“Οι πτυχιούχοι ξένων Πανεπιστημίων, που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε Κολλέγιο, στην Ελλάδα θα αποκλείονται από τη νέα ρύθμιση του ΔΟΑΤΑΠ”.
Τη διευκρίνηση αυτή έκανε το Γραφείο της υπουργού Παιδείας στο esos , με αφορμή τα ερωτηματικά τα οποία προκάλεσε η νέα ρύθμιση για τον ΔΟΑΤΑΠ, όπως διατυπώθηκε από την υπουργό Ν. Κεραμέως, σχετικά με το εάν τελικά οι πτυχιούχοι των Κολλεγίων θα μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε ελληνικά Πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η τελική ρύθμιση θα ορίζει ότι επειδή τα πτυχία εξωτερικού είναι ακριβώς τα ίδια, είτε οι σπουδές έγιναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ο αποκλεισμός των πτυχιούχων των Κολλεγίων θα γίνεται με την ακόλουθη “ασφαλιστική δικλίδα” :
- “Θα υποχρεώνονται τα ελληνικά Πανεπιστήμια να ζητούν από τα ξένα βεβαίωση για τη χώρα ολοκλήρωσης των σπουδών των συγκεκριμλένων πτυχιούχων”.
Τι είπε η Ν. Κεραμέως στους Πρυτάνεις
Στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων σχετικά με τη νέα ρύθμιση για τον ΔΟΑΤΑΠ η υπουργός Παιδείας είπε τα εξής:
“Η πρόθεσή μας είναι να φύγουμε απότην ατομική αίτηση , από την ατομική διοικητική πράξη . Να συσταθούν εθνικά Μητρώα , τα οποία θα περιλαμβάνουν:
Το ένα Μητρώο για αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια, και
Το δεύτερο Μητρώο για αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών
Στην περίπτωση που ο υποψήφιος ανήκει σε μια από αυτές τις δύο περιπτώσεις να μην χρειάζεται να καταθέτει ατομική αίτηση στον ΔΟΑΤΑΠ. Να μη χρειάζεται επί της ουσίας αναγνώριση του πτυχίου για τη συμμετοχή ενός φοιτητή από το εξωτερικό σε Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά ελληνικών Πανεπιστημίων”.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας η οποία εκδόθηκε την επόμενη ημέρα
Την επόμενη ημέρα σχετικά το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ: Θέσπιση νέου σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από Ιδρύματα της αλλοδαπής (δηλ. για φοιτητές εξωτερικού που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα), που μειώνει τη γραφειοκρατία, διευκολύνει τον πολίτη, εξυπηρετεί τα Πανεπιστήμια και στηρίζει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, περιορίζει τη γραφειοκρατία και αυξάνει την αποτελεσματικότητα. Οι βασικές ρυθμίσεις επικεντρώνονται στα ακόλουθα:
- ίδρυση Μητρώων των ακαδημαϊκά αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και των αλλοδαπών προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου,
- κατάργηση της υποβολής ατομικής αίτησης για την έκδοση ατομικής πράξης ακαδημαϊκής αναγνώρισης από μέρους των πολιτών που έχουν σπουδάσει στα ανωτέρω Πανεπιστήμια και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα,
- απελευθέρωση εισδοχής αλλοδαπών και ελλήνων φοιτητών σε προγράμματα σπουδών β΄και γ΄ κύκλου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης αναγνώρισης τίτλου σπουδών.