Παιδική κακοποίηση: Οδηγίες εισαγγελέως σε εκπαιδευτικού

 Παιδική κακοποίηση: Τι να προσέξουν οι εκπαιδευτικοί – Οι συμβουλές της εισαγγελέως ανηλίκων

Συμβουλές και οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς για το πώς να χειρίζονται ζητήματα παιδικής κακοποίησης έδωσε η εισαγγελέας ανηλίκων Ρεθύμνου, Ιωάννα Δημητρίου, στη διάρκεια της επιμορφωτικής ημερίδας «Παιδική παραμέληση και κακοποίηση. Αναγνώριση, Πρόληψη, Διαχείριση από τους εκπαιδευτικούς», που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο.

Η Ιωάννα Δημητρίου μίλησε για τη θεματική ενότητα:  «Παραμέληση και Κακοποίηση παιδιών. Νομική αντιμετώπιση. Διαχείριση και νομικές προεκτάσεις της παραβατικής συμπεριφοράς στο σχολείο».

Η εισαγγελέας παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών όπως:

  • Στα έντονα συναισθήματα
  • Στην ασυνήθιστη κόπωση
  • Στις ξαφνικές αντιδράσεις
  • Στην παραμέληση του εαυτού τους και
  • Στο άγχος.

Επίσης, ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τον εισαγγελέα όταν εντοπίζουν κάποιο περίεργο περιστατικό ακόμη κι όταν δεν είναι σίγουροι γι΄αυτό γιατί είναι η μόνη πηγή πληροφόρησης των εισαγγελέων προκειμένου να παρέμβουν. «Να είστε σε εγρήγορση» τους είπε.

 «Αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα»

Η εισαγγελέας ανηλίκων Ρεθύμνου φέρεται να  υποστήριξε ότι «η βία δεν έχει χρονικά, οικονομικά και ταξικά όρια, ούτε φύλο. Συμβαίνει παντού και οι μορφές της ποικίλουν. Η βία παραμένει στις περισσότερες περιπτώσεις ανομολόγητη. Όπως έχει γραφτεί, κρύβεται πίσω από τα μαύρα γυαλιά».

Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι «η αντιμετώπιση της κακοποίησης και της παραμέλησης είναι κυρίως κοινωνικό θέμα, το οποίο προϋποθέτει την ιδιαίτερη μέριμνα του κράτους και ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Σε κάθε περίπτωση αλλαγή νοοτροπίας, ενημέρωση και αποδοχή».

Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη «να κατανοήσουμε ότι παιδιά δεν είναι ανθρωπάκια με περιορισμένης εμβέλειας δικαιώματα, αλλά ότι αντίθετα είναι αυτόνομες οντότητες που πρέπει να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματα που αφενός μεν τους αναγνωρίζονται από τους νόμους, το Σύνταγμα και τις υπέρ νομοθετικής ισχύος διατάξεις, αφετέρου δεν κατοχυρώνονται μέσω της δικαστικής αντιμετώπισης, η οποία έχει σημαντική προληπτική, κατασταλτική και εν γένει δικαστική λειτουργία. Ωστόσο, η νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται από τον ουσιαστικό σεβασμό τους στην πράξη» .

Τέλος, χρησιμοποίησε στίχους από το τραγούδι «Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν», του Παύλου Σιδηρόπουλου:

«Είναι χρέος καθενός μας να συμβάλλουμε στην πρόληψη, την προστασία και την εν γένει ευημερία των παιδιών μας. Ας έχουμε, λοιπόν, όλοι μας το νου μας στο παιδί. Ας κλείσουμε την πόρτα με κλειδί. Κι όταν θα’ χει σβήσει το κερί η καταιγίδα, ας υπερασπιστούμε το παιδί. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…».

Πηγή:www.alfavita.gr

Απάντηση