Πιερρακάκης: Με νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα συνεχιστεί η αξιολόγηση – Ποιοι προηγούνται

Υπουργός Παιδείας: Για τη νέα σχολική χρονιά 2023-24 προβλέπεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νεοδιόριστων, ώστε να μονιμοποιηθούν. Επιπρόσθετα, θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση των υπολοίπων εκπαιδευτικών. Προηγούνται οι εκπαιδευτικοί με λιγότερα έτη υπηρεσίας αυτών με περισσότερα.

«Η αξιολόγηση θα συνεχιστεί με νέα ψηφιακή πλατφόρμα» δήλωσε μιλώντας στην «Καθημερινή», ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Δημοσιογράφος (Απόστολος Λακασάς):  Τι θα γίνει με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών; Θα συνεχιστεί και σε ποιους κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά; Οι σύλλογοι διδασκόντων διαμαρτύρονται ότι η διαδικασία είναι γραφειοκρατική. Θα υπάρξουν αλλαγές;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος ήδη υλοποιείται σύμφωνα με τις προεκλογικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, δομούμενη σε τρεις πυλώνες: την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, και την «ελληνική PISA».

Η χώρα μας πια εντάχθηκε στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης που εφαρμόζουν την αξιολόγηση. Τη σχολική χρονιά 2022-23 ξεκίνησε η ατομική αξιολόγηση, καθολικά και συστηματικά, πρώτη φορά μετά το 1982, των εκπαιδευτικών. Η διαδικασία εκκίνησε με τους εκπαιδευτικούς που το σχολικό έτος 2022-23 συμπλήρωναν διετία από τον διορισμό τους και  ολοκληρώθηκε είτε βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Από τα πρώτα στοιχεία έχουμε σχεδόν απόλυτη συμμετοχή των εκπαιδευτικών της τάξης του 99%, όπως και για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η κουλτούρα της αξιολόγησης αρχίζει και εμπεδώνεται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ταυτόχρονα βέβαια έχουμε και κάποια φαινόμενα, πολύ περιορισμένα, αξιολογητών να κρατούν επιφυλακτική στάση ως προς το καθήκον τους. 

Για τη νέα σχολική χρονιά 2023-24 προβλέπεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νεοδιόριστων, ώστε να μονιμοποιηθούν. Επιπρόσθετα, θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση των υπολοίπων εκπαιδευτικών. Προηγούνται οι εκπαιδευτικοί με λιγότερα έτη υπηρεσίας αυτών με περισσότερα.

Δημοσιογράφος (Απόστολος Λακασάς): Βελτιώσεις θα γίνουν;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ξεκινήσαμε ήδη τις απλουστεύσεις των διαδικασιών με στόχο την άμεση ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και στη διαδικασία της αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης σε όλα τα πεδία του συνόλου των μονίμων εκπαιδευτικών, θα αξιοποιηθεί σχετική πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

πηγή:  Alfavita

Απάντηση