Ο μαθηματικός που ανακάλυψε έναν πλανήτη με το μολύβι του

Έμεινε γνωστός ως “ο άνθρωπος που ανακάλυψε έναν πλανήτη με τη μύτη της πένας του”, αφού χρησιμοποιώντας τους Νόμους του Κέπλερ και του Νεύτωνα και κάνοντας μόνο αριθμητικούς υπολογισμούς και χρήση τύπων, προέβλεψε την ύπαρξη και τη θέση του Ποσειδώνα

Στις 11 Μαρτίου του 1811, γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Ουρμπέν Ζαν Ζοζέφ Λεβεριέ (Urbain Jean Joseph Le Verrier), ο οποίος ειδικευόταν στην ουράνια μηχανική.

Το όνομα του αποτελεί ένα από τα 72 ονόματα που είναι χαραγμένα στον Πύργο του Άιφελ και αυτό οφείλεται στο διάσημο επίτευγμα του να ανακαλύψει την ύπαρξη του, τότε άγνωστου, πλανήτη Ποσειδώνα, χρησιμοποιώντας μόνο μαθηματικά.

Έμεινε γνωστός ως “ο άνθρωπος που ανακάλυψε έναν πλανήτη με τη μύτη της πένας του”, αφού χρησιμοποιώντας τους Νόμους του Κέπλερ και του Νεύτωνα και κάνοντας μόνο αριθμητικούς υπολογισμούς και χρήση τύπων, προέβλεψε την ύπαρξη και τη θέση του Ποσειδώνα, ως εξήγηση των αποκλίσεων στην τροχιά του Ουρανού.

Ο Λεβεριέ έστειλε τον Σεπτέμβριο του 1846 τις συντεταγμένες στον Γερμανό αστρονόμο Γκάλε και τον έπεισε να ψάξει στη θέση αυτή. Μια μέρα αργότερα ο Γκάλε επαλήθευσε την ανακάλυψη του Λεβεριέ από το αστεροσκοπείο που διεύθυνε.

Αυτή η ανακάλυψη θεωρήθηκε η πιο ουσιαστική επιβεβαίωση της ουράνιας μηχανικής και αποτέλεσε μια από τις πιο αξιόλογες στιγμές της επιστήμης του 19ου αιώνα, γεγονός που ώθησε τον Γκάλε να προτείνει να ονομαστεί ο πλανήτης Λαβεριέ, κάτι όμως που δεν δέχτηκε η αστρονομική κοινότητα της εποχής.

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Ουρανός και Ποσειδώνας και τους περισσότερους από αυτούς τους ανακάλυψαν οι Αρχαίοι Έλληνες και τους βάφτισαν με ονόματα Ελλήνων θεών.

Όμως, ακόμα και αυτοί που ανακαλύφθηκαν πολλά χρόνια αργότερα συνέχισαν να παίρνουν αρχαιοελληνικά ονόματα, τιμώντας τους αρχαίους Έλληνες που θεμελίωσαν την αστρονομία.

Τελικά ο Λεβεριέ ονόμασε τον πλανήτη που είχε ανακαλύψει Ποσειδώνα, από τον αρχαίο θεό της θάλασσας, καθώς ο συγκεκριμένος πλανήτης φαινόταν γαλάζιος, λόγω του ότι στην ατμόσφαιρά του υπάρχει υψηλή συγκέντρωση μεθανίου.

Για την ιστορία ο Ποσειδώνας βρέθηκε με απόκλιση μικρότερης της μίας μοίρας από την μαθηματική πρόβλεψη του Λεβεριέ και ο μεγαλύτερος δορυφόρος του, ο Τρίτωνας, ανακαλύφθηκε λίγο αργότερα, ενώ οι υπόλοιποι 12 δορυφόροι του ανακαλύφθηκαν μέσω τηλεσκοπίων τον επόμενο αιώνα. Τον έχει επισκεφθεί ένα μόνο διαστημόπλοιο, το Βόγιατζερ 2, τον Αύγουστο του 1989 και μαζί με τον Ουρανό ονομάζονται από τους αστρονόμους οι γίγαντες του πάγου.

Άρθρο του Θανάση Κοπάδη

Μαθηματικός – Συγγραφέας

πηγή: https://www.ma8imatikos.gr/

Απάντηση