Το υπ. Παιδείας έσπασε όλα τα “ρεκόρ” σε αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών για το τρέχον σχ. έτος

Όλα τα “ρεκόρ” σε αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών έσπασε κατά το τρέχον σχολικό έτος το υπουργείο Παιδείας,ξεπερνώντας τις 50.000 μέχρι 12/12/2023.

Η αύξηση του αριθμού προσλήψεων, σε σχέση με πέρσι, οφείλεται σε δυο  κυρίως λόγους:

Α. Στην αύξηση των αιτήσεων γονέων και κηδεμόνων για παράλληλη στήριξη των παιδιών τους στα σχολεία και των σχετικέών  εγκρίσεων των ΚΕΔΑΣΥ, και

Β. Στις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών.

Ο αριθμός των 50.000 και πλέον αναπληρωτών θα αυξηθεί κατά πολύ , καθώς    από τις 12/12/2023 έχουμε  άλλους επτά μήνες μπροστά μας μέχρι τη λήξη του διδακτικούς έτους

Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έλαβε το esos από το υπουργείο Παιδείας  για σχολικό έτος 2023-2024, έχουν πραγματοποιηθεί έως 12/12/2023 στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση προσλήψεις 50.297 εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ. 

Πιο συγκεκριμένα (στην Ειδική Αγωγή), προσελήφθησαν:

 

17.733 εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (13.847 στην Πρωτοβάθμια και  3.886 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) , εκ των οποίων 14.703 για το «Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και υποστηρικτικών δομών και μαθησιακής υποστήριξης /συνεκπαίδευσης μαθητών/τριών με αναπηρία η/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στην εκπαίδευση». (παράλληλη στήριξη).

8.876 μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ για τη στελέχωση των σχολείων ειδικής αγωγής και γενικής εκπαίδευσης καθώς και των δομών ειδικής αγωγής, εκ των οποίων 3.884 μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ για το ως άνω Πρόγραμμα.

Η Παράλληλη Στήριξη παρέχεται σε:

α.μαθητές που μπορούν με κατάλληλη ατομική υποστήριξη να παρακολουθήσουν το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης,

β. σε μαθητές με σοβαρότερες εκπαιδευτικές ανάγκες όταν στην περιοχή τους δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο ΕΑΕ (ειδικό σχολείο, τμήμα ένταξης) ή

γ.όταν η παράλληλη στήριξη καθίσταται απαραίτητη – βάσει της γνωμάτευσης του ΚΕΔΑΣΥ – εξαιτίας των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών.

Την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕΔΑΣΥ εφόσον διαπιστώσει την αναγκαιότητα κατόπιν ανάλογης αξιολόγησης από την διεπιστημονική ομάδα και συνεκτιμώντας τα όποια ιατρικά πορίσματα.

 

πηγή: https://www.esos.gr/

Απάντηση