5 βήματα ελέγχου προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Η προστασία των ιδιωτικών μας πληροφοριών στο διαδίκτυο μπορεί να φαίνεται μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σύνθετη. Ακολουθήστε τα παρακάτω 5 βήματα ελέγχου για να μείνετε ασφαλείς. 

Googlarete τον εαυτό σας (και ορίστε και μια ειδοποίηση Google)

Το να ψάχνουμε κατά καιρούς τι υπάρχει στο διαδίκτυο για το πρόσωπό μας είναι ένα καλό βήμα ελέγχου των προσωπικών μας πληροφοριών καθώς με αυτόν τον τρόπο  μπορείτε να διαπιστώσετε τι μπορούν να βρουν οι άλλοι για εσάς online. Η αναζήτηση του ονόματός σας μπορεί να επιφέρει μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα και είναι ένα  πρώτο βήμα για να μάθετε τι μπορούν να βρουν οι χρήστες online για εσάς. Έχετε τη δυνατότητα να προχωρήσετε και σε σύνθετη αναζήτηση βάζοντας λέξεις-κλειδιά που σας αφορούν όπως π.χ το επάγγελμά σας ή το όνομα της εταιρείας/υπηρεσίας όπου εργάζεστε.

Μια καλή επίσης ιδέα είναι να ρυθμίσετε μια ειδοποίηση google έτσι ώστε αν εμφανιστεί κάποια νέα αναφορά για το πρόσωπό σας να είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε!

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας στα κοινωνικά μέσα

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα ύστερα και από διαρροές δεδομένων που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Σε μια προσπάθεια οι ίδιοι οι χρήστες να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν βελτιώσει τις ρυθμίσεις απορρήτου τους. Χάρη σε αυτές τις αλλαγές είναι τώρα πιο εύκολο από ποτέ να κλειδώνετε τους λογαριασμούς σας και να ελέγχετε τις τρέχουσες ρυθμίσεις απορρήτου. Παρακάτω, υπάρχουν σύνδεσμοι σε μερικούς από τους σημαντικότερους οδηγούς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου, να ελέγξετε τι διαφημίσεις που βλέπετε, να κρατήσετε ασφαλή τον λογαριασμό σας και πολλά άλλα:

Ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook

Τμήμα απορρήτου του Twitter

Ρυθμίσεις και πληροφορίες προστασίας προσωπικών δεδομένων του Instagram

Οδηγός ρυθμίσεων απορρήτου του Snapchat

Οδηγός του LinkedIn για τις  ρυθμίσεις απορρήτου

Ρυθμίσεις  απορρήτου  YouTube

Ρυθμίσεις απορρήτου Pinterest 

Ρυθμίσεις απορρήτου TikTok

Αναπροσαρμόστε τους κωδικούς πρόσβασης στον 21ο αιώνα

Οι μέρες όπου προστατεύαμε τους λογαριασμούς μας με απλούς κωδικούς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι περισσότεροι ιστότοποι και οι υπηρεσίες απαιτούν τη δημιουργία κωδικών που περιέχουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Μια λύση για να σχεδιάσετε δυνατούς και ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης είναι οι υπηρεσίες password manager που μπορεί κανείς να τις βρει είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή.

Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν password manager υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε: Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα αριθμών, γραμμάτων, συμβόλων και περιπτώσεων. “3x @ mpLe!” είναι ισχυρότερη από “παράδειγμα” … για παράδειγμα.

Αποφύγετε τη χρήση προσωπικών πληροφοριών και στην ιδανική περίπτωση, επιλέξτε μια σειρά τυχαίων, μη συνδεδεμένων λέξεων. Έτσι, αντί για το μεσαίο όνομα και το έτος γέννησής σας, χρησιμοποιήστε  λέξεις από τα πράγματα γύρω σας στο γραφείο σας και θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό συμβόλων και γραμμάτων όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Ελέγξτε αν τα πράγματα έχουν πάει στραβά

Το να μάθετε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα έχουν παραβιαστεί είναι σίγουρα μια δυσάρεστη είδηση αλλά είναι σημαντικό ότι το μάθατε και δεν έχετε άγνοια επί του θέματος. Το  Have I Been Pwned σας επιτρέπει να ελέγξετε αν η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας – και οποιαδήποτε άλλα προσωπικά δεδομένα μαζί με αυτό – έχει παραβιαστεί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και ο ιστότοπος θα διαπιστώσει εάν ταιριάζει με οποιαδήποτε δεδομένα σε καταγεγραμμένες παραβιάσεις.

Ελέγξτε που έχετε παραχωρήσει δικαιώματα

Οι εφαρμογές και οι επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης που κατεβάσατε πριν από χρόνια και μπορεί πλέον να μη χρησιμοποιείτε, διατηρούν τα δικαιώματα που τους χορηγήσατε αρχικά. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή που εγκαταστήσατε όταν πήρατε για πρώτη φορά το τηλέφωνό σας αλλά δεν χρησιμοποιείτε πλέον μπορεί να έχει ακόμα πρόσβαση στις επαφές, τα αρχεία, την κάμερα, το μικρόφωνο και τη γεωγραφική σας θέση. Είναι καλή ιδέα να ελέγξετε σε ποιες εφαρμογές και επεκτάσεις έχετε παραχωρήσει δικαιώματα και να προχωράτε σε ένα «καλό ξεκαθάρισμα» κάθε μερικούς μήνες.

Πηγή:  UK Safer Internet Center

Απάντηση