«Δολοφόνος πλανητών»: Εντοπίστηκε αστεροειδής που κρυβόταν από τη λάμψη του ήλιου

Αστεροειδή – «δολοφόνο πλανητών» εντόπισαν αστρονόμοι, κρίνοντας ότι ενδεχομένως να αποτελέσει απειλή για τη Γη στο μέλλον.

Όπως γράφει τo CNNi, αστρονόμοι εντόπισαν τρεις αστεροειδείς στη… διαστημική μας γειτονιά, οι οποίοι δεν ήταν ορατοί καθώς κρύβονταν από τη λάμψη του ήλιου.

Μάλιστα, ένας από τους αποτελεί το μεγαλύτερο «απειλητικό διαστημικό αντικείμενο», το οποίο έχει εντοπιστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ομάδα διεθνών ερευνητών βρήκαν ένα «παράθυρο» τη χαραυγή για να παρατηρήσουν τους αστεροειδείς, με τη βοήθεια της κάμερας σκοτεινής ενέργειας του τηλεσκοπίου Victor M. Blanco στο Αστεροσκοπείο Cerro Tololo στη Χιλή.

Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό «The Astronomical Journal».

Ένας εκ των αστεροειδών, που ονομάστηκε 2022 AP7, έχει πλάτος 1,5 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε τροχιά που ενδεχομένως να τον φέρει στο… μονοπάτι της Γης -άγνωστο, όμως, το πότε.

«Προσώρας έχουμε εντοπίσει δύο αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στη Γη και έχουν περίπου ένα χιλιόμετρο πλάτος -μέγεθος που εμείς θεωρούμε “δολοφόνο πλανητών”» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Σκοτ Σ. Σέπαρντ, αστρονόμος του Εργαστηρίου Γης και Πλανητών του Ινστιτούτου Επιστήμης Κάρνεγκι στην Ουάσινγκτον.

Ένας εξ αυτών, μπαίνει στην τροχιά της Γης αλλά αυτό συμβαίνει όταν ο πλανήτης μας βρίσκεται από την άλλη πλευρά του ήλιου.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό θα συνεχιστεί για αιώνες, καθώς απαιτούνται περίπου πέντε χρόνια για να κάνει ο αστεροειδής μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο.

Με τον καιρό, όμως, η τροχιά του ενδεχομένως να συγχρονιστεί με αυτή της Γης.

Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να πει πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει στο μέλλον -τουλάχιστον όχι προσώρας.

«Για την ώρα θα μείνει μακριά από τη Γη» τόνισε ο Σέπαρντ, εξηγώντας παράλληλα πως ένας αστεροειδής με πλάτος 1χλμ θα μπορούσε να καταστρέψει τη ζωή στον πλανήτη μας.

Σκόνη και ρύποι θα «πνίξουν» την ατμόσφαιρα της Γης για χρόνια, «μπλοκάροντας» τις ακτίνες του ήλιου.

«Θα μπορούσε να προκαλέσει μια μαζική εξαφάνιση τέτοιας κλίμακας, που δεν έχει δει η Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια» είπε ο Σέπαρντ.

Οι άλλοι δύο αστεροειδείς που εντοπίστηκαν -οι 2021 LJ4 και 2021 PH27– βρίσκονται σε διαφορετικές τροχιές και θεωρείται ότι δεν απειλούν τον πλανήτη μας.

Η επιστημονική ομάδα ελπίζει να εντοπίσει και άλλους επικίνδυνους αστεροειδείς μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν περίπου 1.000 διαστημικοί όγκοι με πλάτος μεγαλύτερο από 1χλμ κοντά στη Γη και έρευνες των τελευταίων ετών έχουν εντοπίσει περίπου το 95% αυτών.

Οι αστρονόμοι έχουν… ενθουσιαστεί με τον 2021 PH27, καθώς βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο από οποιοδήποτε άλλον αστεροειδή.

‘Planet killer’ asteroid spotted hiding in the sun’s glare, by Ashley Strickland, CNNi

https://www.cnn.gr/kosmos/story/335232/dolofonos-planiton-entopistike-asteroeidis-pou-kryvotan-apo-ti-lampsi-tou-iliou

Απάντηση