Η Σύγκλητος του Παντείου, σε σχετική της ανακοίνωση προτού ανακοινωθεί η απόφαση του Υπουργείου, ζήτησε να δοθεί δυνατότητα εξ αποστάσεως εξετάσεων αλλά και υβριδικής διδασκαλίας, ενώ κατά πληροφορίες ανάλογες ανακοινώσεις ετοιμάζουν και άλλα πανεπιστήμια της χώρας.
Τρία Πανεπιστήμια της Αθήνας, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για διενέργεια εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 μόνο με φυσική παρουσία.
Εξάλλου, οι καθηγητές του ΠΑΔΑ σε δική τους ανακοίνωση, ζήτησαν -μεταξύ άλλων- να εφαρμοστεί η εκ του αρθ. 4 του ν.4485/2017 δυνατότητα των συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων να αποφασίσουν τους τρόπους διδασκαλίας και εξέτασης, για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που θα δημιουργηθούν, με δεδομένη και την υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον».
Το θέμα θα συζητηθεί και σε τηλεδιάσκεψη των πρυτάνεων που έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο, με πολλούς να ζητούν από την κ. Kεραμέως να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση και να επιτρέψει στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, σε κάθε ίδρυμα να λάβει τις δικές του αποφάσεις.
Να σημειωθεί ότι προχθες και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανέφερε ότι η διδασκαλία και η άσκηση, στις αίθουσες και στο εργαστήριο, κατά περίπτωση, θα (πρέπει να) προσαρμοστούν με τον βέλτιστο συνδυασμό μεθόδων στις πραγματικές συνθήκες, με γνώμονα την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους και την προστασία της υγείας. Αυτή, άλλωστε, είναι η ακολουθούμενη πρακτική στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Α. Η ανακοίνωση της Συγκλήτου του Παντείου
Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστήμιου συζήτησε διεξοδικά τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων και των εξετάσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι τώρα λειτουργία του Ιδρύματος, τα νέα δεδομένα της πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα και τη μέριμνα για τη δημόσια υγεία.
Εκτιμά ότι η κορύφωση του επιδημικού κύματος, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες, θέτει σε κίνδυνο την εκπαιδευτική διαδικασία (μαθήματα και εξετάσεις) μακροπρόθεσμα και απρόβλεπτα. Εκφράζει λοιπόν ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα να γίνουν όλα τα μαθήματα και οι εξετάσεις δια ζώσης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η επιστροφή στις αίθουσες μπορεί να αποβεί παιδαγωγικά και υγειονομικά καταστροφική, με δεδομένο μάλιστα ότι ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού αποδεικνύεται ατελέσφορος για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού.
Από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, όλοι οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας-φοιτητές, διδάσκοντες, διοικητικοί και υγειονομικοί- ανταπεξήλθαν με αποτελεσματικότητα, ζήλο, αξιοπρέπεια και πειθαρχία, προκειμένου να μείνει ανοικτό το Πανεπιστήμιο. Η Σύγκλητος του Παντείου εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της σε όλους όσοι βοήθησαν, ώστε το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει με υποδειγματικό υγειονομικό πρωτόκολλο και εξαιρετική συμπεριφορά, παρά τις αντίξοες περιστάσεις.
Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ωστόσο, στην έναρξη του 2022 μας καλούν επιτακτικά να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα με ευθύνη, επίγνωση της δυσκολίας αλλά και της ανάγκης να σταθμίζουμε με σωφροσύνη τα επίμαχα της συγκυρίας. Όπως ακριβώς πράξαμε το φθινόπωρο για να κρατήσουμε το Πανεπιστήμιο ανοικτό. Ζητούμε συνεπώς, εφόσον ισχύσει η απόφαση για δια ζώσης διδασκαλία, να εξασφαλισθούν οι όροι για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επιστροφή στα αμφιθέατρα αλλά και την συνέχιση της διδασκαλίας και τη συμμετοχή στις εξετάσεις για διδάσκοντες/διδάσκουσες και φοιτητές/φοιτήτριες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα σωρευτικά ή διαζευκτικά:
1. Να δοθούν δωρεάν self-tests σε φοιτητές και διδάσκοντες κατ’ αναλογία με όσα εφαρμόζονται στις άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες.
2. Να εγκατασταθούν κινητές μονάδες rapid-tests στα πανεπιστήμια.
3. Να δοθεί η δυνατότητα διδασκαλίας εξ αποστάσεως ή υβριδικής όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.
4. Να οργανωθούν οι εξετάσεις του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου με εξ αποστάσεως μέσα.
5. Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για προσωπικό που θα ελέγχει τα πιστοποιητικά και τα τεστ και θα προσφέρει υγειονομική κάλυψη στο Πανεπιστήμιο.
Β. Η ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων του ΠΑΔΑ
Αγαπητές / Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε όλοι μας τις αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά στην πανδημία COVID-19, υπό το πρίσμα της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον», που είναι υπεύθυνη για δεκάδες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως. Ταυτόχρονα βιώνουμε και την πλήρη απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως και την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για την εύρυθμη και χωρίς προβλήματα δια ζώσης εκπαίδευση.
Παράλληλα, παραμένουμε θιασώτες στη «συζήτηση» εάν πρέπει και πώς να ξεκινήσει, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10/1/2022, η εκπαιδευτική διαδικασία και στα Πανεπιστήμια, σε μία περίοδο που το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ευθύνη της κυβέρνησης, «βρίσκεται στο κόκκινο» με 600 και πλέον διασωληνωμένους συμπολίτες μας και τουλάχιστον 60 νεκρούς ημερησίως!
Εύλογα προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Τι θα συμβεί άραγε με τη λειτουργία των ΑΕΙ, στην περίπτωση της αναμενόμενης, από όλα τα δεδομένα καταγραφής, ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του COVID-19 και, μάλιστα, από την παραλλαγή «Όμικρον», που μεταδίδεται ευκολότερα σε σύγκριση με αυτή της «Δέλτα»;
- Έχει λάβει υπόψη της η πολιτική ηγεσία ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό ανήκει στις ηλικιακές ομάδες με τη μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής νόσησης, σε μία περίοδο που το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υπό κατάρρευση;
- Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό σκέλος, θα έχουμε μεγάλο αριθμό φοιτητών που αναγκαστικά θα πρέπει να απέχουν από την εκπαιδευτική και εξεταστική διαδικασία, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, καθώς και διδάσκοντες που λόγω νόσησης, – ανεξάρτητα του αν έχουν εμβολιαστεί – θα πρέπει και αυτοί να απέχουν από το διδακτικό τους έργο. Πως θα γίνουν οι αναγκαίες αναπληρώσεις των μαθημάτων αυτών;
- Πρέπει απλά «να περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα» που μας οδηγούν με ευθύνη της κυβέρνησης στην ανοσία της αγέλης, με άγνωστο ακόμα το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ή να προλάβουμε καταστάσεις;
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού δεν αποτελούν ασφαλή λύση, ενώ συγχρόνως (ιδιαίτερα σε υποχρεωτικά μαθήματα) τα αμφιθέατρα των ΑΕΙ δεν επιτρέπουν την τήρηση των προληπτικών μέτρων.
Την Παρασκευή, 7/1/2022, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και θα συζητηθεί και το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία των ΑΕΙ.
Στο πλαίσιο αυτό ZHTOYME την εφαρμογή με συνέπεια ευρύτερων μέτρων και πολιτικών περιορισμού της μετάδοσης του ιού και αντιμετώπισης των επιπτώσεών του, τα οποία συμβάλλουν στη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα ζητούμε:
- Να εγκατασταθούν άμεσα σε κατάλληλους χώρους των Πανεπιστημίων κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ συχνών τεστ (screening) – rapid ή μοριακών τεστ δειγματοληπτικά είτε σε όσους/όσες εμφανίζουν συμπτώματα.
- Με απόφαση Συγκλήτου, να εμπλακούν μέλη ΔΕΠ και άλλο προσωπικό στις διαδικασίες, με αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρια που θα προμηθεύσει το Πανεπιστήμιο και με χρήση των εργαστηρίων και του υπάρχοντος εξοπλισμού τους.
- Να διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ όλα τα τεστ (rapid, μοριακά) για την έγκαιρη καταγραφή των κρουσμάτων και την αποφυγή των ουρών της ντροπής.
- Να εφαρμοστεί η εκ του αρθ. 4 του ν.4485/2017 δυνατότητα των συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων να αποφασίσουν τους τρόπους διδασκαλίας και εξέτασης, για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που θα δημιουργηθούν, με δεδομένη και την υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον».
- Αύξηση δαπανών καθαριότητας και υγειονομικής μέριμνας, για το ακαδημαϊκό εξάμηνο, που ολοκληρώνεται, και για το επερχόμενο. Με απόφαση Συγκλήτου, να αυξηθεί το προσωπικό καθαριότητας και όχι να διαμοιράζεται εντός του ωραρίου εργασίας.
Επιπλέον ζητούμε, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα παρθεί από την πολιτική ηγεσία, να κοινοποιήσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων την εισήγησή της για την επανέναρξη της λειτουργίας των ΑΕΙ.
Καλούμε τις πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μας να αφουγκραστεί την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό, που είναι διάχυτος στην ακαδημαϊκή κοινότητα και να στηρίξει εμπράκτως και εγκαίρως τις θέσεις του συλλόγου μας.
Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να καταλάβει ότι στο επόμενο διάστημα δεν διακυβεύεται μόνο η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, αλλά και η προσωπική υγεία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οικογενειών τους.
Για το Δ.Σ.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γ. Η ανακοίνωση του Πρύτανη του ΕΜΠ
Η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στην πανδημία covid-19 προκαλεί σοβαρές δυσχέρειες στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος. Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στη φοιτητική κοινότητα του ΕΜΠ, καθώς και σε αυτή των διδασκόντων, τα ποσοστά νόσησης μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων, αν και ως επί το πλείστον με ήπια συμπτώματα, καθιστούν απαραίτητη την αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς μέσα στο πλαίσιο των γενικότερων ενισχυμένων υγειονομικών κανόνων. Σημειώνεται ότι το ΥΠΑΙΘ και τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να ενημερώσουν δίχως καθυστέρηση για τα περί πρωτοκόλλων ελέγχου, και να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα.
Η επανεκκίνηση και διεξαγωγή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, για το υπόλοιπο του ακαδημαϊκού εξαμήνου, είναι ιδιαίτερα προβληματική δεδομένου ότι διδάσκοντες και διδασκόμενοι είναι πλέον πολύ πιθανόν να βρεθούν σε αναγκαστική αδυναμία, λόγω καραντίνας, να συμμετάσχουν. Γι’ αυτόν τον λόγο, με συνεννόηση διδασκόντων, διδασκομένων και διοικήσεων των Σχολών, η διδασκαλία και η άσκηση, στις αίθουσες και στο εργαστήριο, κατά περίπτωση, θα προσαρμοστούν με τον βέλτιστο συνδυασμό μεθόδων στις πραγματικές συνθήκες, με γνώμονα την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους και την προστασία της υγείας. Αυτή, άλλωστε, είναι η ακολουθούμενη πρακτική στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Η εξεταστική περίοδος που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17/1 σε μερικές Σχολές και στις 24/1 σε άλλες, θα είναι εκτεθειμένη, κατά τα φαινόμενα, στην αιχμή τη έξαρσης της Όμικρον, της οποίας η υποχώρηση αναμένεται προς το τέλος του τρέχοντος μηνός. Η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, στο βαθμό που θα είναι κατά περίπτωση εφικτή, θα συνοδεύεται από τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα (πιστοποιητικά εμβολιασμού, μάσκες κλπ). Για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί, λαμβανομένου υπόψη του ισχύοντος πλαισίου, από τους διδάσκοντες σε συνεννόηση με τους φοιτητές. Είναι αυτονόητο ότι η αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις θα τεκμαίρεται με δήλωση στο edupass και πιστοποιητικό νόσησης. Να σημειωθεί ότι, στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, οι εξετάσεις διενεργούνται ή προγραμματίζονται συνδυάζοντας, σε κυμαινόμενο ποσοστό, τη δια ζώσης με την εξ αποστάσεως διαδικασία.
Απευθύνεται θερμή παράκληση σε όλα τα μέλη της κοινότητας να ενημερώνουν, με καταχώριση στο edupass τη νόσηση από τον ιό, ώστε να αποτυπώνεται η πραγματική έκταση της νόσησης, και να προσαρμόζονται αναλόγως η διδασκαλία και οι εξετάσεις. Η προαναφερθείσα μέριμνα για προσαρμογή της διδασκαλίας και των εξετάσεων στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, με επιδίωξη την ελαχιστοποίηση των απωλειών των φοιτητών είναι σοβαρό κίνητρο για τη συστηματική και υπεύθυνη ενημέρωση του edupass αλλά και των υπευθύνων των Σχολών. Η αποφυγή δήλωσης νόσησης και η μη τήρηση των συνακόλουθων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες απώλειες σε μαθήματα ή εξετάσεις, είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
Η κοινότητα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη υπευθυνότητα, κυρίως μέσω του εκτεταμένου εμβολιασμού που συνεχίζεται, ώστε η εκπαίδευση και η έρευνα να υποστούν τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Η τρέχουσα περίοδος απαιτεί την προσαρμογή μας στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, και την παράταση της αντοχής και της προσπάθειάς μας που πιθανόν να μη χρειαστεί να διαρκέσει παρά για σύντομο διάστημα.
Υγεία, δύναμη και αντοχή σε όλους!