ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ “WORLD’S TOP 2% SCIENTISTS” TOY STANFORD UNIVERSITY
Στην λίστα “World’s Top 2% Scientists” του Stanford University, που περιλαμβάνει το 2% των επιστημόνων παγκοσμίως που είχαν το μεγαλύτερο impact το 2020 και με όλη την καριέρα του βρίσκεται η Λαρισαία καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αναστασία Ζαμπανιώτου.
Η λίστα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ με τους «Κορυφαίους Επιστήμονες του 2% στον κόσμο» εστιάζει στην ετήσια επίδραση (2020) και στη συνολική σταδιοδρομία των επιστημόνων.
Ειδικότερα, η λίστα παρουσιάζει την κατάταξη των ερευνητών με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο και εκείνων που συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων 2% των έξι και πλέον εκατομμυρίων επιστημόνων παγκοσμίως στους τομείς ειδικότητάς τους (22 κύρια πεδία και 176 υποπεδία). Αυτή η λίστα δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2021 από την Elsevier και η βάση δεδομένων προέρχεται από το Scopus.
Ποια είναι η Αναστασία Ζαμπανιώτου
Η Αναστασία (Σόνια) Ζαμπανιώτου γεννήθηκε στο χωριό Άγιοι Ανάργυροι της Λάρισας το 1956 όπου τελείωσε το Δημοτικό και ζουν οι γονείς της, ενώ ήταν μαθήτρια στο 1ο Γυμνάσιο της Λάρισας.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Παρίσι, στην Ecole Centrale de Paris, Γαλλία.
Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, διευθύντρια εργαστηρίου και υπεύθυνη της επιστημονικής ομάδας Βιομάζας και Βιοενέργειας του τμήματος Χημικών Μηχανικών.
Είναι επίτιμη καθηγήτρια (Honorary professor) στο Πανεπιστήμιο του Hull, Αγγλία και διακεκριμένη προσκεκλημένη καθηγήτρια στην Ecole Centrale de Marseille, Μασσαλία, Γαλλία.
Έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στην Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και συνεχίζει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εμπειρογνώμων.
Προεδρεύει σε θέματα βιομάζας και βιοενέργειας στο Διεθνές Δίκτυο και Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (WREN/WREC) και είναι μέλος του Κινέζικου Δικτύου Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος (BEE-RCN).
Διετέλεσε μέλος της επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας του Πολυτεχνείου και του ΑΠΘ και έχει συνάψει πολλές διεθνείς διμερείς συνεργασίες προς όφελος του ΑΠΘ και των φοιτητών του.
Είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής του Δικτύου των Πολυτεχνείων της Μεσογείου (RMEI) που έχει στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης των μηχανικών και εδρεύει στην Μασσαλία, ενώ είναι συντονίστρια στο ΑΠΘ του Δικτύου T.I.M.E που αφορά στην εκπαίδευση διπλού πτυχίου φοιτητών και εδρεύει στο Παρίσι.
Ασχολείται με θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την ενδιαφέρει η διεπιστημονική έρευνα και εκπαίδευση ενώ έχει εμπλακεί σε δραστηριότητες που αφορούν την επιστήμη και κοινωνία, την κινητικότητα, την διεθνή εκπαίδευση μηχανικού, την σύνδεση επιστήμης, τεχνολογίας, κοινωνίας, τέχνης και βιωσιμότητας.
Οι ερευνητικές της δραστηριότητες επικεντρώνονται σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιο-οικονομίας, ενέργεια και υλικά από απορρίμματα και έχει συντονίσει/συμμετέχει πάνω από 35 εθνικά και ευρωπαϊκά έργα. Στην διδασκαλία χρησιμοποιεί νέες μεθόδους μάθησης μέσα από θέματα, συνεργασία και συνέργειες.
Η ίδια και η ερευνητική της ομάδα έχει βραβευτεί 12 φορές για αριστεία και καινοτομία.
Έχει δημοσιεύσει 155 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει μιλήσει σε περίπου 250 συνέδρια.
Έχει προσκληθεί ως κεντρική ομιλήτρια σε πολλά διεθνή συνέδρια και επισκέφτηκε 45 διεθνή Πανεπιστήμια και 55 χώρες σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Β.Αμερική, Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική και Αραβικά Εμιράτα) ως επισκέπτρια ή προσκεκλημένη καθηγήτρια, για συνεργασίες και συνέδρια, ενώ τα τελευταία χρόνια προσκαλείται συχνά για θέματα κυκλικής οικονομίας, ενεργειακής τεχνολογίας στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, σε Ασία και Αραβικά Εμιράτα.
Το 2016, οργάνωσε το διεθνές συμπόσιο Re-Greece International Symposium and Workshops με θέμα «Circulrar economy and sustainable use of bioresources in the context of climate change and social upheavals».
Τον Αύγουστο 2018 τιμήθηκε ιδιαίτερα με την πρόσκληση που δέχτηκε από το Παγκόσμιο Ενεργειακό Forum (WORLD ENERGY FORUM) ως διακεκριμένη ομιλήτρια (VIP KEYNOTE SPEAKER) μαζί με άλλους 10 διεθνούς κύρους άνδρες επιστήμονες από όλο τον κόσμο και 4 Νομπελίστες (ήταν η μοναδική γυναίκα) στο Διεθνές συνέδριο για την Ενέργεια, στην Εσωτερική Μογγολία της Κίνας (2018 Inner Mongolia World Energy Conference).Το συνέδριο οργανώθηκε από το WORLD ENERGY FORUM, την Κυβέρνηση της Κίνας και την Περιφερειακή διοίκηση της Inner Mongolia, για την μετάβαση της Κίνας σε οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Το WORLD ENERGY FORUM που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, συνεργάζεται με τα τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μετά την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, και οργανώνει κάθε χρόνο ένα συνέδριο, όπου καλεί Νομπελίστες επιστήμονες και ειδικούς στο θέμα, να επιχειρηματολογήσουν σε ένα ακροατήριο πολιτικών και πρεσβευτών αλλά και άλλων στελεχών.
Την ίδια χρονιά, 2018, βραβεύτηκε στο Λονδίνο για την επιστημονική της συνεισφορά και δραστηριότητα σε θέματα βιοενέργειας από το διεθνές Δίκτυο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τον Ιανουάριο του 2019 βραβεύτηκε από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθ. Μήτκα για την διεθνή της παρουσία και τις διεθνείς συνεργασίες της που συμβάλουν στην διεθνοποίηση του ΑΠΘ.
Τα τρία τελευταία χρόνια ασχολείται με την ισότητα των φίλων στα Πανεπιστήμια και σε θέσεις ηγεσίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα και συντονίζει το έργο του Μεσογειακού Δικτύου των Πολυτεχνείων για την ισότητα σε χώρες της Μεσογείου (Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιορδανία), ενώ συντονίζει και ομάδες φοιτητών της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ και άλλων Μεσογειακών Πολυτεχνείων σε θέματα που αφορούν στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, ανθεκτικότητας σε καταστροφές της κλιματικής αλλαγής σε συνέργεια με την ισότητα και τον πολιτισμό.
Για το 2020 ήταν καλεσμένη στην Κίνα, Inner Mongolia, Maynmar, Bahrain, Qatar, Dubai για θέματα κυκλικής οικονομίας, βιοοικονομίας και εξοικονόμησης πόρων, και στην Τυνησία, Μαρόκο, Αίγυπτο, Παλαιστίνη για θέματα ισότητας φύλων στα Πανεπιστήμια και τις Πολυτεχνικές Σχολές, ενώ σχεδιάζει να οργανώσει ένα Διεθνές συμπόσιο και summer school σε θέματα καινοτομιών στην βιώσιμη ανάπτυξη (Sustainable Development Goals Innovations).
Βιογραφικά στοιχεία από το prosopa.net
πηγή: https://www.larissanet.gr/