Απονεμήθηκαν τα φετινά Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο αναδεικνύει ανελλιπώς από το 1992, κάθε δύο χρόνια, Ελληνες έως 40 ετών, που μεγαλουργούν στο εξωτερικό φωτίζοντας νέους δρόμους ο καθένας στον τομέα του
Σε τέσσερις λαμπρούς νέους Έλληνες επιστήμονες με πρωτοποριακό ερευνητικό έργο και διεθνή επιρροή απονεμήθηκαν τα φετινά Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο αναδεικνύει ανελλιπώς από το 1992, κάθε δύο χρόνια, Ελληνες έως 40 ετών, που μεγαλουργούν στο εξωτερικό φωτίζοντας νέους δρόμους ο καθένας στον τομέα του.
Ξεχωρίζει μέσα από τη μεγάλη δεξαμενή των διαπρεπών νέων Ελλήνων εκείνους που συνεχίζουν την ισχυρή ελληνική παράδοση αριστείας στο πλανητικό ερευνητικό σύμπαν και τους βραβεύει καθιστώντας τους φωτεινό παράδειγμα.
Οι τέσσερις φετινοί βραβευμένοι είναι: ο ελληνικής καταγωγής Edward Chouchani, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου στο Dana-Farber Cancer Institute και Αναπληρωτής Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard. Ο Κωνσταντίνος Βογιατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεωρητικής και Υπολογιστικής Χημείας στο University of Tennessee. Ο ελληνικής καταγωγής Philipp Strack, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Yale University. Ο Βασίλειος Συργκάνης, Επίκουρος Καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογιας στο Stanford University.
Ο Edward Chouchani λαμβάνει το βραβείο στον τομέα των Βιοεπιστημών, στον κλάδο των Βιοϊατρικών Επιστημών.
Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μηχανισμοί του μεταβολισμού ρυθμίζουν τις φυσιολογικές διεργασίες. Στόχος της έρευνάς του είναι η αξιοποίηση αυτών των νεοανακαλυφθέντων μηχανισμών στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για μεταβολικές, φλεγμονώδεις και μεταστατικές ασθένειες. Εχει δημοσιεύει 60 άρθρα με νέες ανακαλύψεις σε κορυφαία περιοδικά και έχει υπάρξει συνιδρυτής τριών εταιρειών βιοτεχνολογίας, οι οποίες συγκέντρωσαν χρηματοδότηση άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Εχει κερδίσει σειρά βραβείων.
Ο Κωνσταντίνος Βογιατζής κερδίζει το βραβείο τον τομέα των Βασικών Επιστημών και στον κλάδο της Χημείας.
Αναπτύσσει νέες υπολογιστικές μεθόδους που βασίζονται στην κβαντική χημεία και στην τεχνητή νοημοσύνη για να περιγράψει χημικές διεργασίες οι οποίες προωθούν καθαρές τεχνολογίες στην προστασία του περιβάλλοντος. Από το 2022 λαμβάνει συνεχείς διακρίσεις.
Ο Philipp Strack λαμβάνει το βραβείο στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών και στον κλάδο Οικονομικής Επιστήμης.
Με πρωτοποριακές μεθόδους μελετά το πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις και αλληλεπιδρούν σε δυναμικά περιβάλλοντα. Η έρευνά του βασίζεται στην οικονομική θεωρία και τα συμπεριφορικά οικονομικά και έχει εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με άμεσο αντίκτυπο για την κοινωνία, όπως οι επιπτώσεις της υπερβολικής αυτοπεποίθησης και άλλων παρανοήσεων στη λήψη αποφάσεων, οι ψυχολογικοί μηχανισμοί πίσω από την προκατάληψη, η βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία των lockdown σε μια πανδημία, ο σχεδιασμός των κρυπτονομισμάτων, οι βέλτιστοι φόροι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα χωρίς να βλάπτονται οι φτωχοί. Το έργο του περιλαμβάνει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά στο χώρο της οικονομικής επιστήμης.
Ο Βασίλειος Συργκάνης κερδίζει το βραβείο στον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Τεχνολογίας, στον κλάδο των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το έργο του αναπτύσσεται σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων όπως η μηχανική μάθηση, η οικονομετρία, η στατιστική, η θεωρία των αλγορίθμων, η θεωρία παιγνίων και ο σχεδιασμός μηχανισμών. Στόχος του είναι η λήψη βέλτιστων αποφάσεων με τη χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων, σε τομείς όπως η βιοϊατρική, η διοίκηση επιχειρήσεων και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Έχει λάβει βραβεία σε κορυφαία συνέδρια.
«Με τα Επιστημονικά Βραβεία, το Ίδρυμα Μποδοσάκη αναδεικνύει το ελληνικό πνεύμα που διακρίνεται στον διεθνή επιστημονικό στίβο και τιμά τα επιστημονικά επιτεύγματα των νέων επιστημόνων», τονίζει η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, κα Αθηνά Δεσύπρη. «Οι διακρίσεις των νέων επιστημόνων μπορούν να εμπνεύσουν και να ανοίξουν τους ορίζοντες της επιστημονικής εξέλιξης και αριστείας, στη στήριξη των οποίων το Ιδρυμα Μποδοσάκη παραμένει διαχρονικά προσηλωμένο».
Η τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων 2023 του Ιδρύματος Μποδοσάκη θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο.
https://www.kathimerini.gr/life/science/562456672/vraveia-gia-4-neoys-ellines-epistimones-poy-diaprepoyn-sto-exoteriko/