Στην 53η θέση παγκοσμίως η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Στην 53η θέση παγκοσμίως το ΕΚΠΑ στο επιστημονικό πεδίο  της  «καρδιολογίας»  και στην 250η θέση συνολικά στην παγκόσμια κατάταξη «US News – Best Global University Rankings 2022- 2023»

Δημοσιεύθηκε για 9η συνεχόμενη χρονιά από τον ειδησεογραφικό οργανισμό “US News”, η παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων  «Best Global University Ranking 2022-2023».  Πρόκειται για μία από τις επτά πιο σημαντικές κατατάξεις παγκοσμίως. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη θέση 250 μεταξύ των 2000 Πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στη φετινή κατάταξη,  ανεβαίνοντας δέκα θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά και  επιτυγχάνοντας την υψηλότερη θέση για ελληνικό πανεπιστήμιο στα εννέα χρόνια που δημοσιεύεται η εν λόγω κατάταξη. Παράλληλα βρίσκεται  και στην 1η θέση μεταξύ των δέκα (10) Ελληνικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται στην εν λόγω κατάταξη (Πίνακας 1).  Επιπροσθέτως καταλαμβάνει την 53η θέση παγκοσμίως στο επιστημονικό πεδίο – ερευνητικό αντικείμενο της «Καρδιολογίας» Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ε.Κ.Π.Α. κατέχει τη 104η θέση μεταξύ των 608 Πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση.

Από το σύνολο των πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως,  επιλέχθηκαν 2011 Πανεπιστήμια  με την τελική συνολική κατάταξη των 2000 καλύτερων Πανεπιστημίων να καλύπτει ένα εύρος 95  χωρών.  Η εν λόγω κατάταξη λαμβάνει δεδομένα από την εταιρεία Thomson Reuters (InCitesTM research analytics solutions).

Για να συμπεριληφθεί ένα Πανεπιστήμιο στα 2000, θα πρέπει  πρώτα να είναι μεταξύ των κορυφαίων 250 πανεπιστημίων στα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας φήμης της Thomson Reuters. Στη συνέχεια, ένα ίδρυμα πρέπει να είναι μεταξύ εκείνων που είχε τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και τα άρθρα αυτά να αναφέρονται ή να αναπαράγονται από τα κορυφαία 200 της προαναφερθείσας έρευνας φήμης. Στην κατάταξη του 2023 λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιεύσεις όλων των Ιδρυμάτων για την περίοδο 2016-2020. Για να συμπεριληφθεί ένα Πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει δημοσιευμένα τουλάχιστον 1250 ερευνητικά τεκμήρια (άρθρα, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους κ.α) στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 2000 καλύτερα Ιδρύματα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα 13 διαφορετικών κριτηρίων:

Παγκόσμια Ερευνητική Φήμη (12.5%)
Περιφερειακή Ερευνητική Φήμη (12.5%)
Δημοσιεύσεις(10%)
Συγγράμματα  (2.5%)
Συνέδρια (2.5%)
Σταθμισμένη επίδραση των ετεροαναφορών (10%)
Σύνολο αναφορών (7.5%)
Αριθμός δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσων (12.5%)
Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (10%)
Διεθνείς Συνεργασίες (5%)
Ποσοστό δημοσιεύσεων με διεθνή συνεργασία επί του συνόλου των δημοσιεύσεων (5%)
Αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1%  (5%)
Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές (5%)

Οι συγκεκριμένες επιδόσεις αποδεικνύουν την όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση του ΕΚΠΑ ως σημαντικού παγκόσμιου ερευνητικού ιδρύματος. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως  σε είκοσι δύο (22) επιμέρους επιστημονικά πεδία και αντικείμενα. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε ένα από αυτά κατατάσσεται σε τρία εξ αυτών κατατάσσεται στο στο top 100 των Πανεπιστημίων (Καρδιολογία, Μεταδοτικές Ασθένειες και Γαστρεντερολογία -Ηπατολογία).

Τα είκοσι δύο επιστημονικά πεδία στα οποία το ΕΚΠΑ επέτυχε σημαντική διάκριση στη φετινή κατάταξη (έναντι είκοσι το 2021,  δεκαέξι το 2020 και δώδεκα το 2019) είναι τα εξής:

Στην «Καρδιολογία» (Cardiac and Cardiovascular Systems) στην 53η θέση παγκοσμίως.
Στον Τομέα «Μεταδοτικές Ασθένειες»  (Infectious Diseases) στην 56η θέση.
Στην «Γαστρεντερολογία -Ηπατολογία» (Gastroenterology and Hepatology ) στην 98η θέση.
Στην «Φαρμακολογία και Τοξικολογία» (Pharmacology and Toxicology) στην 108η θέση.
Στην «Ανοσολογία» (Immunology) στη 112η θέση.
Στον Τομέα «Δημόσια Περιβαλλοντική και εργασιακή Υγεία» (Public, Environmental and Occupational Health)  στην 116η θέση.
Στην «Ογκολογία» (Oncology) στην 120η θέση.
Στον Τομέα της «Χειρουργικής» (Surgery) στην 122η  θέση
Στον Τομέα της «Κλινικής Ιατρικής» (Clinical Medicine) στην 122η  θέση.
Στον Τομέα «Νευροεπιστήμες και Συμπεριφορά» (Neuroscience and Behavior) στην 138η θέση.
Στον Τομέα «Ενδοκρινολογία και Μεταβολισμός» (Endocrinology and Metabolism) στην 156η θέση.
Στον Τομέα «Ακτινολογία, Πυρηνική Ιατρική και Ιατρική Απεικόνιση»  (Radiology, Nuclear Medicine and Medical Imaging) στην 206η θέση.
Στην «Κυτταρική Βιολογία» (Cell Biology) στην 226η θέση.
Στον Τομέα της «Φυσικής» (Physics) στη  244η θέση.
Στον Τομέα «Μοριακή Βιολογία και Γενετική»  (Molecular Biology and Genetics) στην 274η θέση.
Στις «Επιστήμες της Γης» (Geosciences)  στη 285η θέση.
Στον Τομέα «Ψυχιατρική/Ψυχολογία»  ( Psychiatry/ Psychology) στην 332η θέση.
Στις  “Κοινωνικές Επιστήμες και Δημόσια Υγεία” (Social Sciences and
Public Health) στην 335η  θέση.

Στον Τομέα  «Βιολογία και Βιοχημεία» (Biology and Biochemistry) στη 376η θέση.
Στον Τομέα «Επιστήμες της Υπολογιστών» στην 448η θέση.
Στη «Μηχανική» (Engineering) στη 593η θέση.
Στη «Χημεία» (Chemistry) στη 651η θέση.
Στο top 10 της Κατάταξης βρίσκονται οκτώ Πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ακολουθούν άλλα δύο Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το ΜΙΤ και το Στάνφορντ. Στην πέμπτη θέση συναντάμε το πρώτο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αυτό της Οξφόρδης και στην 8η θέση το Cambridge. Στην 18η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά. Στην 27η θέση εντοπίζεται το πρώτο Πανεπιστήμιο από την Αυστραλία αυτό της Μελβούρνης, ενώ αντίστοιχα το πρώτο Ασιατικό Πανεπιστήμιο είναι  το Κινέζικο Tsinghua στην 23η θέση. Η Αφρικανική Ήπειρος εκπροσωπείται από 62 Πανεπιστήμια με πρώτο από αυτά το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν το οποίο βρίσκεται στην 125η θέση.

Πηγή: alfavita.gr

Απάντηση