Πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά στη μετάλλαξη Όμικρον

 Σχολεία: Έντονες είναι οι συζητήσεις γύρω από το άνοιγμα των σχολείων και το πως θα λειτουργήσουν αυτά, αν τελικά η επιτροπή αποφασίσει να ανοίξουν. Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο
Ένα από τα σενάρια που συζητούν στο υπουργείο είναι να μειωθεί το ποσοστό των μαθητών που απαιτείται να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα και από 50% συν 1 να γίνει 30% συν 1. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι αμφίβολο αν μπορεί να θέσει ανάχωμα στην έξαρση της πανδημίας ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολείων σε χρόνο dt. Θα ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου για να κλείσουν σε μια εβδομάδα; Το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση των self test, που αντί για δύο φορές την εβδομάδα να γίνονται σε καθημερινή βάση και όχι μόνο για τους μη εμβολιασμένους μαθητές όπως ισχύει σήμερα, αλλά για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι εξίσου αστείο και επικίνδυνο.
Άπαντες γνωρίζουν ότι η αξιοπιστία των self test είναι απολύτως αμφισβητούμενη, όπως αμφισβητούμενο είναι το αν γονείς και μαθητές προβαίνουν στην διαδικασία ή απλώς δηλώνουν το «αρνητικό» αποτέλεσμα στο edupass.gov.gr. Εξίσου αστεία και ανεφάρμοστη είναι η άλλη σκέψη του υπουργείου Παιδείας προκειμένου όλα τα παιδιά να βρεθούν στο σχολικό περιβάλλον με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια κάνοντας μαζικά rapid test λίγο πριν μεταβούν στις σχολικές μονάδες. Μια ημέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία δηλαδή, 1,5 εκατομμύρια μαθητές θα ψάχνουν φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για να κάνουν rapid; Καταπληκτική ιδέα!
Η εμμονή του υπουργείου για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου με τόσες δεκάδες χιλιάδες θετικά κρούσματα εδράζεται βεβαίως στο γεγονός ότι το υπουργείο δεν έχει προβεί σε κανέναν άλλο προγραμματισμό εδώ και 2 χρόνια, ούτε στις κτηριακές υποδομές, ούτε βεβαίως σε ότι αφορά την ευρυζωνικότητα και την τηλεκπαίδευση.
Για την ακρίβεια, ακόμα κι αν επιλεγεί η λύση της τηλεκπαίδευσης, το σύστημα είναι παντελώς απροετοίμαστο και το φιάσκο θα είναι πρωτοφανές. Η τελευταία πρόταση που εξετάζεται είναι το αποκορύφωμα της έννοιας «βλέποντας και κάνοντας». Να ανοίξουν δηλαδή οι σχολικές μονάδες «κανονικά» στις 10 Ιανουαρίου και ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν, αν χρειαστεί να κλείσουν.
Ο… ορισμός της υπευθυνότητας δηλαδή και της απόλυτης προετοιμασίας. Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και η επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου, διάστημα το οποίο κρίνεται ικανό ώστε να αξιολογηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Εννοείται πως σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αντίστοιχη επιμήκυνση του σχολικού έτους το καλοκαίρι ή περικοπή των διακοπών του Πάσχα εφόσον τότε οι επιδημιολογικές συνθήκες θα είναι ομαλές. Συμπερασματικά και παραφράζοντας τον αρχαίο τραγικό Σοφοκλή που έλεγε: «Ενός κακού μύρια έπονται», οδεύουμε στο «μιας εμμονής μύρια κακά έπονται…».
Ευάλωτα τα παιδιά στη μετάλλαξη Όμικρον Περίπου 20% έχουν ανέβει τα κρούσματα στα παιδιά από τη μετάλλαξη Όμικρον σε σύγκριση με το τρίτο κύμα, της μετάλλαξης Δέλτα, όπως ανέφερε στο OPEN ο Σταύρος Νικολάου, στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας της Νοτίου Αφρικής. Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο κ. Νικολάου επιβεβαιώνει την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στις μικρότερες ηλικίες με τα στοιχεία από τη χώρα που πρωτο-εμφανίστηκε η μετάλλαξη ενώ τονίζει τη σημασία των εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα, ο Σταύρος Νικολάου επισημαίνει πως οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων είναι πολύ σημαντικές για να αντιμετωπίσουμε τόσο την «Όμικρον», όσο και τις μεταγενέστερες μεταλλάξεις.
Στις ΗΠΑ ο μέσος όρος νέων παιδιατρικών νοσηλειών ανά ημέρα αυξήθηκε κατά 30 – 50 % από τις προηγούμενες εβδομάδες. Από τα δεδομένα της Νέας Υόρκης φαίνεται πενταπλασιασμός της νοσηλείας των παιδιών με COVID-19. Στις ΗΠΑ γύρω το 20-25% των παιδιών 5-11 ετών έχει εμβολιαστεί. Το εμβόλιο είναι πολύ πιο ασφαλές από τον ίδιο τον ιό αναφέρει η παιδίατρος Dr. Sallie Permar, καθώς τα συμπτώματα είναι τέτοια, που μπορεί να οδηγούν σε νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι λόγω της μεγάλης αξίας του για τα παιδιά πρέπει να είναι ανοιχτά και να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών, η χρήση μάσκας, ο συχνός έλεγχος με τεστ και η σωστή υγιεινή των χεριών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εισήχθησαν στο νοσοκομείο πάνω από 500 παιδιά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ νοσηλεύτηκαν 109 παιδιά κάτω των 5 ετών μέσα σε δύο μέρες.
Ο ορισμός της εισαγωγής ενός παιδιού με COVID-19 στη χώρα αυτή, περιλαμβάνει όσους έχουν διαγνωστεί με COVID-19, 14 ημέρες πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ή όσα παιδιά διαγιγνώσκονται θετικά όσο νοσηλεύονται. Η βρετανική κυβέρνηση συνιστά γύρω στα 330.000 παιδιά ηλικίας 5-11 που ανήκουν σε ευπαθή κατηγορία να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer.
πηγή: i paideia

Απάντηση