιση περαιτέρω σπουδών στα μαθηματικά
  • καλλιεργήσουν την κριτική εκτίμηση για τη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών στα μαθηματικά
  • εκτιμήσουν τη διεθνή διάσταση των μαθηματικών και τις πολυπολιτισμικές και ιστορικές προοπτικές τους.
  • ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και να ενδυναμώσουν τη θετική σκέψη

 

Ποιο είναι το πρόγραμμα του 2ου Π.Δ.Μ.Μ. Φεστιβάλ;

Το 2ο Π.Δ.Μ.Μ. Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου 2022  κατά τις τέσσερις τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων.

Το πρόγραμμα του 2ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:

  •  Ομιλίες – Συνεντεύξεις
  •  Εργασίες- Δρώμενα σχετικά με τα μαθηματικά
  •  Επίλυση Μαθηματικών γρίφων

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα δοθούν οδηγίες για την παρακολούθησή του.

Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν το 2ο Π.Δ.Μ.Μ. Φεστιβάλ;

Το 2ο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ, σύμφωνα και με την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ, Α. Π. : Φ16.1/ 77684/Δ2/30/06/2021, προτείνεται να το παρακολουθήσουν όλοι/ες οι μαθητές/ριες Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, αλλά και Ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.  Το περιεχόμενο του φεστιβάλ είναι κατάλληλο, για να το παρακολουθήσουν και όλοι οι εκπαιδευτικοί, καθώς και όσοι ενδιαφέρονται και αγαπούν τα Μαθηματικά.

Οι ομιλητές είναι άτομα με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, οι ομιλίες τους, οι συνεντεύξεις αλλά και όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ στοχεύουν στη διαμόρφωση θετικής διάθεσης, στάσης, και έξης για τη διαδικασία μάθησης των μαθηματικών. Μέσα από τις διαφορετικές δράσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις, θα αναδειχθούν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν, λύνουν προβλήματα και αλληλεπιδρούν.

Ερωτήσεις για το διαγωνισμό των γρίφων

Ποιοι και πώς μπορούν να συμμετάσχουν στην επίλυση των Γρίφων του 2ου Π.Δ.Μ.Μ.Φ.;

Στους γρίφους μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε επιθυμεί, ακόμη και αν δεν είναι μαθητής. Όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με την επίλυση γρίφων, θα μπορεί να επιλέξει το σύνδεσμο που θα τον οδηγεί σε περιβάλλον επίλυσης μέσω της πλατφόρμας eclass και ακολουθώντας τις οδηγίες οι οποίες θα δίνονται αναλυτικά, θα ολοκληρώσει τις ασκήσεις.

Οι σύνδεσμοι σύνδεσης θα ενεργοποιηθούν τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ.

Οι γρίφοι θα είναι ταξινομημένοι κατά τάξη και σε κάθε τάξη θα υπάρχει τράπεζα θεμάτων, μέσα από την οποία θα γίνεται τυχαία η επιλογή των ασκήσεων στον καθένα συμμετέχοντα. Η μέγιστη διάρκεια της επίλυσης των γρίφων θα είναι 45 ΄.

Η  τράπεζα των Γρίφων ανήκει στον μαθηματικό Κωνσταντίνο Μπουραζάνα και την επιμέλεια έχει ο μαθηματικός Δημήτριος Θεοχάρης

 

Ερωτήσεις για το διαγωνισμό των εργασιών – δρώμενων

Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό έργων με Δρώμενα (Θεατρικά, Μουσικά)  σχετικά με τα Μαθηματικά

Μια από τις δράσεις του 2ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ, είναι η παρουσίαση εργασιών και δρώμενων σχετικά με τα Μαθηματικά, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε σχολεία της χώρας από ομάδες μαθητών/τριών σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, με σκοπό να παρουσιαστούν στο φεστιβάλ.

Εργασίες που τηρούν τις τεχνικές προϋποθέσεις (βλ. παρακάτω ερώτηση) θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ και στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube και θα είναι υποψήφιες να παρουσιαστούν κατά την ημέρα του Φεστιβάλ, για να πάρουν διάκριση.

Στις εργασίες μπορούν να λάβουν μέρος:

ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου – μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου – μια ομάδα μαθητριών και μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου – ένας μεμονωμένος μαθητής ή μαθήτρια σε συνεργασία πάντοτε με έναν ή περισσότερους εκπαιδευτικούς (οποιασδήποτε ειδικότητας) του σχολείου.

Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία, για να στείλω μια εργασία;

Όσα σχολεία και εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετάσχουν στα δρώμενα με ομάδες μαθητών/τριων, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την πρόθεσή τους και να αποστείλουν το τελικό προϊόν μέχρι το Σάββατο 05 Μαρτίου 2022.

Ποιες εργασίες, και ποια θεατρικά και Μουσικά Δρώμενα θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ;

Η Επιτροπή αξιολόγησης αποφάσισε ότι  δρώμενα που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές θα ανεβαίνουν σταδιακά στο κανάλι του Φεστιβάλ στο Youtube και θα μείνουν αναρτημένα για πάντα. Από το σύνολο των έργων, ένα μέρος θα παρουσιαστεί τις ημέρες διεξαγωγής του Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν  δρώμενα από εκείνα που το κοινό θα επιλέξει. Για το σκοπό αυτό το κοινό θα μπορεί να ψηφίζει το αγαπημένο του βίντεο. Από τη στιγμή που τα βίντεο θα «ανεβούν», αρχίζει η ψηφοφορία για την ανάδειξη των καλύτερων έργων. Οι κανόνες είναι απλοί:

  • Στη ψηφοφορία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι.
  • Ο καθένας μπορεί να ψηφίσει όσα έργα του αρέσουν.
  • Κάθε «αντίδραση» προσμετράται ως θετική ψήφος.

Η ψηφοφορία του κοινού λήγει  την παραμονή της έναρξης του Φεστιβάλ.

Για να είναι πιο εύκολη η συμμετοχή σας, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι του YouTube στον επόμενο σύνδεσμο:  http://bitly.ws/caG7 

 

Που μπορούμε να δούμε παραδείγματα εργασιών

Παραδείγματα εργασιών μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του 1ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο ΕΔΩ

Ποιες είναι οι τεχνικές προδιαγραφές των διαγωνιζόμενων έργων;

Το βίντεο θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Μέγιστη διάρκεια βίντεο: 6 λεπτά.
  • Μέγιστο μέγεθος αρχείου: 100 ΜΒ.
  • Μορφή αρχείου βίντεο: MP4 ή WMV (Windows Media Video)
  • Προτεινόμενη ανάλυση: 960×720. (ελάχιστη ανάλυση τουλάχιστον 640×480)

Στο βίντεο θα πρέπει να παρουσιάζονται τα ονόματα των συμμετεχόντων καθώς και το όνομα του σχολείου στους τίτλους αρχής ή τέλους. Πιο συγκεκριμένα, ζητείται να προετοιμάσετε και να μας αποστείλετε ένα βίντεο της παρουσίασής σας, που θα αποτελείται, κατά προτίμηση, από τις διαφάνειες της παρουσίασής σας μαζί με ταυτόχρονη αφήγηση. Θα υπάρξουν και οδηγίες για τη δημιουργία του βίντεο.

 Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των αρχείων βίντεο ορίζεται η 05/3/2022.

  • Το έργο μπορεί να περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες κλπ. Σε περίπτωση που περιλαμβάνει αφήγηση ή/και κείμενα αυτά θα πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα. Προαιρετικά, εφόσον το επιθυμούν οι δημιουργοί, δύνανται να συμπεριλάβουν στο έργο μετάφραση ή/και υποτιτλισμό και σε άλλη γλώσσα.
  • Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι είτε πρωτότυπο είτε «ελεύθερο δικαιωμάτων» (όπως π.χ. το δωρεάν υλικό το οποίο διατίθεται στη Βιβλιοθήκη Ήχων του Youtube Studio) ή να χρησιμοποιηθεί μετά από σχετική άδεια.
  • Θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των προσώπων που τυχόν εμφανίζονται στο έργο.
  • Στο έργο πρέπει να αναφέρονται υποχρεωτικά οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκε το υλικό.
  • Για τη δημιουργία του μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα προγράμματα, όπως π.χ. το Movie Maker (Windows) ή το iMovie.

Συμμετείχα ως εκπαιδευτικός σε ομάδα που έλαβε μέρος στο Διαγωνισμό των Δρώμενων. Μπορώ να πάρω βεβαίωση συμμετοχής;

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας “Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις”- Νόμος 4823/2021 Αρ. Φ. 136) στο άρθρο 32 αναφέρεται ότι η συµµετοχή σε καινοτόµα εκπαιδευτικά προγράµµατα ή σε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος ολιγοµελούς οµάδας εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής µονάδας, εφόσον οδηγεί σε υλοποίηση δράσεων ή σε πανελλήνιους ή διεθνείς µαθητικούς διαγωνισµούς μοριοδοτείται με µία (1) µονάδα ανά πρόγραµµα, δράση ή διαγωνισµό και έως τρεις (3) µονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

Βασική προϋπόθεση χορήγησης βεβαίωσης είναι να εμφανίζεται το όνομα του εκπαιδευτικού στο εν λόγω βίντεο στους τίτλους αρχής ή τέλους. Η αποστολή της βεβαίωσης θα γίνει ηλεκτρονικά. Περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρχουν σε εύλογο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Ε.ΤΕ..

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή και η παρακολούθηση ολοκλήρου του Φεστιβάλ είναι ΔΩΡΕΑΝ!

 

Απάντηση