Βουλή: Οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό και οι πτυχιούχοι δύσκολα προσλαμβάνονται γι αυτό που σπούδασαν

Ένα περίεργο  φαινόμενο συμβαίνει στην Ελλάδα  σχετικά με την απορρόφηση των πτυχιούχων στην ελληνική αγορά εργασίας.

Όπως είπε   ο πρώην υφυπουργός παιδείας και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Β. Διγαλάκης , στη χθεσινή συζήτηση , στη Βουλή, για τη διασύνδεση των Πανεπιστημίων με  την οικονομία:

  • Έχουμε εταιρείες οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους, λόγω απόκλισης θα έλεγα των δεξιοτήτων που έχουν οι φοιτητές από τα Πανεπιστήμια και αυτών που ζητάνε οι εταιρείες στην οικονομία και έχουμε παράλληλα και αποφοίτους οι οποίοι βρίσκουν δουλειά μεν, αλλά πολύ χαμηλότερη των δεξιοτήτων και των προσόντων τα οποία έχουν αποκτήσει στο Πανεπιστήμιο.
  • Άρα, υπάρχει μία απόκλιση μεταξύ των δεξιοτήτων, των γνώσεων, και των εφοδίων που παίρνουν στο Πανεπιστήμιο και αυτών που ζητά η οικονομία.
  • Αυτό γίνεται πολύ πιο δύσκολο, όταν μπροστά σου έχεις κάτι το αβέβαιο.

Ο Β. Διγαλάκης τόνισε επίσης τα εξής:

Το 6,8% του πληθυσμού της χώρας είναι φοιτητές: Στην Ελλάδα ο αριθμός των φοιτητών είναι μεγάλος. Ως ποσοστό του πληθυσμού είναι περίπου το 6,8% του πληθυσμού της χώρας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρώπης είναι περίπου το μισό, 3,8%.

Το χαμηλότερο στην Ευρώπη το ποσοστό απασχόλησης των   αποφοίτων των Πανεπιστημίων:  Οι φοιτητές   καθυστερούν, έχουν μεγάλη διάρκεια σπουδών, δεν αποφοιτούν είναι ένα γνωστό πρόβλημα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πέραν λοιπόν από το ποσοστό αποφοίτησης το οποίο είναι χαμηλό έχουμε ότι και το ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων αποφοίτων των Πανεπιστημίων είναι χαμηλότερο από ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Είναι 58%, σημαντικά χαμηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, την ίδια στιγμή που έχουμε τα εξής δύο παράλληλα φαινόμενα.

Το δημογραφικό πρόβλημα:   Επομένως, αν το συνδυάσει κανείς αυτό το πλαίσιο μαζί με το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας μπαίνει το ερώτημα, κατά πόσον η χώρα σε 5 με 10 χρόνια από σήμερα θα μπορεί να έχει πραγματικά τους εργαζόμενους που χρειάζονται για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να προοδεύσει μέσα στις σημερινές συνθήκες.

Το ερευνητικό έργο αναγνωρίζεται πάρα πολύ από τους επιστήμονες του εξωτερικού:  Ο δεύτερος άξονας που αφορά τη μεταφορά της γνώσης στην πραγματική οικονομία, εκεί πέρα έχουμε, ότι η Ελλάδα στη μεν έρευνα τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Τα Πανεπιστήμιά μας, όπως πιστεύω θα μας πουν οι καλεσμένοι μας, σήμερα, έχουν ιδιαίτερη επιτυχία στην εκπόνηση έρευνας στα Πανεπιστήμια. Είμαστε, νομίζω, δέκατοι σε απόλυτα νούμερα στην Ευρώπη παρά το μικρό μέγεθος της χώρας, έχουμε ερευνητικό έργο το οποίο αναγνωρίζεται πάρα πολύ από τους επιστήμονες του εξωτερικού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει το ίδιο στη μεταφορά της γνώσης στην πραγματική οικονομία. Είμαστε εικοστοί στην καινοτομία στην Ευρώπη οπότε, αν το παραθέσουμε αυτό με τη δέκατη θέση στην έρευνα υπάρχει μία απόκλιση, ένα χάσμα το οποίο πρέπει να κλείσει. Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μιλήσουμε στην Επιτροπή, να δούμε το θέμα της σύνδεσης των Πανεπιστημίων με την οικονομία.

 

Πηγή: esos.gr

Απάντηση