Ελσίνκι 2022: ένα ICM όπως κανένα άλλο

Το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών (ICM) του 2022 επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Ωστόσο, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ICM δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί. Παρά αυτή την πρόκληση, η διεθνής κοινότητα των μαθηματικών έχει ενωθεί για να δημιουργήσει ένα ICM το 2022 που δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο.

Κάθε τέσσερα χρόνια, χιλιάδες μαθηματικοί συγκεντρώνονται συνήθως από όλο τον κόσμο για το ICM. «Το Συνέδριο διαδραματίζει μοναδικό ρόλο στα μαθηματικά, τόσο αναγνωρίζοντας υποδειγματικά πρόσφατα ερευνητικά επιτεύγματα σε όλους τους διάφορους υποτομείς των μαθηματικών, όσο και δίνοντας στην ευρύτερη κοινότητα μαθηματικών την ευκαιρία να μάθει για τις τελευταίες εξελίξεις στη μαθηματική έρευνα και να αλληλεπιδράσει με τους ηγέτες. στον τομέα», ανέφερε η επιτροπή μαθηματικών που επιβλέπει το επιστημονικό πρόγραμμα της ICM 2022, στην έκθεσή της για το 2019 .

Αυτό το συναρπαστικό highlight του μαθηματικού ημερολογίου πραγματοποιείται κάθε φορά σε διαφορετική τοποθεσία σε όλο τον κόσμο, με προσκεκλημένες διαλέξεις, συζητήσεις σε πάνελ και εκδηλώσεις παράλληλα με την απονομή ορισμένων από τα πιο διάσημα βραβεία στα μαθηματικά, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μεταλλίων Fields . Το ICM – ιδίως ο σχεδιασμός του επιστημονικού προγράμματος και η επιλογή των αποδεκτών των βραβείων – εποπτεύεται από τη Διεθνή Μαθηματική Ένωση (IMU). Η IMU αποτελείται από περισσότερες από 80 χώρες μέλη, η καθεμία εκπροσωπούμενη από έναν εθνικό οργανισμό όπως μια επιστημονική κοινωνία ή ερευνητικό συμβούλιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπείται από τη Μαθηματική Εταιρεία του Λονδίνου .

Κάθε τέσσερα χρόνια, παράλληλα με το ICM, το IMU πραγματοποιεί τη Γενική του Συνέλευση όπου περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι των χωρών-μελών συγκεντρώνονται για να συζητήσουν και να αποφασίσουν για θέματα σημαντικά για την ευρύτερη μαθηματική κοινότητα και να αποφασίσουν πού θα γίνει η επόμενη ICM. Το 2018 η Γενική Συνέλευση της IMU αποφάσισε ότι η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας θα διοργανώσει το 2022 ICM.

Αγία Πετρούπολη ICM 2022

Nalini Joshi, Αντιπρόεδρος της IMUΟ Marcelo Viana (αριστερά) και ο Stanislav Smirnov (δεξιά) στο ICM 2018. Εμφανίζεται εδώ με την Caroline Series, τότε Πρόεδρο του London Mathematical Society. Φωτογραφία: Davi Campana / R2 /ICM 2018.

Μετά από αυτή την απόφαση, οι τοπικοί διοργανωτές του ICM αναλαμβάνουν τον προγραμματισμό της υλικοτεχνικής υποστήριξης της προσωπικής εκδήλωσης και η κυβέρνηση της χώρας υποδοχής παρέχει οικονομική βοήθεια για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ICM. Το ICM του 2018 πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε στο νότιο ημισφαίριο, και το ICM έγινε το επίκεντρο της ταχέως αναπτυσσόμενης μαθηματικής κοινότητας στη Βραζιλία και υποστηρίζοντας ευρύτερα τα μαθηματικά σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Marcelo Viana, συνδιοργανωτής αυτού του ICM, μας μίλησε στην περσινή εκατονταετηρίδα της IMUκαι είπε: “Το είδα ως μια ευκαιρία για διαφήμιση μαθηματικών. Από την αρχή σκεφτήκαμε το Συνέδριο ως δικαιολογία για να μιλήσουν οι άνθρωποι για τα μαθηματικά και το πλαισιώσαμε ως μέρος μιας πολύ ευρύτερης πρωτοβουλίας, την οποία ονομάσαμε Μπιενάλε των Μαθηματικών».

Στην εκατονταετηρίδα του IMU , ο Stanislav Smirnov, ο συνδιοργανωτής του προγραμματισμένου ICM για το 2022 στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι ελπίζει η διεξαγωγή του ICM στη Ρωσία όχι μόνο να αναδείξει τη ρωσική μαθηματική παράδοση, αλλά και να βοηθήσει στην επανεκκίνηση των μαθηματικών στη Ρωσία.

Οι προετοιμασίες για το ICM του 2022 αρχικά πήγαν όπως είχε προγραμματιστεί, μας είπε ο Helge Holden, Γενικός Γραμματέας για το IMU, όταν τον συναντήσαμε στις αρχές του ICM του 2022: «Η συνεργασία μας με τους Ρώσους συναδέλφους μας ήταν ομαλή». Αλλά μετά ήρθε η παγκόσμια πανδημία COVID-19 . «Υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα, έπρεπε να προετοιμαστούμε για κάθε είδους μέτρα». Η IMU συνέχισε να συνεργάζεται με την τοπική οργανωτική επιτροπή στη Ρωσία για διάφορα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρως εικονικής ή υβριδικής ICM. Αλλά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς τα εμβόλια είχαν τον αντίκτυπό τους και οι χώρες άρχισαν να απομακρύνονται από τα μέτρα πανδημίας, τα σχέδια είχαν επανέλθει σε μια τελείως προσωπική εκδήλωση στην Αγία Πετρούπολη.

Ολα άλλαξαν

Στη συνέχεια, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. «Η εισβολή άλλαξε τα πάντα εν μία νυκτί», είπε ο Χόλντεν. Η εκτελεστική επιτροπή της IMU βρισκόταν σε μια από καιρό προγραμματισμένη εικονική συνάντηση εκείνη την ημέρα και γρήγορα κατέληξαν σε μια ομόφωνη απόφαση ότι η ICM και η Γενική Συνέλευση δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην Αγία Πετρούπολη όπως είχε προγραμματιστεί. Καθώς συνέχισαν να συναντώνται εικονικά, διάσπαρτες σε 17 ζώνες ώρας τις επόμενες τέσσερις ημέρες, η εκτελεστική επιτροπή συμφώνησε ότι μια προσωπική Γενική Συνέλευση και τελετή απονομής βραβείων θα πραγματοποιούνταν εκτός Ρωσίας και το ICM θα πραγματοποιούνταν εικονικά, ανοιχτό σε όλους τους μαθηματικούς σε όλο τον κόσμο. Η επιτροπή δήλωσε μετά τη συνάντηση : «Ένα ICM είναι ένα μοναδικό μέρος συνάντησης για μαθηματικούς από όλο τον κόσμο για να συγκεντρωθούν, να αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές και πολιτισμικές διαφορές και να συζητήσουν τα μαθηματικά».

“Γνωρίζαμε ότι θέλαμε η Γενική Συνέλευση και οι απονομές να πραγματοποιηθούν στις προγραμματισμένες ημερομηνίες και αυτοπροσώπως. Και δεν θα δεχόμασταν καμία υποστήριξη από τη ρωσική κυβέρνηση, ούτε χρήματα, ούτε προσωπικό ή τίποτα”, είπε ο Χόλντεν. “Και αυτό μας άφησε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν ξέραμε πού θα το κρατούσαμε ή πώς θα πληρώσουμε γι’ αυτό.”

Η IMU προσεγγίστηκε σύντομα από αρκετές χώρες μέλη που προσέφεραν υποστήριξη και αποφάσισαν να αποδεχτούν τη γενναιόδωρη προσφορά για τη διεξαγωγή αυτών των εκδηλώσεων στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. «Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που ήρθαμε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, για πολλούς λόγους», είπε ο Χόλντεν. “Έχουμε μακρά παράδοση με τη Φινλανδία – κρατούσαν το ICM το 1978 και είχαν τα αρχεία IMU – και βρίσκεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Άρα ήταν το σωστό μέρος για να πάτε.”

Η Γενική Συνέλευση διεξήχθη στις 3-4 Ιουλίου σύμφωνα με λίγο πολύ τις παραδοσιακές γραμμές με περισσότερους από 200 αντιπροσώπους από χώρες μέλη της IMU να συναντώνται αυτοπροσώπως στο Ελσίνκι. Μεταξύ άλλων σημαντικών θεμάτων, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι η επόμενη ICM θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 2026. Οι εκπρόσωποι ψήφισαν επίσης ομόφωνα τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού ταμείου για την προσωρινή κάλυψη των εξόδων ένταξης των χωρών μελών που αντιμετωπίζουν έκτακτες δυσκολίες. όπως αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα η Ουκρανία.

Ένα ICM που δεν μοιάζει με κανένα άλλο

Ακολούθησε ένα πρωτοφανές γεγονός. “Καλώς ήρθατε στην τελετή απονομής των βραβείων IMU – η πρώτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 100 χρόνια της IMU”, είπε ο Carlos Koenig στις 5 Ιουλίου 2022. Αντί να παρουσιαστεί μπροστά σε χιλιάδες μαθηματικούς σε ένα πλήρες αυτοπρόσωπο Συνέδριο, τα βραβεία IMU Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά σε μόνο 600 μαθηματικούς, με χιλιάδες άλλους να παρακολουθούν ζωντανά διαδικτυακά από όλο τον κόσμο. Ο Koenig γιόρτασε το έργο της μαθηματικής κοινότητας, τόσο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης σε τέτοιες ασυνήθιστες συνθήκες, αλλά και για τη συμμετοχή τους στην υπεράσπιση του έργου των μαθηματικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα βραβεία IMU: «Αυτή η γενναιοδωρία του πνεύματος είναι συγκινητική και πρέπει να μας κάνει όλους περήφανους που είμαστε μέρος αυτής της κοινότητας».

Οι νικητές των μεταλλίων Fields ήταν οι Hugo Duminil-Copin June Huh , James Maynard και Maryna Viazovska και ο Mark Braverman κέρδισε το μετάλλιο Abacus (παλαιότερα γνωστό ως Rolf Nevanlinna Prize). Ο Barry Mazur έλαβε το μετάλλιο Chern, ο Elliott Lieb το βραβείο Gauss και ο Nikolai Andreev το βραβείο Leelavati.

Κάποιες πτυχές του γεγονότος αισθάνθηκαν ιδιαίτερα στην εποχή μας, με εμφανίσεις ορισμένων νικητών και επαινητών πάνω από το ζουμ, με τα συνήθη συνοδευτικά τεχνικά προβλήματα. Ήταν όμως ένα χαρμόσυνο γεγονός, παρά τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Οι επαίνους και οι ταινίες μικρού μήκους για τους νικητές έδωσαν μια αίσθηση της δουλειάς τους, των κινήτρων τους και των προσωπικών τους ιστοριών.

Maryna Viazovska. Φωτογραφία: Matteo Fieni.

Το μετάλλιο Fields που απονεμήθηκε στη Viazovska αισθάνθηκε ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είναι μόνο η δεύτερη γυναίκα που έλαβε αυτό το βραβείο, μετά τη Maryam Mirzakhani το 2014. Και καθώς η ταινία της Ουκρανής μαθηματικού Viazovska ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, που περιγράφει τον αντίκτυπο που είχε ο πόλεμος σε αυτήν οικογένεια και όλη τους τη ζωή, παράλληλα με το πάθος και τη δέσμευσή της στα μαθηματικά της.

Την τελετή ακολούθησε μια ημέρα διαλέξεων από τους νικητές των μεταλλίων Fields και Abacus, τις οποίες παρακολούθησαν αυτοπροσώπως αρκετές εκατοντάδες ενθουσιασμένοι μαθηματικοί στο Πανεπιστήμιο του Aalto, με χιλιάδες άλλους να συμμετέχουν εικονικά από όλο τον κόσμο. «Κανονικά το ICM έχει τρεις ή τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες», είπε ο Χόλντεν. “Είχαμε ανώτατο όριο 7.000 συμμετεχόντων για την ηλεκτρονική μας πλατφόρμα, η οποία “εξαντλήθηκε” γρήγορα. Ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε ICM.” Το εικονικό ICM δεν είχε κόστος εγγραφής και προφανώς κανένα κόστος ταξιδιού, επιτρέποντας σε μια πολύ ευρύτερη κατανομή συμμετεχόντων να λάβουν μέρος από ποτέ από περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο.

“Αυτή η ICM είναι τελείως διαφορετική, δεν το έχουμε ξανακάνει”, είπε ο Χόλντεν. Χάρη στην εργασία που έχει ήδη γίνει από την επιστημονική επιτροπή του ICM, όλοι οι ομιλητές και το πρόγραμμα διαλέξεων είχαν ήδη διευθετηθεί. Όμως ο Χόλντεν και οι συνάδελφοί του στο IMU έπρεπε να βρουν μια διαδικτυακή πλατφόρμα για να δημιουργήσουν αυτό το εικονικό ICM πριν καν έχουν στη διάθεσή τους τη χρηματοδότηση. “Έπρεπε να υπογράψουμε τα συμβόλαια χωρίς να έχουμε χρήματα, κάτι που με δυσκόλεψε! Αλλά πέτυχε.” Το πρόγραμμα ακολούθησε τη θερινή ώρα της Κεντρικής Ευρώπης, πράγμα που σήμαινε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες και ορισμένοι ομιλητές θα συμμετείχαν στη μέση της νύχτας. Όλοι οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να ηχογραφήσουν εκ των προτέρων τις διαλέξεις τους, εν μέρει ως εφεδρικό σε περίπτωση τεχνικών δυσκολιών της τελευταίας στιγμής.

Το εικονικό ICM είχε τεράστια επιτυχία με εγγεγραμμένους συμμετέχοντες να παρακολουθούν εικονικά ζωντανά και απολύτως οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει τις διαλέξεις στη συνέχεια στο κανάλι IMU στο YouTube . (Για να αποφασίσετε τι θα παρακολουθήσετε, μπορείτε να βρείτε τις λεπτομέρειες του προγράμματος εδώ .) Αυτή η ανοιχτή πρόσβαση στις διαλέξεις ήταν τόσο επιτυχημένη που η IMU σχεδιάζει όλες τις διαλέξεις σε μελλοντικές ICM να ηχογραφούνται και να διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο.

Ένα άλλο σημαντικό μάθημα που είπε ο Χόλντεν ότι είχε μάθει από τη φετινή πρωτοφανή ICM ήταν: “Δεν θέλουμε ποτέ ξανά μια εικονική ICM! Και σημαντικό μέρος μιας ICM είναι να συναντιέστε, να πάτε για μια μπύρα και να συζητήσετε τι συμβαίνει στον τομέα σας και στο πανεπιστήμιό σου και με τους συναδέλφους σου. Αυτό είναι πιο σημαντικό από κάποια άποψη από τις διαλέξεις».

Mark BravermanMark Braverman (Φωτογραφία Lance Murphey)

Αυτή η κοινωνική πτυχή των μαθηματικών συναντήθηκε στο έργο τόσων πολλών από τους μαθηματικούς και η σημασία των στενών συνεργασιών τους ήταν ξεκάθαρη στον τρόπο με τον οποίο πολλοί από τους νικητές των βραβείων περιέγραψαν τη μαθηματική τους ζωή. Και παρά μια παγκόσμια πανδημία και έναν βάρβαρο πόλεμο, η μαθηματική κοινότητα κατάφερε να συγκεντρωθεί για να μοιραστεί και να γιορτάσει τη μαθηματική τους έρευνα.

Ο Mark Braverman, νικητής του μετάλλου Abacus, αιχμαλώτισε καλά το πνεύμα της κοινότητας στα εναρκτήρια σχόλια της διάλεξής του: “Η δράση του Πούτιν τα τελευταία χρόνια είναι βαθύς και βαθύς μηδενισμός. Ο μηδενισμός είναι σαν ένας μηδενικός χειριστής – αν προσπαθήσεις να τον αντιστρέψεις θα εκραγεί. Δεν μπορείς να το πολεμήσεις με drones και ρουκέτες. Ο τρόπος για να το πολεμήσεις είναι με σημαντικές δραστηριότητες που γιορτάζουν τη ζωή και το ανθρώπινο πνεύμα. Και η έρευνα και τα μαθηματικά είναι σίγουρα ένα από αυτά. Αυτό το γεγονός, [το ICM], είχε να συνεχίσουμε όχι παρά τον πόλεμο, αλλά εξαιτίας του».


Αυτό το περιεχόμενο δημιουργήθηκε ως μέρος των συνεργασιών μας με τη Μαθηματική Εταιρεία του Λονδίνου και το Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών Isaac Newton . Μπορείτε να βρείτε όλο το περιεχόμενό μας στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών 2022 εδώ .

https://plus.maths.org/content/helsinki-2022-icm-no-other

Απάντηση