Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη στιγμή του Big Bang – Παγκόσμιο πρότζεκτ 10 δισ.€

Θα συμμετέχει στο εγχείρημα που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα 13,8 δισ. χρόνια πίσω στον χρόνο, απειροελάχιστα κλάσματα δευτερολέπτου μετά τη μεγάλη έκρηξη

Κοινωνούς στο παγκόσμιο πρότζεκτ των δέκα δισ. ευρώ, τη μελέτη δηλαδή και κατασκευή του νέου επιταχυντή του Cern, που πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του αιώνα και να οδηγήσει την ανθρωπότητα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο, μόλις απειροελάχιστα κλάματα του δευτερολέπτου μετά τη μεγάλη έκρηξη και τη γέννηση του σύμπαντος, έκανε ακαδημαϊκούς και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής της Οξφόρδης και Έλληνας φυσικός του Cern, Εμμανουήλ Τσεσμελής.

Ο κ. Τσεσμελής βρέθηκε χθες στο κατάμεστο αμφιθέατρο του κτιρίου του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Π.Θ. για να παρουσιάσει το πρότζεκτ και να απευθύνει προσκλητήριο συμμετοχής σε αυτό σε επιστήμονες ερευνητές αλλά και φοιτητές.

Από το παγκόσμιο εγχείρημα δεν περισσεύει κανείς. Φυσικοί, μαθηματικοί, μηχανολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, χωροτάκτες, γεωλόγοι καλούνται να συστρατευτούν στη μεγάλη επιστημονική οικογένεια που θα ξεκινήσει την κατασκευή του νέου επιταχυντή ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 80 χρόνια από σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσεσμελή έχει ήδη ξεκινήσει η μελέτη σκοπιμότητας για τον νέο επιταχυντή και συστήνεται η διεθνής κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ως ένα από τα έξι ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας που έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Cern. «Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα και θα συνεχίσουμε», ανέφερε ο κ. Τσεσμελής.

Όπως εξήγησε ο επιταχυντής θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να καταλάβει πώς ήταν το σύμπαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη μεγάλη έκρηξη και ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία για περαιτέρω ανάλυση της δομής της ύλης, πέρα από τα όρια που γνωρίζουμε έως σήμερα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε δέκα φορές υψηλότερη ενέργεια, θα φθάσουμε ακόμη πιο κοντά στο σημείο μηδέν με ένα ισχυρό τηλεσκόπιο του χρόνου και ταυτόχρονα ένα ισχυρό μικροσκόπιο της ύλης», είπε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη ξεκίνησε πριν από δύο- τρία χρόνια και θα συνεχιστεί έως τέλος της δεκαετίας και μετά το 2030 πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή της σήραγγας, μία υποδομή που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του αιώνα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φιλοξενήθηκε στην έδρα του ιδρύματος στον Βόλο, όπου το τμήμα και τον επίτιμο προσκεκλημένο, υποδέχθηκε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Γιώργος Σταμούλης.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Π.Θ. η συνεργασία με τον κ. Τσεσμελή. Η προοπτική συνεργασίας με το Cern δείχνει και τη δυναμική του ιδρύματος», σχολίασε ο κ. Σταμούλης εξηγώντας ότι το Π.Θ. θα συμμετέχει τόσο στις μελέτες με το ερευνητικό δυναμικό του, όσο και στο κατασκευαστικό κομμάτι με την απορρόφηση αποφοίτων του.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

https://www.taxydromos.gr/

Απάντηση