Κυριάκος Πιερρακάκης: Σε αυτές τις αλλαγές προχωράμε στη σχολική Εκπαίδευση και στα Πανεπιστήμια

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργαζόμαστε και θα κατατεθεί σύντομα προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων ως παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα μας»

Σε συνέντευξη του στην σημερινή  «Απογευματινή» (Κυριακάτικη έκδοση) ο υπουργός Παιδείας,  Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλάει τις αλλαγές στην σχολική εκπαίδευση επικεντρώνοντας στις δεξιότητες, για τα «ξένα Πανεπιστήμια κολοσσοί που θα έρθουν στην Ελλάδα», τους τίτλους σπουδών και πτυχία από κοινού με τα ιδρύματα του εξωτερικού και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που “αποτελεί πλέον μια κατάκτηση”.

Παράλληλα, μιλώντας για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σημειώνει ότι προωθούνται αλλαγές που θα εστιάζουν στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων όπως η συνεργασία η έμφαση στην κριτική σκέψη η επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και η δημιουργικότητα.

 

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται στην εισαγωγή νέων στοιχείων στο ωρολόγιο πρόγραμμα όσο και νέων εργαλείων για τη διδασκαλία. Για παράδειγμα «το μάθημα της Πληροφορικής θα αποκτήσει νέα βιβλία αλλά και κυρίως ψηφιακό υλικό, στη Λογοτεχνία περνάμε στα πλήρη έργα σε συνεργασία με λογοτέχνες ενώ εμπλουτίζουμε το μάθημα της Ιστορίας με ταινίες ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις,  και εν γένει εκπαιδευτικό υλικό με στόχο να μην παγιδεύονται οι μαθητές μόνο σε γεγονότα και χρονολογίες».

 

απογευματινηΣχετικά με την παρουσία των λεγόμενων μη Κρατικών Πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 ήταν και παραμένει πάγια θέση της Κυβέρνησης “γιατί μόνο έτσι θα επιλυθεί πλήρως μια εκκρεμότητα δεκαετιών που έχει καταστήσει τη χώρα διεθνή εξαίρεση”.

Παράλληλα σημείωσε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων ως παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα μας.

«Ετσι τα Πανεπιστήμιά μας θα χορηγούν τόσο τα δικά τους πτυχία όσο και τους τίτλους σπουδών των συνεργαζόμενων με αυτά ιδρυμάτων του εξωτερικού» τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις του υπουργείου Παιδείας ότι «η εφαρμογή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας αποτελεί πλέον μια κατάκτηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος η οποία θα συμβάλει στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Πηγή: alfavita.gr

Απάντηση