Yπόθεση «Riemann»: Το μαθηματικό πρόβλημα που αν το λύσεις θα κερδίσεις 1 εκατ. ευρώ (βίντεο)

Το έτος 2000 αναγνωρίστηκε επίσημα ως ένα από τα επτά προβλήματα της χιλιετίας

Στη σφαίρα των μαθηματικών βρίσκεται ένα ερώτημα απαράμιλλης πολυπλοκότητας, γνωστό ως η υπόθεση Riemann, ένα αίνιγμα που φέρει μαζί του την αμοιβή του ενός εκατομμυρίου ευρώ για όσους τολμήσουν να το λύσουν.

Το αίνιγμα αυτό, που αρχικά προτάθηκε από τον Γερμανό μαθηματικό Bernhard Riemann σε μια σημαντική εργασία του 1859 με τίτλο «Ueber die Anzahl der Primzahlen unter einer gegebenen Grösse», επικεντρώνεται γύρω από την περίπλοκη κατανομή των πρώτων αριθμών.

 

Αυτή η υπόθεση, αν αποδειχθεί αληθινή, θα είχε βαθιές επιπτώσεις στη θεωρία των αριθμών και την κρυπτογράφηση, και συχνά αναφέρεται ως το «Άγιο Δισκοπότηρο των Μαθηματικών».

Αυτό όμως που κάνει αυτόν τον μαθηματικό γρίφο ακόμη πιο δελεαστικό είναι το συγκλονιστικό κίνητρο του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη λύση του.

Το έτος 2000, η υπόθεση Riemann αναγνωρίστηκε επίσημα ως ένα από τα επτά προβλήματα της χιλιετίας από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Η υπόθεση Riemann είναι μεταξύ αυτών των επτά προκλήσεων, καθεμία από τις οποίες υπόσχεται στον νικητή λύτη μια ανταμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο μαθηματικός, κωμικός και πρώην καθηγητής Matt Parker εξέφρασε εύγλωττα το 2010 στον Guardian τη γοητεία που ασκούν οι πρώτοι αριθμοί, περιγράφοντάς τους ως το θεμέλιο όλων των αριθμητικών εννοιών.

Ο Parker σημείωσε μεταφορικά: «Οι πρώτοι αριθμοί στα μαθηματικά είναι σαν τα άτομα στη χημεία, τα τούβλα στον κατασκευαστικό κλάδο και οι γελοίες αμοιβές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

Πηγή: Pronews.gr

Απάντηση