ΟΛΜΕ σε Πιερρακάκη: Τα αρμόδια δικαστήρια έχουν τελεσίδικα αποφανθεί ότι η απεργία δεν συνιστά παράλειψη καθήκοντος

H απόφαση του υπουργείου Παιδείας να στραφεί στη δικαιοσύνη ζητώντας να κριθεί παράνομη η απεργία ,που έχουν αποφασίσει οι εκπαιδευτικοί, πυροδότησε τη σφοδρή αντίδραση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ οι οποίοι τον κατηγορούν ότι ακολουθεί την αντιδημοκρατική τακτική της προκατόχου του Νίκης Κεραμέως.

Οι συνδικαλιστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι για άλλη μια φορά ακολουθεί διαδικασίες fast track, στερώντας από την ΟΛΜΕ ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα να προετοιμαστεί για τη δίκη. Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ τονίζει ότι τα αρμόδια δικαστήρια έχουν ξεκάθαρα και τελεσίδικα αποφανθεί ότι η απεργία δεν συνιστά παράλειψη καθήκοντος. Συγκεκριμένα έχει κριθεί, ότι «η συνδικαλιστική δραστηριότητα δεν μπορεί να αξιολογηθεί καθεαυτή αρνητικά για την εξέλιξη του υπαλλήλου, διότι συνιστά νόμιμη άσκηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο δέχτηκε την αγωγή που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας ζητώντας να κριθεί παράνομη η απεργία που αποφάσισε η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ και αφορά στη διαδικασία αποχής από μέντορες και συντονιστές.

Η ανακοίνωση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ

Το υπουργείο Παιδείας την ίδια ακριβώς ώρα που καλούσε το ΔΣ της ΟΛΜΕ για «διάλογο» για το νομοσχέδιο που αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση, έφτανε δικαστικός επιμελητής στα γραφεία της ΟΛΜΕ για να επιδώσει την νέα προσφυγή του ΥΠΑΙΘΑ εναντίον της ΟΛΜΕ. Η προσφυγή αφορά την απόφαση της ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ για απεργία αποχή από μέντορες και συντονιστές/τριες. Η επίδοση έγινε στις 11πμ και η εκδίκαση δύο ώρες μετά. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση ακολουθεί διαδικασίες fast track, στερώντας από την ΟΛΜΕ ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα να προετοιμαστεί για τη δίκη. Είναι προφανές ότι το υπουργείο αδυνατεί να πείσει για την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους και γι αυτό συνεχίζει να καταφεύγει ακόμα και στην αμφισβήτηση του δικαιώματος στην απεργία.

Ο κ. Πιερρακάκης, που αποφεύγει την ΟΛΜΕ εδώ και δύο μήνες, παρότι στην μία και μοναδική συνάντηση που έγινε με την ανάληψη των καθηκόντων του, διαβεβαίωνε ότι ήθελε μία ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία με την Ομοσπονδία, αποφάσισε να ακολουθήσει την ίδια αντιδημοκρατική τακτική της προκατόχου του. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘΑ, που έβγαλε μία εγκύκλιο μνημείο αυταρχισμού και αυθαιρεσίας. Απειλεί με την εγκύκλιο αυτή για δήθεν πειθαρχικά παραπτώματα και περικοπές μισθού, σε μία προσπάθεια παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης όσων εκπαιδευτικών τολμούν να αντιστέκονται. Επισημαίνουμε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητεί! Οι υφιστάμενες νομολογίες διευκρινίζουν ξεκάθαρα ότι η συμμετοχή σε νόμιμη απεργία σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί πειθαρχικό παράπτωμα και να επισύρει οποιαδήποτε ποινή. Τόσο το σύνταγμα όσο και η υπερνομοθεσία και οι έως τώρα αποφάσεις των δικαστηρίων συνηγορούν στο ότι η απεργία είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρακωλύεται με οποιονδήποτε τρόπο. Άλλωστε το άρθρο 56 του 4823/21, που επικαλείται η εγκύκλιος Κατσαρού, προβλέπει ποινές σε περίπτωση «παράλειψης καθήκοντος».

Όσο για το κάλεσμα σε διάλογο για το επικείμενο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, το ΥΠΑΙΘΑ συνεχίζει την υποκριτική του στάση να καλεί σε «διάλογο» χωρίς να μας γνωστοποιεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Αν το υπουργείο Παιδείας επιζητά ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο, οφείλει να αποστείλει στην ΟΛΜΕ το νομοσχέδιο άμεσα και πριν τη κατάθεσή του σε δημόσια διαβούλευση, ώστε η Ομοσπονδία να τοποθετηθεί ουσιαστικά και τεκμηριωμένα. Όσο εξακολουθεί την τακτική της προκατόχου του να πληροφορούμαστε το περιεχόμενο των νομοσχεδίων από τα ΜΜΕ και να οδηγούμαστε διαρκώς στα δικαστήρια, είναι προφανές ότι οι εξαγγελίες για «διάλογο και συνεργασία» δεν είναι τίποτα άλλο από προσχηματικές επικοινωνιακές πρακτικές! Καλούμε όλες και όλους τους/τις εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν στην Ομοσπονδία και να συμμετέχουν μαζικά στον αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και της Δημοκρατίας!

 

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Απάντηση