Αγώνας δρόμου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να επιστρέψουν στα έδρανα 45.000 σπουδαστές

Αγώνας δρόμου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να επιστρέψουν στα έδρανα 45.000 σπουδαστές – Κινητοποίηση από τους φοιτητές

Χωρίς ανάσα εργάζονται οι αρχές του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας σε συνεργασία με όλους τους δημόσιους φορείς, προκειμένου να επαναφέρουν το ίδρυμα σε κατάσταση λειτουργίας. Η εικόνα  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel είναι αποκαρδιωτική, οι ζημιές στα κτίρια είναι τεράστιες και τα περισσότερα τμήματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν για πολύ καιρό.

 

Οι 45.000 φοιτητές του πανεπιστημίου (και οι 6.400 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες) είναι σε αγωνία καθώς δεν ξέρουν πως θα κυλήσει η ακαδημαϊκή χρονιά, πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, πότε θα γίνουν εξετάσεις που αναβλήθηκαν, ενώ πολλοί δεν έχουν ούτε σπίτια για να μείνουν.

Το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ίδρυμα με 8 Σχολές, 35 Τμήματα και 99 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και με τμήματα σε 5 πόλεις ( Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λαμία και γύρω από αυτό «κινούνται» χιλιάδες νέοι οι οποίοι προέρχονται από ολόκληρη την Ελλάδα.

Μέχρι τώρα όπως ενημέρωσε ο πρύτανης του ιδρύματος Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ολοκληρώθηκε η άντληση των υδάτων από το κτίριο της Βιβλιοθήκης, 40 βυτία των 25 κυβικών το κάθε ένα. Πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις από κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του πανεπιστημίου, του Τεχνικού Συμβουλίου του Π. Θ. και του ΤΕΕ Μαγνησίας σε κτίρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πόλη του Βόλου. Έγινε έλεγχος των υποσταθμών μέσης τάσης στο Πεδίο του Άρεως, στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτος και στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.  Ελέγχθηκαν από την ΔΕΔΔΗΕ οι υποσταθμοί μέσης τάσης στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Φ.Α.Α στα Τρίκαλα κ.α  Ακόμη όμως οι έλεγχοι και οι καθαρισμοί συνεχίζονται και ως εκ τούτου κανείς δεν πρέπει να μπαίνει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας εκτός του κτιρίου Ματσάγγου. Επίσης, το ίδρυμα ενημέρωσε ότι λόγω της έκτακτης κατάστασης και των συνθηκών που προκάλεσε η πρόσφατη θεομηνία, η υποβολή αιτήσεων για τα ΠΜΣ με τίτλο «Εφαρμοσμένη Πληροφορική», «Ευφυή Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας» και «Επιστήμη και Τεχνολογία ΗΜΜΥ» παρατείνεται μέχρι και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 23:59.

Απόγνωση και οργή από τους φοιτητές

Σε απόγνωση είναι και οι πληγέντες φοιτητές από τη Θεσσαλία (που μπορεί να σπουδάζουν και σε άλλα πανεπιστήμια) οι οποίοι τώρα προσπαθούν να οργανωθούν  προκειμένου να εξετάσουν πώς θα στηρίξει ο ένας τον άλλον καθώς όπως λένε  «είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους».

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα  Πέμπτη 14/9 θα συναντηθούν στα Προπύλαια στις 19:00 για να «γνωριστούμε, να οργανωθούμε. Γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί». Όπως λένε οι φοιτητές σε ανακοίνωσή τους «δεν περιγράφονται με λόγια τα συναισθήματα μας. Το δράμα των οικογενειών μας, των φίλων μας που παραμένουν εγκλωβισμένοι για μέρες χωρίς πόσιμο νερό και τροφή, χωρίς ρεύμα με κατεστραμμένες περιουσίες και νεκρούς… είναι ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Όλοι εμείς οι φοιτητές από την Καρδίτσα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα και τα χωριά τους, εδώ και μία εβδομάδα είμαστε συγκλονισμένοι αλλά και οργισμένοι. Φτάνει πια. Βαρεθήκαμε τις δικαιολογίες. Ακόμα μια φορά είμαστε αφημένοι στην τύχη μας, απροστάτευτοι.  Αυτό το κράτος είναι άφαντο για μας, και πανταχού παρόν για τα κέρδη των λίγων, για τις δουλειές των συμφερόντων. Άφησαν το τόπο μας να βουλιάξει, να πνιγεί χωρίς κανένα έργο προστασίας. Θα τους πνίξει η οργή μας. Να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα».

Πηγή:.www.ethnos.gr

Απάντηση