ΕΔΕ για τους εκπαιδευτικούς που δεν διερευνούν περιστατικά σχολικής βίας, προανήγγειλε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Για το περιστατικό bullying στον Βόλο ρωτήθηκε η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου καλεσμένη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν την αρμόδια υφυπουργό αν οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για ό,τι γίνεται σ’ ένα σχολικό περιβάλλον και αν προβλέπονται ποινές, αναφέροντας ότι οι γονείς του μικρού μαθητή πήγαν στο σχολείο για να ενημερωθούν και να διαμαρτυρηθούν για το περιστατικό και η διευθύντρια του σχολείου τούς προέτρεψε να μην δώσουν συνέχεια γιατί θα αντιμετωπίσει πρόβλημα το παιδί.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε ότι «κομμάτι της καθημερινής δουλειάς μου είναι να βλέπω το ποινολόγιο εκπαιδευτικών και να εγκρίνω τις εισηγήσεις οι οποίες γίνονται. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να φτάνουν σε επίπεδο υφυπουργού αλλά μπορώ να σας πω σίγουρα πως είναι ένα καθημερινό ζήτημα. Έχουμε 180.000 εκπαιδευτικούς στη χώρα, ο όγκος των καταγγελιών είναι πολύ μεγάλος και προσωπικά δεν θέλω να μένει τίποτε κάτω από το χαλί, έτσι σε κάθε περίπτωση, γίνεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), εξετάζονται οι περιπτώσεις αυτές και αντίστοιχες είναι οι ποινές». Ακολούθως ρωτήθηκε αν θα γίνει κάτι τέτοιο και στην προαναφερθείσα περίπτωση και απάντησε ότι «Έχει ήδη ξεκινήσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ)».

Δείτε το βίντεο από το 07.20 και μετά:

Στην απορία των δημοσιογράφων πως ένα τέτοιο επαναλαμβανόμενο περιστατικό δεν υπέπεσε στην αντίληψη των εκπαιδευτικών η υφυπουργός απάντησε ότι «αυτή είναι η πολύ μεγάλη ανησυχία μας, πως πολλές φορές και σε σχολεία που έχουμε Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους – και είναι δική μας ευθύνη – χάνουμε περιστατικά. Τώρα με την πλατφόρμα θεωρούμε πως θα σπάσει περισσότερο η σιωπή, αλλά εξακολουθούμε και χάνουμε περιστατικά. Επισκέφθηκα στο “Παίδων” τα παιδιά που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας το πρόσφατο διάστημα και μίλησα με τους γονείς και ήταν σε σχολεία που είχαν Κοινωνικό Λειτουργό και Ψυχολόγο. Βάζουμε μπροστά τα πρωτόκολλα και χωρίς άδεια γονέα θα βλέπει ο Κοινωνικός Λειτουργός και ο Ψυχολόγος το παιδί».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως πιο κοντά από τον Κοινωνικό Λειτουργό ή τον Ψυχολόγο ή την πλατφόρμα καταγγελιών βρίσκεται ο δάσκαλος και ο καθηγητής η κα Μιχαηλίδου απάντησε ότι «ανησυχούμε πολύ δεν έχουμε βρει τη χρυσή λύση ούτε τη χρυσή τομή. Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια στα Νηπιαγωγεία και στα προνήπια με εκπαίδευση των Νηπιαγωγών – έχουν εκπαιδευθεί 4.000 Νηπιαγωγοί –  ώστε να βλέπουν και να αναγνωρίζουν σημάδια κακοποίησης».

Παράλληλα η υφυπουργός μίλησε για την αναγκαιότητα καταγραφής των περιστατικών σχολικής βίας, καθόσον αυτή τη στιγμή δεν καταγράφονται επαρκώς και υπενθύμισε την ύπαρξη του θεσμού του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, σημείο αναφοράς για τέτοια περιστατικά.

 

πηγή https://www.newsbeast.gr/

Απάντηση