Αντιδρούν οι φοιτητές για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια

Αντιδρούν οι φοιτητές για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια / Ασύμφορος ένας επιπλέον χρόνος σπουδών

Σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των φοιτητών εγείρει η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης για το “Πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας”.

Όπως υποστηρίζουν με την τελευταία τους ανακοίνωση, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος προς την αύξηση του χρόνου των σπουδών του φοιτητή, κάτι που για ένα μεσαίο νοικοκυριό είναι οικονομικά μη βιώσιμο, ενώ έμμεσα ανοίγει ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωποι των φοιτητών υποστήριξαν πως πρέπει η Σύγκλητος να επανεξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα και να λάβει υπόψη την κοινωνική ωφέλεια. Ειδικότερα, στην τελευταία απόφαση της Συγκλήτου αναφέρεται πως «η 31η Αυγούστου 2023 αποτελεί ασφυκτική προθεσμία για την κατάργηση των υφιστάμενων και εγκεκριμένων προγραμμάτων “Παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας”.

Η προθεσμία αυτή αναιρεί κατοχυρωμένα, με βάση τους ισχύοντες οδηγούς σπουδών, δικαιώματα των φοιτητών και φοιτητριών».

Παρά το γεγονός ότι η Σύγκλητος πρότεινε τη δημιουργία μεταβατικών διατάξεων για τους φοιτητές που εισήχθησαν μέχρι και το 2021-22 και την παράταση των προγραμμάτων σπουδών για ένα ακόμα χρόνο, η φοιτητική οργή είναι μεγάλη.

Το ζήτημα είναι, σύμφωνα με τους φοιτητές, πως η παιδαγωγική επάρκεια αποσπάται από τα προγράμματα σπουδών και εκεί τίθεται ένα μεγάλο θέμα. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φοιτητική κοινότητα του Ηρακλείου είναι αρκετά

. Δυστυχώς, ήρθε ακόμη άλλο ένα πρόβλημα το οποίο συνοδεύει τη συνολικότερη υποβάθμιση των σπουδών μας. Εμείς τελειώνουμε ένα πρόγραμμα σπουδών βάσει του οποίου μπορούμε ως επί το πλείστον να εργαστούμε στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Με αυτόν τον τρόπο, εάν δε λάβει ένας φοιτητής την παιδαγωγική επάρκεια, θα έχει έναν τίτλο σπουδών από τον οποίο δε θα απορρέουν εργασιακά δικαιώματα. Τα πτυχία μας υποβαθμίζονται», υπογραμμίζει στο Νέα Κρήτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής, Κωνσταντίνος Μάρτης.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο φοιτητής και εκπρόσωπος των φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δήμος Μπινετζής, ο οποίος υποστήριξε: «Εμείς είχαμε εκφράσει τις διαμαρτυρίες μας στη Σύγκλητο, γιατί θεωρούμε πως δεν είναι κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη η συγκεκριμένη λύση. Πολλοί γονείς σπουδάζουν τα παιδιά τους και είναι άνθρωποι με μεσαία εισοδήματα. Εάν προστεθεί ένας χρόνος ή δύο χρόνια σπουδών, τότε η όποια παράταση θα έχει οικονομικό κόστος. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που οφείλει η Σύγκλητος να επανεξετάσει. Υπάρχουν κοινωνικές μεταβλητές και παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο». Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα “παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας” «διαρκεί κατ’ ελάχιστον δύο εξάμηνα και μπορούν να εγγραφούν φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 180 ΕCTS. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στο τέταρτο έτος σπουδών, με πιθανότερη συνέπεια την παράταση των σπουδών τους κατά ένα έτος. Προτείνουμε τη δυνατότητα εγγραφής στο “Πρόγραμμα παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας” φοιτητών/φοιτητριών που έχουν συγκεντρώσει κατ’ ελάχιστον 60 ΕCTS, ώστε να μπορούν μέχρι το τέλος του τέταρτου έτους των σπουδών τους να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

Θεωρούμε ότι οι δευτεροετείς φοιτητές/φοιτήτριες μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις του “Προγράμματος παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας”, δηλαδή σε εισαγωγικά μαθήματα σχετικά με την Παιδαγωγική και την Ψυχοπαιδαγωγική, τη διδασκαλία και τη μάθηση». Αυτή είναι μια ρύθμιση που βρίσκει αντίθετους τους φοιτητές οι οποίοι υποστήριξαν πως ενδέχεται να μεροληπτήσει το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τα μέλη ΔΕΠ που θα προσλάβει. Αυτό υποστήριξε ο Δήμος Μπινετζής, ο οποίος τόνισε πως, «αυτή τη στιγμή, ένα πάγιο πρόβλημα όλων των ελληνικών πανεπιστημίων είναι η έλλειψη σε μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Η χορήγηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας θα σημάνει και τον διορισμό ή την υπογραφή συμβάσεων διδακτικού προσωπικού που θα έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τα Παιδαγωγικά ή την Ψυχολογία.

Το υπουργείο Παιδείας θα υποστηρίξει πως έκανε τους αναγκαίους διορισμούς, με αποτέλεσμα πολλά πανεπιστημιακά τμήματα να συνεχίζουν να παραμένουν υποστελεχωμένα και να διογκώνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης». Οικονομικά αδύνατο… – Ασύμφορος ένας επιπλέον χρόνος σπουδών Σφοδρή κριτική άσκησε και ο Κωνσταντίνος Μάρτης, ο οποίος υπογράμμισε: «Πάρα πολλοί φοιτητές με αυτήν την απόφαση θα αναγκαστούν να παραμείνουν στο Ηράκλειο, και το ερώτημα είναι εάν έχει αναλογιστεί η εκάστοτε Σύγκλητος ή το υπουργείο Παιδείας το κόστος που έχει ένα φοιτητικό σπίτι, η διατροφή του φοιτητή αλλά και τα πάγια έξοδά του σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Επίσης, πολύ φοβάμαι ότι έμμεσα, με την απόφαση της Συγκλήτου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει τον δρόμο του ΕΚΠΑ, όπου οι φοιτητές καταβάλλουν ένα εξαμηνιαίο ποσό της τάξης των 600 ευρώ για να λάβουν την παιδαγωγική επάρκεια. Έτσι προωθείται η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση, ενώ αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του Πανεπιστημίου. Εμείς θέλουμε ένα ανοιχτό, δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο».

Πηγή: Foititikanea.gr

Απάντηση