Εισηγήσεις για ριζικές αλλαγές στο τοπίο των Πανεπιστημίων της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια

Προτάσεις  με μακροπρόθεσμους  στόχους για συγχωνεύσεις  των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, αλλά  και για ενιαίο  ευρωπαϊκό σύστημα αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών διατυπώθηκαν στη διήμερη  Σύνοδο υπουργών, αρμόδιων για θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, υπό τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου  Πρόδρομος Προδρόμου   μίλησε για την ανάγκη ευθυγράμμισης της εθνικής νομοθεσίας αλλά και εναρμόνισης των εθνικών συστημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλώντας τα κράτη μέλη να συστήσουν εθνικές επιτροπές για τον σκοπό αυτό.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η σχετική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στον συντονισμό των προσπαθειών για μια πιο επιτυχημένη εφαρμογή της στρατηγικής για διεθνή συνεργασία.

Επτά ελληνικά Πανεπιστήμια στον συνασπισμό των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων»

Από την Ελλάδα συμμετέχουν τρία  Πανεπιστήμια   σε 3 διαφορετικές ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές  συμμαχίες.

Συγκεκριμένα:

  • Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί μέλος της συμμαχίας CIVIS.
  • Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί μέλος της συμμαχίας CONEX US.
  • Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί μέλος της συμμαχίας EPICUR
  • Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  αποτελεί μέλος της συμμαχίας INVEST
  • Το Ελληνικό Μεσογειακό Παμνεπιστήμιο αποτελεί μέλος της συμμαχίας ATHENA
  • Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί μέλος της συμμαχίας  EURA
  • Το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί μέλος της συμμαχίας  EURECA-PRO

 

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι διακρατικές συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την ΕΕ, τα οποία έχουν κοινή μακροπρόθεσμη στρατηγική και προωθούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να ενισχύσει σημαντικά την κινητικότητα των φοιτητών και του προσωπικού και να προωθήσει την ποιότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που έχουν επιλεγεί περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την ΕΕ, από πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών, τεχνικά πανεπιστήμια και πανεπιστήμια καλών τεχνών, έως ολοκληρωμένα πανεπιστήμια και πανεπιστήμια έντασης έρευνας.

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα γίνουν διαπανεπιστημιακοί χώροι στους οποίους οι φοιτητές, οι υποψήφιοι διδάκτορες, το προσωπικό και οι ερευνητές θα μπορούν να μετακινούνται απρόσκοπτα. Θα συγκεντρώσουν την εμπειρογνωμοσύνη τους, τις πλατφόρμες και τους πόρους τους για να προσφέρουν κοινά προγράμματα σπουδών ή ενότητες που καλύπτουν διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Τα εν λόγω προγράμματα σπουδών θα είναι πολύ ευέλικτα και θα επιτρέπουν στους φοιτητές να εξατομικεύουν την εκπαίδευσή τους, επιλέγοντας το αντικείμενο, τον τόπο και τον χρόνο των σπουδών τους, καθώς και να λάβουν ευρωπαϊκό πτυχίο. Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα συμβάλουν επίσης στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών όπου βρίσκονται, καθώς οι φοιτητές τους θα συνεργάζονται στενά με εταιρείες, δημοτικές αρχές, πανεπιστημιακούς και ερευνητές με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειές τους.

 

Πηγή: esos.gr

Απάντηση