Η πρώτη χώρα που βάζει «τίτλους τέλους» για τα κινητά στα σχολεία

 Διευθυντές σχολείων στην Αγγλία σχεδιάζουν να απαγορεύσουν στους μαθητές την χρήση κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με νέες κυβερνητικές οδηγίες.

Σχολεία στην Αγγλία σχεδιάζουν να απαγορεύσουν στους μαθητές την χρήση κινητού τηλεφώνου καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος, σύμφωνα με νέες κυβερνητικές οδηγίες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να αυστηροποιήσει επιπλέον το μέτρο καθώς θα απαγορεύει στους μαθητές να το χρησιμοποιούν (το κινητό),  και στα διαλείμματα.

Η υπουργός παιδείας, Τζίλιαν Κίγκαν, ανακοίνωσε τα σχέδια στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει ήδη τους διευθυντές σχολείων να περιορίσουν τη χρήση των τηλεφώνων και πολλά σχολεία έχουν ξεκινήσει να το εφαρμόζουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας, το νέο μέτρο έχει συζητηθεί αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία εφαρμογής του.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπουν στους μαθητές να φέρνουν τα τηλέφωνά τους στο σχολείο, να μπορούν να τα χρησιμοποιούν στις διαδρομές προς και από το σχολείο, αλλά δεν θα τους επιτρέπεται να τα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Διευθυντών Σχολείων και Κολλεγίων (Association of School and College Leaders), Γκέοφ Μπάρτον, δήλωσε ότι «τα περισσότερα σχολεία ήδη απαγορεύουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ή εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν τη χρήση τους σε συγκεκριμένες περιστάσεις».

Τα σχολεία καθορίζουν τις δικές τους πολιτικές συμπεριφοράς. Και ακόμη και αν επικαιροποιηθούν, οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες λένε ότι οι κανόνες για τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν απόφαση των διευθυντών σχολείων, θα παραμείνουν συμβουλευτικές και όχι θεσμοθετημένες.

Η θέσπιση εθνικών περιορισμών για τη χρήση τηλεφώνων στα σχολεία είναι μια ιδέα που έχει προωθηθεί και στο παρελθόν το 2019.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γκέβιν Γουιλιαμσον,  δήλωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης το 2021, λέγοντας ότι «τα κινητά τηλέφωνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια του μαθήματος».

Εφαρμογή περιορισμών

Οι διευθυντές έχουν -ούτως ή άλλως- το δικαίωμα να απαγορεύουν την χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο και η κυβέρνηση εκτίμησε το 2018 ότι το 95% των σχολείων έχει επιβάλει περιορισμούς.

Ωστόσο, οι κανόνες απαγόρευσης διαφέρουν από σχολείο σε σχολείο, με ορισμένους μαθητές να αναγκάζονται να παραδίδουν τη συσκευή τους στην αρχή της ημέρας, ενώ σε άλλους επιτρέπεται να τα κρατούν στην τσάντα τους ή να τη χρησιμοποιούν μεταξύ των μαθημάτων.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει προηγουμένως ότι υποστηρίζει κάθε διευθυντή που θέλει να εφαρμόσει περιορισμούς.

Η Γαλλία και η Κίνα έχουν ήδη εισαγάγει απαγορεύσεις για τα τηλέφωνα στα σχολεία, ενώ οι Κάτω Χώρες πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα το 2024.

 
Πηγή:www.dnews.gr

Απάντηση