Φοιτητικές εστίες: Τι αλλάζει για όλους τους δικαιούχους φοιτητές

 Φοιτητικές εστίες: Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θέλουν να δώσουν μία μόνιμη λύση προκειμένου οι φοιτητές – δικαιούχοι να μπορέσουν να στεγαστούν.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, το νέο θεσμικό πλαίσιο περιέχει ενιαία κριτήρια, στέγασης για όλους τους δικαιούχους φοιτητές, και όχι όπως σήμερα που το κάθε Ιδρυμα θέτει τα δικά του κοινωνικά και άλλα κριτήρια, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα της φοιτητικής εστίας στους φοιτητές του. Το πρόβλημα έχει ενταθεί την τελευταία διετία λόγω της πανδημίας και των αυξημένων μέτρων προστασίας που θα έπρεπε λαμβάνονται αλλά στην πράξη δεν τηρούνται.
Σε κάθε περίπτωση το νέο μοντέλο στέγαση των φοιτητών που περνάει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο την άμεση στέγαση των φοιτητών και τη δημιουργία νέων συνθηκών διαβίωσης που θα βάλουν τέρμα σε εικόνες «ερειπίων» αλλά και υπενοικιάσεων δωματίων σε φοιτητικές εστίες που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Τι προβλέπει το νέο σύστημα «Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που ενέκρινε την πρόταση χρηματοδότησης έργων ύψους 190 εκατ. ευρώ, που προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» λέει στο Πρώτο Θέμα ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Συρίγος τα κριτήρια θα είναι ενιαία σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και κάθε Ιδρυμα μετά την σύμπραξη θα μπορεί αν επιλέξει την μορφή της φοιτητικής εστίας, δηλαδή μικρότερα δωμάτια, για ένα άτομο με ένα μπάνιο, μεγαλύτερα με δύο κρεβάτια και ένα μπάνιο, ή ακόμα μεγαλύτερα με δύο ή και τρία δωμάτιο και κοινόχρηστο χώρο. Θα υπάρχει και πρόβλεψη τριών , τεσσάρων δωματίων για φοιτητές με οικογένεια.
Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, η σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης για ελληνικά πανεπιστήμια». Η πρώτη έγκριση αφορά σε εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης. φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και άλλων υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Βόλο και Λαμία.
Τα παραπάνω έργα εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλέγμα προγραμμάτων ΣΔΙΤ για την πολύπλευρη αναβάθμιση ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 445 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Φοιτητικό κάμπους στα Ανω Λιόσια Ο κ. Σύριγος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συνομίλησε με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τη δημιουργία μέσω ΣΔΙΤ φοιτητικής εστίας στα Ανω Λιόσια , η οποία θα εκτείνεται σε μία μεγάλη έκταση 240 στρεμμάτων, δίπλα στον προαστιακό σταθμό των Ανω Λιοσίων. «Πρόκειται στην ουσία για κάμπους καθώς υπάρχει κολυμβητήριο, γυμναστήριο και χώρος πρασίνου από τον δήμο που θα δώσει λύση στην στέγαση των φοιτητών αλλά και νέα πνοή στην περιοχή» λέει ο κ. Συρίγος.
Η πρωτοβουλία για την δημιουργία φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ ανήκει στα Πανεπιστήμια. Σήμερα η διαδικασία βρίσκεται σε τροχιά ανάθεσης και αφορά σε τρεις διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών υποδομών σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη. Πρόκειται για διαγωνισμούς, οι οποίοι έχουν προκηρυχθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλά τώρα εξασφάλισαν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε ποσό συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα κεφάλαια που απαιτούνται θα προέλθουν από τους ιδιώτες αναδόχους, οι οποίοι θα αναλάβουν τόσο την κατασκευή, τη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών που θα δημιουργηθούν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι στόχοι είναι:
Eνισχύεται η φοιτητική στέγη, διευκολύνεται η προσβασιμότητα στις σπουδές και αναβαθμίζεται περαιτέρω η ποιότητα των Πανεπιστημίων που βρίσκονται εκτός των μεγάλων οικονομικών και πληθυσμιακών κόμβων της Ελλάδας, δηλαδή της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Οι νέοι, σύγχρονοι χώροι διδασκαλίας και μάθησης που θα δημιουργηθούν, αφενός θα παρέχουν τη δυνατότητα σε φοιτητές από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να αποκτήσουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μειώνοντας σημαντικά το κόστος διαβίωσης στις εν λόγω περιοχές, αφετέρου θα βελτιώσουν την ποιότητα της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια, αυξάνοντας συνολικά τις προοπτικές απασχόλησης.
3. Πρόκειται, για έργα που συμβάλλουν στη μείωση της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού και δραστηριοτήτων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη και μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, βοηθώντας στην προώθηση μιας ισορροπημένης οικονομικής, κοινωνικής και χωρικής ανάπτυξης.
Σπασμένα τζάμια και φθαρμένοι τοίχοι Εικόνες που απεικονίζουν μία δύσκολη πραγματικότητα αποτυπώνουν οι περισσότερες φωτογραφίες από τις φοιτητικές εστίες. Η ευθύνη για την λειτουργία τους είναι στην αρμοδιότητα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
Η κατάσταση στις εστίες συνήθως αφορά σε σπασμένα τζάμια, άθλιες τουαλέτες, παλιές υδραυλικές εγκαταστάσεις, τοίχους φθαρμένους με σημάδια μούχλας και γενικώς έλλειψη συντήρησης. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των φοιτητών για διαβίωση. Χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών που ζητεί μία θέση σε φοιτητική εστία προκειμένου να καταφέρει να σπουδάσει μακριά από το σπίτι του. Οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες ανέρχονται σε 25 και δεν ξεπερνούν τους 10.000 οι φοιτητές που μένουν σε αυτές, ενώ ο αριθμός αυξάνεται καθώς μισθώνονται από κάποια Ιδρύματα ξενοδοχεία για την διαμονή των φοιτητών, λόγω έλλειψης κλινών σε φοιτητικές εστίες. ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Α. ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ – υπό υλοποίηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών πανεπιστημίου Κρήτης Προϋπολογισμός Έργου: 206 600 000 € Βασικό αντικείμενο του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός, η βελτίωση και η αύξηση των διαθέσιμων υποδομών εστιάζοντας κυρίως στη στέγαση και σίτιση των φοιτητών και των δύο πόλεων λόγω του σοβαρού προβλήματος ανεύρεσης στέγης
• κατασκευή και τεχνική διαχείριση νέων φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο • ολοκλήρωση του υφιστάμενου Αμφιθεάτρου της πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου Διάρκεια Σύμβασης: 30 έτη Διάρκεια Κατασκευής:
3 έτη Διάρκεια λειτουργίας: 27 έτη Έγκριση: 21.05.2019 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών & λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Προϋπολογισμός Έργου: 105 400 000 € Έγκριση: 03.04.2020 Διάρκεια Σύμβασης:
30 έτη Διάρκεια Κατασκευής: 2 έτη Διάρκεια λειτουργίας: 28 έτη Β. ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Η ανωτέρω κατάσταση μπορεί να συμπληρωθεί με έργα φοιτητικών εστιών που χρηματοδοτούνται μέσω ΠΔΕ. Από την κατάσταση που έχουμε για τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, δεν προκύπτει από τους τίτλους τους χρηματοδότηση εστιών. Μπορεί να διερευνηθεί.
πηγή:i paideia

Απάντηση