Το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών μετά από τη δυσμενή για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας έως επτά έτη, θέτει με άρθρο του ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος της ΟΛΜΕ κ.Θεοδ.Τσούχλος.
Οπως παρατηρεί, η άκρως αυτή αρνητική εξέλιξη δεν επιτρέπει από τον Ιανουάριο του 2023 τη δυνατότητα αναδρομικής αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης και οδηγεί στην ανάγκη συμπλήρωσης 40ετίας στην ηλικία των 62 ετών τουλάχιστον. Η ΟΛΜΕ ασχολείται από τις αρχές της Άνοιξης με το όλο πρόβλημα και στις 26/9 απέστειλε αίτημα άμεσης συνάντησης με τον αρμόδιο υφυπουργό Παν. Τσακλόγλου.
Τι διαπιστώνει ο Θεοδ.Τσούχλος
Σε λάθος πολιτικό χρόνο, διαφαίνεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει υιοθετήσει τη δυσμενή για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας έως επτά έτη. Μολονότι το συγκεκριμένο υπουργείο είχε δεσμευτεί με επίσημη ανακοίνωση του (23/9/21) ότι «τα όρια ηλικίας δεν αυξάνονται» αποδέχθηκε τελικά τη μη δεσμευτική και αρνητική για τους εργαζόμενους επίμαχη γνωμοδότηση.
Η σχετική διάταξη ορίζει ότι όσες και όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010, 2011, 2012 με συμπληρωμένη υπηρεσία 25 ετών έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πρόωρη σύνταξη με βάση τα όρια ηλικίας που ίσχυαν, εφόσον αυτά έχουν συμπληρωθεί έως τις 31/12/22. Αντίθετα αν τα όρια ηλικίας που υπήρχαν δεν συμπληρώνονται εντός του 2022, αυξάνονται και η σύνταξη πλέον θα απονέμεται μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους ή και αργότερα εάν απαιτούνται για πλήρη τα 40 έτη ασφάλισης.
Ο παρεχόμενος μεταβατικός χρόνος δίνεται εξαιτίας της υποβολής στις αρχές του 2022 χιλιάδων παραιτήσεων από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εξαιτίας της διχογνωμίας υπουργείου Εργασίας και Γ.Λ.Κ. βρέθηκαν μετέωροι μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Σημαντικός αριθμός κινδύνευε με την απώλεια των παλαιών ευνοϊκών ορίων να επιστρέψει στην Εκπαίδευση μετά από χρονοβόρες διαδικασίες και στη συνέχεια να συνταξιοδοτηθεί μετά από την παρέλευση δύο έως επτά ετών. Η ρύθμιση αντιμετωπίζει αποσπασματικά το μείζον αυτό πρόβλημα, ενώ παράλληλα αδικεί τους εκπαιδευτικούς καθώς δεν προβλέπεται η αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31/12, σε αντίθεση με τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δύνανται να το πράξουν.
Η άκρως αυτή αρνητική εξέλιξη δεν επιτρέπει από τον Ιανουάριο του 2023 τη δυνατότητα αναδρομικής αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης και οδηγεί στην ανάγκη συμπλήρωσης 40ετίας στην ηλικία των 62 ετών τουλάχιστον. Η ΟΛΜΕ ασχολείται από τις αρχές της Άνοιξης με το όλο πρόβλημα και στις 26/9 απέστειλε αίτημα άμεσης συνάντησης με τον αρμόδιο υφυπουργό Παν. Τσακλόγλου. Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια απάντηση η Ομοσπονδία οφείλει να:
Α) επανέλθει και πιεστικά εάν χρειάζεται να επιτύχει τη συνάντηση
Β) απαιτήσει τη διατήρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων στο διηνεκές
Γ) επισημάνει το επιβαρυμένο και πολλαπλό έργο του λειτουργήματός μας
Δ) μην απεμπολήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις του κλάδου για πλήρη συνταξιοδότηση στην ηλικία των 60 , με 30 έτη προϋπηρεσίας.
Πηγή: alfavita.gr