Τοποθετείται σύστημα ελέγχου πρόσβασης (Access) σε κεντρικά Πανεπιστήμια με εξοπλισμό τουρνικέ

Αναμένονται αντιδράσεις για την τοποθέτηση συστήματος ελέγχου πρόσβασης (Access) από μερίδα φοιτητικών παρατάξεων και συλλόγων.

Με δωρεά από εταιρεία και όχι μέσω διαγωνισμού, τέσσερα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας θα προμηθευτούν τον εξοπλισμό τουρνικέ για τα κτίριά τους, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας. Μέσω της δωρεάς επισπεύδεται έως και κατά το ήμισυ ο χρόνος εγκατάστασης των εξοπλισμών τουρνικέ. Πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρείες) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου. Στην περίπτωση των ΑΕΙ ο έλεγχος θα γίνεται ψηφιακά.

Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τις φοιτητικές τους ταυτότητες, οι οποίες από φέτος διατίθενται σε ψηφιακή μορφή

Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τις φοιτητικές τους ταυτότητες, οι οποίες από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 διατίθενται σε ψηφιακή μορφή, «διά χειρός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι ψηφιακές φοιτητικές ταυτότητες τούς δίνουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ μέσω αυτών οι φοιτητές θα έχουν ελευθέρας στα κτίρια στα οποία θα τοποθετηθούν τα τουρνικέ. Μάλιστα, στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση ειδικών τουρνικέ για άτομα με ειδικές ανάγκες. Καθώς μεταξύ των τεσσάρων πανεπιστημίων το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ έχουν μεγάλα κάμπους, εκτιμάται ότι τα τουρνικέ θα τοποθετηθούν στην είσοδο κτιρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το θέμα της δωρεάς για τα τουρνικέ είχε δρομολογηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τα μέσα Ιουλίου, γεγονός που υποδηλώνει την πρόθεσή της για την εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας των ιδρυμάτων. Βέβαια υπήρξε καθυστέρηση, η οποία από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας αποδίδεται στις αργές κινήσεις των ιδρυμάτων να προχωρήσουν στα σχέδια ασφαλείας. Από την πλευρά τους τα ιδρύματα δηλώνουν ότι περίμεναν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της δωρεάς από την εταιρεία.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η εγκατάσταση των τουρνικέ να συνδυαστεί με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με έναρξη υλοποίησης όλων των παρεμβάσεων από τον επόμενο Σεπτέμβριο και την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023.

Η δωρεά έγινε αποδεκτή με αποφάσεις, τις οποίες συνυπέγραψαν οι υπουργοί Παιδείας Ν. Κεραμέως και Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.

Ειδικότερα η δωρεά κατανέμεται ως εξής:

  • Πανεπιστήμιο Πειραιώς 117.215,96 ευρώ
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  174.492,80
  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  220.418,00 ευρώ.
  • Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  260.257,00 ευρώ.
Πηγή: esos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *