Κάποιοι άνθρωποι δεν τα πηγαίνουν καλά με τον αυτοέλεγχο. Κάποιοι άνθρωποι τα καταφέρνουν με την πρώτη προσπάθεια, ενώ για άλλους είναι μία «μάχη» που δεν τελειώνει ποτέ.
Μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ ισχυρίζονται, ότι μπορούν να ξεχωρίσουν τους καπνιστές που είναι πιο πιθανό να μην καταφέρουν να αποχωριστούν τη βλαβερή για τον οργανισμό τους συνήθεια του τσιγάρου… μελετώντας τους εγκεφάλους τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι «ξανακύλησαν» στο τσιγάρο μέσα σε μια βδομάδα από τη στιγμή που το έκοψαν, εμφάνιζαν σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους κατά το διάστημα της αποχής.
Οι αλλαγές αυτές δεν παρατηρήθηκαν όμως και σε όσους είχαν καταφέρει να κόψουν το τσιγάρο με επιτυχία, ενώ εντοπίστηκαν στο σύστημα μνήμης εργασίας του εγκεφάλου τους. Το τμήμα αυτό του εγκεφάλου κρατά τους ανθρώπους συγκεντρωμένους και προωθεί τον αυτοέλεγχο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καπνιστές που δυσκολεύονταν να κόψουν το τσιγάρο εμφάνιζαν μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή αυτή του εγκεφάλου τους.
Πιστεύουν ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό εκείνων που μπορούν να κόψουν το τσιγάρο με επιτυχία και εκείνων που θα αποτύχουν σε πρώιμο στάδιο. Ακόμη, όπως υποστηρίζουν, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει την εξεύρεση νέων τρόπων για να βοηθηθούν οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο αλλά δε φαίνεται να το καταφέρνουν.
Ισχυρίζονται ότι το τεστ που έχουν αναπτύξει έχει 80% βαθμό ακρίβειας.