Δεκάμηνη φυλάκιση σε τέως Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης

Δεκάμηνη φυλάκιση σε τέως Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης για παράβαση καθήκοντος εις βάρος πρώην Περιφερειακού Διευθυντή.

Διότι παρέλειπε, επί οκτώ μήνες και κατά παράβαση εισαγγελικής παραγγελίας, να χορηγήσει στον πρώην Περιφερειακό Διευθυντή και υποψήφιο για θέση Συντονιστή ΠΕΚΕΣ κλάδου Φιλολόγων 2018 τα κρίσιμα έγγραφα.

Μετά από πολύωρη, χθεσινή, ακροαματική διαδικασία το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρίπολης έκρινε ένοχο   τέως Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης  για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με αναστολή.

Όπως μας δήλωσε ο δικηγόρος   Ηλίας Κοκκίνης, το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος παραβίασε με πρόθεση το καθήκον του διότι παρέλειπε, επί οκτώ μήνες και κατά παράβαση εισαγγελικής παραγγελίας, να χορηγήσει στον πρώην Περιφερειακό Διευθυντή   και υποψήφιο για θέση Συντονιστή ΠΕΚΕΣ κλάδου Φιλολόγων 2018 τα κρίσιμα έγγραφα που αποδείκνυαν παράνομη μοριοδότηση συνυποψήφιού του, εξαιτίας της οποίας κατατάχθηκε σε επιλέξιμη θέση.

Το Δικαστήριο, σύμφωνα με τον Ηλία Κοκκίνη, διέγνωσε ότι σκοπός της παράλειψης του κατηγορουμένου ήταν να αποτρέψει τον υποψήφιο, πρώην Περιφερειακό Διευθυντή, να προσφύγει διοικητικά και δικαστικά κατά της παράνομης μοριοδότησης του επιλεγέντος υποψηφίου – εντωμεταξύ η μοριοδότηση έχει ήδη ακυρωθεί με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου  – ώστε να τοποθετηθεί αυτός και να παραμείνει στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δηλαδή, να ωφελήσει αυτόν και να βλάψει τον απορριφθέντα υποψήφιο.

Ο κ. Κοκκίνης μας ανέφερε ότι η σημαντική αυτή απόφαση θα αποτελέσει, οπωσδήποτε, το έναυσμα για να τεθούν αναχώματα σε αυθαίρετες πράξεις και παραλείψεις προσώπων που ασκούν δημόσια διοίκηση, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, που αποβλέπουν σε ευνοιοκρατία και νεποτισμό.

Από νομικής άποψης, τονίζει ο κ. Κοκκίνης,  η απόφαση αυτή στηλιτεύει και καταστέλλει την παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της δικαστικής προστασίας και του  αναφέρεσθαι στις Αρχές, καθώς και των δικαστικών αρχών της διαφάνειας και της φανερής δράσης της Διοίκησης, οι οποίες εγγυώνται την πραγματική λειτουργία του κράτους δικαίου.

Ο πρώην Περιφερειακός Διευθυντής έχει είχε προσφύγει  στα Διοικητικό Εφετείο το οποίο το περασμένο καλοκαίρι , με απόφασή του, ανέπεμψε   την υπόθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου για νέα νόμιμη κρίση , σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες,  δεν έχει  ολοκληρωθεί η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.

https://www.esos.gr/arthra/81623/dekamini-fylakisi-se-teos-perifereiako-dieythynti-ekpaideysis-gia-paravasi-kathikontos

Απάντηση