ΑΣΕΠ: Η ερώτηση με τις μπανάνες, το σταφύλι και τις κάλτσες που “έκαψε” υποψήφιους και μη

Ποικίλες αντιδράσεις και “πονοκέφαλο” έχουν προκαλέσει οι ερωτήσεις του γλωσσικού συλλογισμού που τέθηκαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με την ερώτηση 29 να έχει γίνει “μήλον της έριδος”.

Αυτό καλούσε τους υποψηφίους να πράξουν μία από τις ερωτήσεις στη Δοκιμασία Γλωσσικού Συλλογισμού που τέθηκαν στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (04/03), χωρίς φυσικά να λείπουν τα “παρατράγουδα”.

Οι υποψήφιοι που δοκιμάστηκαν στο μάθημα “Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας” κλήθηκαν αρχικά να απαντήσουν στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών της δοκιμασίας Γλωσσικού Συλλογισμού, αναζητώντας τη σωστή απάντηση στα οριζόντια ζεύγη λέξεων με συγκεκριμένη εννοιολογική σχέση μεταξύ τους, μία δοκιμασία που “έχει στόχο την αξιολόγηση της ικανότητας του ατόμου να κατανοεί αυτές τις σχέσεις και να παράγει λογικούς συλλογισμούς”.

Οι οδηγίες μάλιστα που τους δόθηκαν ανέφεραν χαρακτηριστικά πως “ακολουθούν ερωτήσεις γλωσσικού συλλογισμού που περιλαμβάνουν οριζόντια ζεύγη λέξεων με συγκεκριμένη εννοιολογική σχέση μεταξύ τους και έχουν ως στόχο την αξιολόγηση της ικανότητας του ατόμου να κατανοεί αυτές τις σχέσεις και να παράγει λογικούς συλλογισμούς. Πριν ξεκινήσετε με την απάντηση των ερωτήσεων, διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω για να κατανοήσετε τι πρέπει να κάνετε.

Στην πρώτη γραμμή κάθε πλαισίου με γκρι γραμμοσκίαση δίνονται δύο λέξεις, οι οποίες συνδέονται εννοιολογικά μεταξύ τους με κάποια σχέση. Εσείς, καλείστε να εντοπίσετε αυτή τη σχέση, ώστε να συμπληρώσετε, με ανάλογο τρόπο, το ζεύγος των λέξεων που ακολουθεί στη δεύτερη γραμμή του πλαισίου με γκρι γραμμοσκίαση, και από το οποίο λείπει η μία ή και οι δύο λέξεις“.

ΑΣΕΠ: Η ερώτηση με τις μπανάνες, το σταφύλι και τις κάλτσες που

Ωστόσο, συγκεκριμένα η ερώτηση 29 ήταν αυτή που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς οι υποψήφιοι κλήθηκαν να ενώσουν νοηματικά τη λέξη “Μπανάνα” επιλέγοντας μία από τις τέσσερις πιθανές απαντήσεις: Α. Κασκόλ Β. Κάλτσες Γ. Σκούφος Δ. Γυαλιά. Το παράδειγμα που έπρεπε να ακολουθήσουν ήταν το ζεύγος “Σταφύλι-Γάντια“.

Η σωστή απάντηση, σύμφωνα με τις ορθές απαντήσεις του μαθήματος που δόθηκαν στη δημοσιότηταήταν το Β.

Η συγκεκριμένη ερώτηση προκάλεσε “πονοκέφαλο” σε υποψήφιους και μη, καθώς πολλοί αναρωτήθηκαν ποιος είναι ο συλλογισμός πίσω από το συγκεκριμένο “ζευγάρι” λέξεων. Μία από τις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι και οι μπανάνες αλλά και τα σταφύλια είναι σε τσαμπί, οπότε αφού τα γάντια είναι το “ζευγάρι” της μίας λέξης, οι κάλτσες είναι η σωστή απάντηση, αφού και τα δύο είναι σε ζευγάρι.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως αφού οι μπανάνες και τα σταφύλια κρέμονται στην άκρη του φυτού, αντίστοιχα τα γάντια “κρέμονται” στα χέρια και οι κάλτσες βρίσκονται στα πόδια μας, άρα στα τέσσερα άκρα μας.

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε πως η λέξη γυαλιά είναι επίσης σε ζευγάρι, οπότε εύλογα αναρωτιείται κανείς γιατί δεν είναι σωστή απάντηση το Δ.

Η επίμαχη ερώτηση:

ΑΣΕΠ: Η ερώτηση με τις μπανάνες, το σταφύλι και τις κάλτσες που

https://www.news247.gr/k

Απάντηση