Η δημιουργία παραρτήματος ελληνικού πανεπιστημίου –του Πατρών– στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έχει πολλαπλή σημασία: σε ακαδημαϊκό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, θα είναι το πρώτο παράρτημα ελληνικού πανεπιστημίου στο εξωτερικό, ένα τεράστιο βήμα με πολιτική σημασία για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας θεωρεί ότι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών «θα αποτελέσει το βάπτισμα της κοινότητας στη νέα εποχή των σύγχρονων δεδομένων», όπως λέει ο πρόεδρός της Ανδρέας Βαφειάδης.
Ειδικότερα, σήμερα στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας Ανδρέας Βαφειάδης, θα συνυπογράψουν μνημόνιο πανεπιστημιακής συνεργασίας για την ίδρυση παραρτήματος του ελληνικού ΑΕΙ στην περιοχή.
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Μπούρας, θα λειτουργήσουν δύο τμήματα, ένα ελληνόφωνο και ένα αγγλόφωνο στα αντικείμενα του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής φιλοσοφίας. Κάθε πρόγραμμα θα μπορεί να δεχθεί περίπου 100 φοιτητές. Θα υπάρχουν δίδακτρα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη. Διδάσκοντες στο παράρτημα θα είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και εξωτερικοί συνεργάτες για ένα εξάμηνο. Υπολογίζεται ότι το παράρτημα θα λειτουργήσει το αργότερο έως το 2025. «Με το μνημόνιο θα ξεκινήσει ο οδικός χάρτης για τη δημιουργία του παραρτήματος. Η απόφαση του ιδρύματος γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, ενώ επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο και την Αφρική, καθώς και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για μια ισχυρή ελληνική παρουσία στην περιοχή» τόνισε στην «Κ» ο κ. Μπούρας. Το εγχείρημα έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και στην εκδήλωση πρόκειται να δώσει το «παρών» ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος εξαρχής στήριξε με τις παρεμβάσεις του την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.
Στο παράρτημα του πανεπιστημίου στην Αίγυπτο θα λειτουργήσουν δύο τμήματα στα αντικείμενα του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής φιλοσοφίας.
Πηγή: Καθημερινή