Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης των Μαθηματικών Γιώργος Τζαχρήστας γράφει τις εντυπώσεις του από την 64η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Με πέντε μετάλλια (ένα χρυσό, ένα αργυρό, τρία χάλκινα) και μία εύφημη μνεία επέστρεψαν στην Ελλάδα οι μαθητές που συμμετείχαν στην 64η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία από τις 2 μέχρι τις 13 Ιουλίου 2023.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Γιώργος Τζαχρήστας, απόφοιτος της Γ’ Λυκείου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων Ιωαννίνων, ο οποίος έλυσε ολόσωστα τα 5 από τα 6 προβλήματα του διαγωνισμού πετυχαίνοντας την υψηλότερη ελληνική βαθμολογία στην ιστορία της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας.

Η 64η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα στην Τσίμπα της Ιαπωνίας κατά το διάστημα 2/7/2023 – 13/7/2023 ήταν μια κορυφαία διοργάνωση και για μένα προσωπικά η σημαντικότερη μέχρι στιγμής εμπειρία της ζωής μου, μια προσωπική “Ανατολή Ηλίου”!

112 χώρες με πάνω από 600 διαγωνιζόμενους ήρθαν σε επαφή με δύσκολα μαθηματικά προβλήματα αλλά και μεταξύ τους και με τον ιαπωνικό πολιτισμό. Η φιλοξενία ήταν υπέροχη σε επίπεδο ανθρώπων, υποδομών, παγκόσμιων χορηγών και εκδηλώσεων. Περάσαμε όμορφα στην τελετή έναρξης, στην τελετή απονομής και στο αποχαιρετιστήριο δείπνο, απολαμβάνοντας μουσική και χορό, σημαντικές ομιλίες και γνωριμία με τις άλλες ομάδες.

Γνωρίσαμε ανθρώπους εξαιρετικούς, όπως είναι η κυρία Τζούνκο Ναγκάτα του GreeceJapan.com και ο οδηγός της ομάδας μας, Κέισι Σέκι, που σαν φύλακες άγγελοι ακολούθησαν τα βήματά μας σε όλη τη διοργάνωση. Μας εμψύχωσαν και μας βοήθησαν με κάθε τρόπο.

Θαυμάσαμε τους ανθρώπους-θρύλους της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας, όπως είναι οι πρόεδροι – παλαιοί και νυν -, οι αρχηγοί και οι αναπληρωτές αρχηγοί των ομάδων, οι εκπρόσωποι της ιαπωνικής κυβέρνησης και των πρεσβειών, οι καλοί παλαιοί και νέοι μας συναγωνιστές σε μαθηματικούς διαγωνισμούς και Ολυμπιάδες και νιώσαμε να μας δένουν και πάλι οι παλμοί των Μαθηματικών. Διαγωνιστήκαμε σε θέματα υψηλού επιπέδου και νιώσαμε τη χαρά και τη συγκίνηση της επίλυσης πολλών από αυτά κατά τις δύο ημέρες του διαγωνισμού.

Περάσαμε υπέροχα τις ημέρες μετά τον διαγωνισμό, με περπάτημα μέσα στην Τσίμπα και το Τόκιο, με επίσκεψη στην Tokyo Disneyland, στη Σιμπούγια, στον Tokyo Skytree…
Γευτήκαμε την παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα με ράμεν, σούσι και άλλα εδέσματα…
Απολαύσαμε και θαυμάσαμε την οργάνωση, την ησυχία, την πειθαρχία και την τάξη των Ιαπώνων.

O Γιώργος Τζαχρήστας συγκινημένος στην απονομή, με Χρυσούς Ολυμπιονίκες από την Ιαπωνία, το Ισραήλ και την Κίνα

Νιώσαμε ρίγος σηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία στην τελετή απονομής μεταλλίων!
Η Ελληνική Ομάδα κατέκτησε 1 Χρυσό Μετάλλιο, 1 Αργυρό Μετάλλιο, 3 Χάλκινα Μετάλλια και 1 Εύφημο Μνεία. Ήρθε 26η στον κόσμο. Προσωπικά κατέκτησα το Χρυσό Μετάλλιο που με κατατάσσει ως τέταρτο χρονικά Έλληνα Χρυσό Ολυμπιονίκη και μάλιστα στην 1η θέση βαθμολογίας Έλληνα (με το ρεκόρ 35/42) σε όλη την ιστορία του παγκόσμιου αυτού διαγωνισμού, της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας! Αισθάνομαι ευλογημένος!!

Ευχόμαστε να ξαναβρεθούμε κοντά στη χώρα αυτή και τους ανθρώπους της στο μέλλον. Ευχόμαστε ακόμη να μετουσιώσουμε τη δύναμη της συμμετοχής και των διακρίσεών μας στην IMO σε πρόοδο και επιτεύγματα για το καλό της ανθρωπότητας.
Όσο για τους νεότερους που θα συμμετάσχουν στις επόμενες Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες ευχόμαστε να είναι υγιείς, μελετηροί και δυνατοί, ώστε να επιστρέφουν στην πατρίδα τους τόσο χαρούμενοι όσο κι εμείς!

Ιαπωνία, η Ελλάδα σε αγαπάει!

Γιώργος Τζαχρήστας

Πηγή: greecejapan.com

Απάντηση