Εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Αθανάσιου Φωκά “Μονοπάτια κατανόησης”

Την Πέμπτη  1 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Τελετών

 (Πανεπιστημίου 28) της Ακαδημίας Αθηνών το νέο βιβλίο  του Ακαδημαϊκού

και καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Cambridge

κ. Αθανάσιου Φωκά με τίτλο: “Μονοπάτια κατανόησης”  – Εκδόσεις Broken Hill 2022

 

Στα νέο βιβλίο του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα (Μαθηματικού, Μηχανικού,  Ιατρού, Φιλοσόφου) Αθανασίου Φωκά  με τίτλο τα  Μονοπάτια Κατανόησης, παρουσιάζεται μια ολιστική προσέγγιση σχετικά με το  βασικό ερώτημα ‘πώς κατανοούμε;’.

Σε αυτήν την άκρως διεπιστημονική προσπάθεια, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η διαλεύκανση θεμελιωδών νευρωνικών μηχανισμών, από το συνεχές των ασυνειδήτων-συνειδητών διαδικασιών, μέχρι τις διαδικασίες μνήμης και μάθησης σε μοριακό επίπεδο.

Βασικό συστατικό στοιχείο αυτής της καινοτόμου προσέγγισης αποτελεί η εισαγωγή της έννοιας των μεταναπαραστάσεων, στην οποία εντοπίζεται το κύριο χαρακτηριστικό της νοητικής μας υπεροχής  σε σχέση με τους εξελικτικούς μας προγόνους.

Για την υποστήριξη και επεξήγηση των ανωτέρω χρησιμοποιούνται μια πληθώρα παραδειγμάτων από τις περιοχές των Μαθηματικών, της Φυσικής, των Επιστημών του Μηχανικού, της Τεχνολογίας, της Βιολογίας, της Ιατρικής, της Φιλοσοφίας και της Ζωγραφικής.

Με βάση την σύνθεση των παραπάνω γνωστικών αντικειμένων, αναλύονται μία σειρά σημαντικών ερωτημάτων συμπεριλαμβανομένων των ακολούθων:

  • Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην εγγενή και την επίκτητη γνώση;
  • Γιατί είναι δυνατό να κατανοούμε το σύμπαν;
  • Ποια είναι η επίδραση της πολιτιστικής εξέλιξης στον εγκέφαλό μας;
  • Ποια είναι η νευρωνική προέλευση των διεργασιών που διέπουν τις τέχνες και τα γράμματα;
  • Γιατί οι μαθηματικές εξισώσεις που χαρακτηρίζουν βασικά φυσικά φαινόμενα είναι κομψές;
  • Μπορεί το πρόβλημα της συνείδησης να επιλυθεί;
  •  Θα είναι η επίδραση των μαθηματικών στη βιολογία εξίσου σημαντική όσο στη φυσική;

Ο συγγραφέας ελπίζει ότι η νέα προσέγγιση βοηθά στην βαθύτερη κατανόηση της προέλευσης των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Απώτερη επιδίωξη είναι να παρακινηθεί ο αναγνώστης σε βαθύτερους στοχασμούς και να προσεγγίσει τον, κατά Αριστοτέλη, τελικό μας στόχο, δηλαδή να νοιώσει ευδαιμονία.

Ομιλητές θα είναι διαπρεπείς οι  Έλληνες επιστήμονες :

Αναστάσιος Γερμενής, Ομότιμος Καθηγητής Ανοσολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Μαρίνος Δαλάκας, Καθηγητής Νευρολογίας του Thomas Jefferson University, USA και Διευθυντής του Τμήματος Νευρομυικων Παθησεων και Κλινικης Νευροανοσολογίας, Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ

Αλέξανδρος Νεχαμάς, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Princeton

Γεώργιος Παξινός, Καθηγητής Νευροανατόμος του Πανεπιστημίου της Νέας Νοτίου Ουαλίας – NHMRC Senior Principal Research Fellow, Neuroscience Research Australia, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Απάντηση