Παγκόσμιο Κλίμα: Βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση

Η επιστήμη του κλίματος είναι ξεκάθαρη: βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με μια νέα έκθεση πολλών υπηρεσιών που συντονίζει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), η οποία υπογραμμίζει το τεράστιο χάσμα μεταξύ φιλοδοξιών και πραγματικότητας. Χωρίς πολύ πιο φιλόδοξη δράση, οι φυσικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι όλο και πιο καταστροφικές, προειδοποιεί.

Η έκθεση, United in Science, (δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη) δείχνει ότι οι συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Τα ποσοστά εκπομπών ορυκτών καυσίμων είναι πλέον πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, μετά από μια προσωρινή πτώση λόγω των lockdown. Η φιλοδοξία των δεσμεύσεων μείωσης των εκπομπών για το 2030 πρέπει να είναι επτά φορές υψηλότερη για να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας όχι πάνω από 1,5 °C της Συμφωνίας του Παρισιού.

Τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί. Υπάρχει πιθανότητα 48% κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους στα επόμενα 5 χρόνια, η μέση ετήσια θερμοκρασία να είναι προσωρινά 1,5°C υψηλότερη από τον μέσο όρο 1850-1900. Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνεται, δεν μπορούν να αποκλειστούν «σημεία καμπής» στο κλιματικό σύστημα.

 

Οι πόλεις που φιλοξενούν εκατομμύρια ανθρώπους και είναι υπεύθυνες για έως και το 70% των ανθρωπογενών εκπομπών θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί θα υποφέρουν περισσότερο, αναφέρει η έκθεση που δίνει παραδείγματα ακραίων καιρικών φαινομένων σε διάφορα μέρη του κόσμου φέτος.

«Οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι καύσωνες, οι ακραίες καταιγίδες και οι πυρκαγιές πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, σπάζοντας ρεκόρ με ανησυχητική συχνότητα. Καύσωνες στην Ευρώπη. Τεράστιες πλημμύρες στο Πακιστάν. Παρατεταμένες και έντονες ξηρασίες στην Κίνα, το Κέρας της Αφρικής και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει τίποτα φυσικό σχετικά με τη νέα κλίμακα αυτών των καταστροφών. Είναι το τίμημα του εθισμού της ανθρωπότητας στα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η φετινή έκθεση United in Science δείχνει ότι οι κλιματικές επιπτώσεις κατευθύνονται σε αχαρτογράφητη περιοχή καταστροφής. Ωστόσο, κάθε χρόνο διπλασιάζουμε αυτόν τον εθισμό στα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και όταν τα συμπτώματα χειροτερεύουν γρήγορα», είπε ο κ. Γκουτιέρες.

«Η επιστήμη του κλίματος είναι ολοένα και πιο ικανή να δείξει ότι πολλά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε έχουν γίνει πιο πιθανά και πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Το έχουμε δει επανειλημμένα φέτος, με τραγικό αποτέλεσμα. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κλιμακώσουμε τη δράση σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα στους τρέχοντες και μελλοντικούς κλιματικούς κινδύνους σε ευάλωτες κοινότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η WMO πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει Έγκαιρες Προειδοποιήσεις για Όλους τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Καθηγητής Πέτρι Ταάλας.

Το United in Science παρέχει μια επισκόπηση της πιο πρόσφατης επιστήμης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις και τις αντιδράσεις της. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη – απαιτείται επείγουσα δράση για τον μετριασμό των εκπομπών και την προσαρμογή στο μεταβαλλόμενο κλίμα, αναφέρει η έκθεση. Περιλαμβάνει στοιχεία από τον WMO (και τα προγράμματα Global Atmosphere Watch και World Weather Research Programs). το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, το Γραφείο του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, το παγκόσμιο πρόγραμμα έρευνας για το κλίμα, το πρόγραμμα Global Carbon Project. UK Met Office, και το Urban Climate Change Research Network.

 

http://www.edu4u.gr/Comments.aspx?qId=133704

Απάντηση