ΑΠΘ: Να ανακηρυχθεί ανεξάρτητη σχολή ζητά η Ιατρική

Η πλειονότητα των μελών της Συγκλήτου φαίνεται πως βλέπει θετικά την προοπτική η Ιατρική, που σήμερα είναι Τμήμα, να γίνει ξεχωριστεί Σχολή.

Σε ανακήρυξη του Τμήματος Ιατρικής σε ανεξάρτητη Σχολή προχωρά, όπως όλα δείχνουν, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα η Ιατρική είναι ένα από τα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας την οποία συγκροτούν επίσης τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής. Ωστόσο, το Τμήμα Ιατρικής, υπό τον πρόεδρό του Κυριάκο Αναστασιάδη, προετοίμασε μεθοδικά, φάκελο με όλα τα επιχειρήματα υπέρ της αυτονόμησης της Ιατρικής και της ανακήρυξής της σε Σχολή.

Το θέμα συζητήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, δεν ελήφθη απόφαση καθώς υπήρξαν ορισμένες διαφωνίες, κυρίως από την πλευρά του κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρου Δαρδαβέση, των προέδρων των Τμημάτων Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής και ορισμένων ακόμη μελών της Συγκλήτου. Για το λόγο αυτό η συζήτηση τράβηξε σε μάκρος και δεν ολοκληρώθηκε, αλλά παραπέμφθηκε για την επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, η πλειονότητα των μελών της Συγκλήτου βλέπει θετικά την προοπτική η Ιατρική να γίνει ξεχωριστεί Σχολή. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάνου καθώς και οι αντιπρυτάνεις.

Ερωτηθείς από την Voria.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως «δεν θεωρώ φρόνιμο να κάνω οποιαδήποτε δήλωσε ενόσω η υπόθεση είναι ακόμη στη Σύγκλητο». Περιορίστηκε να επισημάνει ότι «έκανα την εισήγησή μου στη Σύγκλητο και αναμένω την απόφασή της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά επιχειρήματα του Τμήματος Ιατρικής υπέρ της αναβάθμισής του σε Σχολή είναι ότι αποτελεί το μεγαλύτερο Τμήμα του ΑΠΘ με περίπου 350 μέλη ΔΕΠ και ένα από τα μεγαλύτερα στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Είναι μεγαλύτερο και από το πανεπιστήμιο Κρήτης», επισημαίνει στέλεχος του Τμήματος. Σημειώνει, παράλληλα, ότι σε όλα τα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο η Ιατρική είναι ανεξάρτητη Σχολή «ενώ υπάρχουν και πανεπιστήμια με μόνο αυτό ως επιστημονικό πεδίο».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη Σύγκλητο ειπώθηκε πως πρόκειται για το μόνο Τμήμα το οποίο έχει κλινικό έργο, «εμείς δουλεύουμε και στα νοσοκομεία. Λειτουργούμε με το ένα πόδι στην εκπαίδευση και με το άλλο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τονίστηκε.

Με την προοπτική αυτονόμησης της Ιατρικής διαφωνεί ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης. «Είμαι περήφανος που είμαι καθηγητής Ιατρικής, αλλά είμαι αντίθετος με αυτό. Ως κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας είμαι υποχρεωμένος να υποστηρίξω τη συνοχή όλων των Τμημάτων της υπάρχουσας Σχολής και κυρίως το ενιαίο της εκπαίδευσης και έρευνας στο πεδίο της υγείας», δηλώνει στην Voria.gr. Προσθέτει, δε, πως «το Τμήμα Ιατρικής αποτελεί αυτή τη στιγμή το συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των υπολοίπων Τμημάτων, δηλαδή της Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής. Επιπλέον, η πορεία της σύγχρονης ιατρικής είναι η διατμηματική συνεργασία. Όλα τα μεγάλα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής είναι προϊόντα συνεργασίας γιατρών, με βιολόγους, με γενετιστές, με φυσικούς, με επιδημιολόγους κ.λπ. Δηλαδή το μέλλον είναι κοινό, είναι στην διατμηματική συνεργασία, δεν είναι στην αυτονόμηση. Αυτή είναι μία ιατροκεντρική αντίληψη νομίζω παρωχημένη. Για όλους αυτούς τους λόγους διατυπώνω τις επιφυλάξεις μου».

Στο ΑΠΘ υπάρχει πάντως, ανάλογο προηγούμενο με τη Νομική η οποία το 2013 από Τμήμα της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών έγινε ανεξάρτητη Σχολή. Ανάλογες πρωτοβουλίες λαμβάνονται και από Τμήματα Ιατρικής άλλων πανεπιστημίων. Στο πανεπιστήμιο Αθηνών η Σύγκλητος έχει ήδη λάβει σχετική απόφαση η οποία, όμως, δεν έχει πάρει επίσημο χαρακτήρα καθώς η απαιτείται αποδοχή της από το υπουργείο Παιδείας και έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος. Ανάλογες συζητήσεις γίνονται και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο όπου η έδρα της Ιατρικής είναι στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο δε πανεπιστήμιο Κρήτης η Ιατρική είναι ανεξάρτητη Σχολή.

 

Πηγή: https://www.voria.gr/

Απάντηση