Ο χαιρετισμός του Κωνσταντίνου Μπουραζάνα στο 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ.
Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες, αξιότιμοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, φίλοι και φίλες σας καλωσορίζω στο 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ
Όταν πριν δύο χρόνια προέκυψε η πανδημία χρειάστηκε να προβληματιστούμε και να δούμε πως μπορούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα ώστε να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε, να εργαζόμαστε αλλά και να διασκεδάζουμε.
Οι τεχνολογικές αλλαγές είναι εκείνες που έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Η ανάγκη υιοθέτησης και προσαρμογής πρακτικών ψηφιακού μετασχηματισμού στη ζωή και στην εργασία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
Το ποτάμι της τεχνολογίας δεν γυρίζει πίσω!
Στόχος του φεστιβάλ είναι να διεγείρει τη σκέψη των μαθητών και να κινήσει το ενδιαφέρον τους για τα μαθηματικά και τις επιστήμες, να τα αγαπήσουν περισσότερο και να μπορέσουν να τα εντάξουν στην καθημερινότητα τους. Επίσης το φεστιβάλ αποτελεί μια καλή ευκαιρία διάχυσης των καλών πρακτικών που συντελούνται στα σχολεία της χώρας μας.
Το περιεχόμενο του φεστιβάλ είναι κατάλληλο για να το παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων καθώς και όσοι ενδιαφέρονται και αγαπούν τα Μαθηματικά.
Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι το Φεστιβάλ αναμένεται να το παρακολουθήσουν, όπως έγινε και πέρυσι, και μαθητές Ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.
Οι ομιλητές μας είναι άτομα με κορυφαίο διεθνώς επιστημονικό έργο, στις ομιλίες και στις συνεντεύξεις τους, θα παρουσιαστούν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις.
Οι εργασίες των μαθητών που μας εστάλησαν είναι πάρα πολλές και είναι όλες τους καταπληκτικές, περιέχουν μουσικά, θεατρικά, χορευτικά δρώμενα με πρωτότυπες σκέψεις και δημιουργίες. Μέσα από τις εργασίες αναδεικνύονται οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν, προσεγγίσουν τα προβλήματα και αλληλεπιδρούν, επίσης αποτελούν μια καλή ευκαιρία διάχυσης των καλών πρακτικών που συντελούνται στα σχολεία της χώρας μας.
Μετά την προβολή των εργασιών δίνεται η ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με την επίλυση γρίφων, ακόμη και αν δεν είναι μαθητής.
Οι γρίφοι είναι ταξινομημένοι κατά τάξη και σε κάθε τάξη υπάρχει τράπεζα θεμάτων, μέσα από την οποία θα γίνεται τυχαία η επιλογή των ασκήσεων στον κάθε συμμετέχοντα.
Η επίλυση των Μαθηματικών γρίφων γίνεται με την αξιοποίηση της πλατφόρμας eclass. Και η μέγιστη διάρκεια της επίλυσης αυτών θα είναι 45 ΄. Όποιος επιθυμεί να διαγωνιστεί, θα μπορεί να επιλέξει τον σύνδεσμο που θα τον οδηγεί σε περιβάλλον επίλυσης και ακολουθώντας τις οδηγίες οι οποίες δίνονται αναλυτικά, να ολοκληρώσει τις ασκήσεις. Με την ολοκλήρωση της εξέτασης οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να δούν τη βαθμολογία τους.
Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω από τα βάθη της καρδίας μου τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους συνετέλεσαν στην προετοιμασία αυτής της διοργάνωσης και ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους:
Ομιλητές μας.
Τον ακαδημαϊκό – διαστημικό επιστήμονα κ. Σταμάτη Κριμιζή
Τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ Χρήστο Ζερεφό
Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Τορόντο κ. Στέφανο Αρετάκη.
Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φίλλιπο Τρυποσκιάδη
Θα ήθελα ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και ιδιαίτερα τον γραμματέα του συλλόγου τον κ. Δημήτρη Θεοχάρη εξαίρετο μαθηματικό αλλά άνθρωπο .
Επίσης Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συμμετείχαν στις εργασίες που μας εστάλησαν, με σκοπό να παρουσιαστούν στο φεστιβάλ.
Και φυσικά να ευχαριστήσουμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές και όλους εσάς που μας παρακολουθείτε και συμμετέχετε με την αποστολή των τόσων ενθαρρυντικών σχολίων.
Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι να απολαύσετε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ!!!
Κώστας Μπουραζάνας
Πρόεδρος
Ελληνικό Κέντρο επιστημών και Τεχνών- Ε.Κ.Ε.ΤΕ.