Δικαστική Αστυνομία: Προκήρυξη για 700 θέσεις

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την πρώτη προκήρυξη 700 θέσεων που θα στελεχώσουν τη Δικαστική Αστυνομία και θα αφορά την πρόσληψη 600 ατόμων ως ένστολο προσωπικό και 100 ως πολιτικό προσωπικό.

Ήδη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης εκτός από την προκήρυξη, έχουν καταλήξει και στις λεπτομέρειες για το σήμα και έμβλημα της νέας υπηρεσίας, καθώς και για τις στολές και τα εφόδια που θα φέρουν οι δικαστικοί αστυνομικοί την ώρα υπηρεσίας.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr με την έναρξη λειτουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας θα αποδεσμευτούν περίπου 1.200 αστυνομικοί που απασχολούνται μέχρι τώρα στη διεκπεραίωση δικαστικών διαδικασιών σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Τα καθήκοντα της Δικαστικής Αστυνομίας
Το ειδικό σώμα θα αναλάβει μεταξύ άλλων την ασφάλεια των δικαστηρίων και τις μεταγωγές κρατουμένων, θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό.

Στα βασικά καθήκοντα του ένστολου τμήματος περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν στη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών και την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.

Ειδικότερα, το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχώνεται από μόνιμα τοποθετημένα στα κατά τόπους Δικαστήρια ένστολα και ένοπλα στελέχη, που θα υπάγονται στις άμεσες οδηγίες των ασκούντων τη διοίκηση των δικαστηρίων, με κύρια καθήκοντα τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός των δικαστικών αιθουσών και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, απελευθερώνοντας πολύτιμους ανθρώπινους πόρους για την Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα, στα καθήκοντα του ένστολου τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνεται η εκτέλεση των εκκρεμών ποινικών καταδικαστικών αποφάσεων.

Αντίστοιχα, με τη δημιουργία του πολιτικού – επιστημονικού κλάδου προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα παρέχει τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Επιπλέον, για την υποβοήθηση του έργου των δικαστηρίων, στα βασικά καθήκοντα του πολιτικού – επιστημονικού προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνεται η διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, η σύνταξη επιστημονικών – τεχνικών εκθέσεων επί ζητημάτων εκκρεμών υποθέσεων, όταν κρίνεται αυτό αναγκαίο από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, η μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων, δικογράφων ή στο πλαίσιο της προφορικής διαδικασίας των δικών.

Δεκτοί όλοι οι τίτλοι σπουδών
Σύμφωνα με την προκήρυξη, που θα εκδώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, δικαίωμα συμμετοχής μπορούν να έχουν υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ και θα γίνονται δεκτοί όλοι οι τίτλοι σπουδών. Δηλαδή, οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ και όλοι οι τύποι απολυτηρίων Λυκείου και διπλωμάτων ΙΕΚ.

Ειδικά για την κατηγορίες ένστολου και πολιτικού προσωπικού θα προβλέπονται συγκεκριμένα προσόντα με έμφαση σε εκείνα του αστυνομικού κλάδου.

Ειδικότερα:
* Όριο ηλικίας: για το πολιτικό προσωπικό από 21 και πάνω, για το αστυνομικό από 21 έως 30 ετών

* Ανάστημα: για το πολιτικό προσωπικό δεν υπάρχει, για το αστυνομικό είναι πάνω από 1,70 για τους άνδρες και 1,63 για τις γυναίκες

* Γνώση χειρισμού Η/Υ: αφορά τη γνώση σε τρία απλά αντικείμενα – επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, διαδίκτυο (φροντίστε από τώρα όσοι δεν έχετε)

* Γνώση ξένης γλώσσας: πολύ καλή γνώση (Advance) για πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ και καλή (Β2) για αποφοίτους Λυκείου

Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας το πολιτικό προσωπικό θα κληθεί να περάσει από ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις, γραπτές εξετάσεις και προφορικές εξετάσεις, ενώ το ένστολο προσωπικό εκτός αυτών θα υποβληθεί και σε αθλητικές δοκιμασίες.

Δικαστική Αστυνομία: Το σήμα, ο οπλισμός και οι στολές
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να έχουν καταλήξει και σε όλες οι λεπτομέρειες για το προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας σχετικά με το σήμα και το έμβλημα της υπηρεσίας αλλά και τι προβλέπεται για τις στολές και τα εφόδια που θα φέρει πάνω του κατά την ώρα υπηρεσίας.

Έτσι, σύμφωνα και με το enikos.gr, το έμβλημα της Δικαστικής Αστυνομίας αποτελείται από σύμπλεγμα του ζυγού της Θέμιδος σε κατάσταση ισορροπίας, ως ένδειξης δίκαιης κρίσης, και κλασσικού ελληνικού ξίφους, ως συμβόλου στήριξης και επιβολής των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, το οποίο απεικονίζεται σε χρώμα μαύρο.

Το σήμα της υπηρεσίας καλύπτεται από τον ελληνικό σταυρό του εθνόσημου και φέρεται το έμβλημα της Δικαστικής Αστυνομίας. Η φράση «ΕΝΕΚΕΝ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα σε ημικύκλιο. Περικλείεται δε από το ακροτελεύτιο ελληνικό γράμμα «Ω», σε μαύρο χρώμα με λευκό περίγραμμα, το οποίο συμβολίζει το σθένος της δικαστικής κρίσεως.

Πάνω από το γράμμα «Ω», αναγράφεται η φράση «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ». Αντιδιαμετρικά και κάτω από τη βάση του ξίφους, αναγράφεται το έτος «2022» με χρυσούς αριθμούς, ως αναφορά στην χρονολογία ιδρύσεως της Δικαστικής Αστυνομίας.

Τα διακριτικά του βαθμού του Αστυνόμου Δικαστικής Αστυνομίας αποτελούνται από ένα άστρο της Βεργίνας 16 ακτίνων (εναλλάξ ίσων μεταξύ τους), χρώματος αργυρού, και τοποθετούνται στον διαμήκη άξονα των επωμίδων.

Τα διακριτικά των βαθμών του Αρχιφύλακα, Υπαρχιφύλακα και Φρουρού της Δικαστικής Αστυνομίας αποτελούνται από τρία, δύο και ένα, αντίστοιχα, σιρίτια χρώματος λευκού/αργυρού σε μαύρο φόντο.

Οι προβλέψεις για τον οπλισμό
Οι Αρχιφύλακες, Υπαρχιφύλακες και Φρουροί της Δικαστικής Αστυνομίας, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, θα φέρουν τα ακόλουθα είδη:

α. Πιστόλι μετά θήκης αναρτήσεως, με πλήρη φυσιγγίων γεμιστήρα

β. Ράβδο

γ. Αλεξίσφαιρο γιλέκο

δ. Ηλεκτρικό φακό

ε. Ένα ζεύγος χειροπέδων

στ. Ασύρματο

ζ. Σφυρίχτρα

Οι Αστυνόμοι της Δικαστικής Αστυνομίας φέρουν υποχρεωτικά, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, πιστόλι με γεμιστήρα φυσιγγίων και θήκη, ενώ όλα τα υπόλοιπα που προβλέπονται για τους αρχιφύλακες, κ.λπ. είναι προαιρετικά.

Δικαστική Αστυνομία: Σύσταση οργανικών θέσεων και βαθμοί
Όπως ορίζεται από το νόμο οι θέσεις του προσωπικού του πολιτικού τομέα κατατάσσονται σε τέσσερις (4) βαθμούς, ως ακολούθως:

α) Βαθμός Α’,

β) Βαθμός Β’,

γ) Βαθμός Γ΄,

δ) Βαθμός Δ΄.

Ο κατώτερος βαθμός είναι ο Δ΄ και ανώτερος ο Α’.

Εισαγωγικός βαθμός είναι ο βαθμός Δ΄. Ειδικά, για τους κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς με την ειδικότητα, εισαγωγικός βαθμός είναι ο Γ΄, στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό διαρκεί υποχρεωτικά τρία (3) τουλάχιστον συναπτά έτη, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο διάστημα.

Οι θέσεις όλων των βαθμών είναι σε κάθε κατηγορία, οργανικά ενιαίες. Το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 97 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. [ν. 3528/2007 (A΄26)].

Αντιστοίχως, οι βαθμοί του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας καθορίζονται ιεραρχικά, ως εξής:

α) Αστυνόμος Δικαστικής Αστυνομίας

β) Αρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας

γ) Υπαρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας

δ) Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας.

Αξιωματικοί της Δικαστικής Αστυνομίας είναι οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας. Οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας ασκούν, κυρίως, καθήκοντα Προϊσταμένου του Αστυνομικού Τμήματος της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς και Προϊσταμένου περιφερειακής υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας αστυνομικού τομέα.

Εισαγωγικός βαθμός του Αστυνομικού Τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ο Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας και καταληκτικός βαθμός είναι ο βαθμός του Αστυνόμου Δικαστικής Αστυνομίας. Για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του Υπαρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας.

Για κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου, εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του Αρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας, στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό διαρκεί υποχρεωτικά τρία (3) τουλάχιστον συναπτά έτη, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο διάστημα.

Πηγή: dikastiko.gr

Απάντηση