Το Columbia “προθερμαίνει” τις μηχανές για έλευση στην Αθήνα

Τις μηχανές “προθερμαίνει” το Πανεπιστήμιο Columbia , προκειμένου στο επόμενο χρονικό διάστημα να εγκαταστήσει στην Αθήνα Διεθνές Κέντρο  Εκπαίδευσης, ανάλογο με αυτά που ήδη λειτουργούν   στη Γαλλία,   Τουρκία,  Ιορδανία, Γερμανία Βραζιλία, Ινδία και Κένυα .

Στη σημερινή διαδικτυακή συνάντηση  μελών της διοίκηση του  Columbia με Πρυτανικές Αρχές ελληνικών Πανεπιστημίων, παρουσία της υπουργού Ν. Κεραμέως, προέκυψαν τα εξής:

Α. Το Columbia  ανέθεσε σε εταιρία, για αναζήτηση κτηρίων για την εγκατάσταση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης

Β. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα  χρηματοδότησης των συνεργασιών των ελληνικών ΑΕΙ Διεθνές Κέντρο  Εκπαίδευσης

Γ. Πηγή χρηματοδότησης θα είναι ευρωπαϊκά και αμερικάνικα κονδύλια.

Δ. Το Διεθνές Κέντρο  Εκπαίδευσης θα αποφασίζει ποιες δράσεις θα χρηματοδοτούνται

Ε. Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν στο Συμβούλιο Διοίκησης του Διεθνούς  Κέντρου  Εκπαίδευσης θα συμμετέχουν μόνο πρόσωπα από το Columbia ή και από ελληνικά ΑΕΙ.

 

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατά την τοποθέτησή της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι προσπάθειες για διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων παίρνουν «σάρκα και οστά», σημειώνοντας την σημασία της συνεργασίας του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Το Columbia , είπε η Ν. Κεραμέως, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πανεπιστημίων εξωτερικού που πρωτοστατούν στις συνεργασίες με τα εξαιρετικά δικά μας πανεπιστήμια με επτά καινούριες συνεργασίες τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα με το νέο διπλό πρόγραμμα σπουδών με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και τώρα με την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αθήνα», και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι οι φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές μας έχουν πολλά να αποκομίσουν από τη διάδραση με τους ομολόγους τους από το Columbia, όπως επίσης και οι του Columbia από την ενασχόλησή τους με το ελληνικό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι. Είμαι βέβαιη ότι το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Columbia θα λειτουργήσει στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία, ωφελώντας αμφότερες τις ακαδημαϊκές κοινότητες».

Την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στo κέντρο της Αθήνας ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Columbia  

Υπενθυμίζεται ότι την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης στην Αθήνα ανακοίνωσε, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia, Lee Bollinger, στο πλαίσιο της επίσκεψης εκπροσώπων από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο «Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης/Pharos Summit 2022: Greek-US Collaboration in Higher Education».

Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, με στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο που εξελίσσεται στη χώρα μας, σε ώσμωση με τα ελληνικά ΑΕΙ και την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με τη σχετική ανακοίνωση από τον Πρόεδρο  του Πανεπιστημίου Columbia, Lee Bollinger

Attachments

  • 1 (146 kB)

Απάντηση