Η Ακαδημία Αθηνών ως αγκυροβόλιο καθηγητών

Βασίλειος Χ. Πετράκος*

Όταν αποφασίστηκε η αλλαγή οργανισμού της Ακαδημίας είχα εκφράσει αντιρρήσεις, που δεν εισακούστηκαν. Η χρόνια κακοδαιμονία δεν οφείλεται στην παλαιότητα του νόμου της αλλά στην παράβασή του. Η Académie française λειτουργεί με νόμους του Λουδοβίκου 14ου και του Ναπολέοντος.

Οι Ακαδημίες, θεσμός ξένος στην Ελλάδα, είναι συνάξεις προσωπικοτήτων που εξετάζουν πνευματικά και επιστημονικά ζητήματα και οι συζητήσεις δημοσιεύονται. Εδώ η Ακαδημία είναι αγκυροβόλιο των καθηγητών των πανεπιστημίων.

Ο οργανισμός της, αντιγραμμένος, περιέχει σωστές διατάξεις, που δεν την εμπόδισαν να προχωρήσει επί 95 χρόνια και να περιλάβει στις τάξεις της εξαίρετα πρόσωπα που βοήθησαν την δημιουργία παράδοσης, η οποία ξαφνικά διακόπηκε και αιτία θεωρήθηκε ο οργανισμός.

Προβάλλεται ότι με το νέο νόμο «η Ακαδημία θα εμπλουτισθεί με νέα γνωστικά αντικείμενα και σκοπούς». Η Ακαδημία δεν είναι πανεπιστήμιο ούτε ΤΕΙ. Η Ακαδημία εκλέγει προσωπικότητες, όχι επιστήμες, που διακρίνονται για το «σπουδαίο» έργο τους, έτσι πλουτίζεται το σώμα των ακαδημαϊκών και τιμάται ο τόπος. Υποχρέωση των ακαδημαϊκών είναι η προσφορά νέας γνώσης με ανακοινώσεις.

Ο νέος νόμος θα προστατεύσει την ελληνική γλώσσα; Δεν το κάνει η Ακαδημία με το Χρηστικό Λεξικό, και το Ιστορικό Λεξικό; Πότε εμπόδισε ο παλιός νόμος να προκηρυχθούν έδρες μηχανικής, κοσμολογίας, επιστήμης υπολογιστών; Γιατί χρειάζεται να προστεθούν η αρχιτεκτονική, οι εικαστικές τέχνες, η γλωσσολογία, η λαογραφία αφού οι επιστήμες αυτές και οι τέχνες υπάρχουν από το 1926; Τι ήσαν ο Χατζιδάκις, ο Μέγας, ο Ρωμαίος, ο Ορλάνδος, ο Κουρεμένος, ο Π. Μυλωνάς; Ανακαλύφθηκε έλλειψη επιγραφικού πού υπάρχει, ζωντανός και παραγωγικός από το 2000. Εκτός αν θεωρούμαι «εκλιπών».

Ποιος θα υποδείξει τα «πρόσωπα ιδιαίτερα εγνωσμένου κύρους με γενική αναγνώριση στο επιστημονικό τους πεδίο», που θα γίνουν ακαδημαϊκοί χωρίς εκλογή; Στην Τουρκία το γνωρίζουμε, ο Ερντογάν. Εδώ ξεχάστηκε το διατεταγμένο κάζο Τσαουσέσκου.

Ποιοι ακαδημαϊκοί θα προσφέρουν γνωμοδοτήσεις και ερευνητικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και νομικά πρόσωπα και ποιος θα εισπράττει τη φανερή ή μαύρη αμοιβή;

Δεν μαστίζεται η Ακαδημία από νωθρότητα αλλά ορισμένοι ακαδημαϊκοί από κακότητα. Οι 17 ή 20 άσκεπτες προκηρύξεις εδρών κατά το 2022, ρεκόρ παγκόσμιο πρωτοφανές, ήταν φυσικό να δημιουργήσουν ατυχήματα όπως του κ. Τσουκαλά και του κ. Πατρικίου. Το να γίνει η εκλογή μετά τα 90 αποτελεί περιφρόνηση του έργου σου.

Ως προς τον κ. Νεχαμά, δεν είναι μόνο το «εκλιπόν» μέλος της Ακαδημίας που τον πολέμησε ξεχνώντας τις ιστορίες στις ΗΠΑ που κουκουλώθηκαν στην Ελλάδα για την αποφυγή σκανδάλου. Υπάρχει και το «μη εκλιπόν» που αμφισβήτησε εγγράφως στο Υπουργείο, την ελληνική καταγωγή του κ. Νεχαμά.

Για το Ιατροβιολογικό υπάρχει κακή πληροφόρηση. Οι προσφυγές στο Σ.τ.Ε. κατά του διορισμού παράνομου Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ δικαιώθηκαν. Όμως με επέμβαση τ. προέδρου ο υπουργός με νόμο άλλαζε τα κριτήρια σύνθεσης του Δ.Σ. και οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε. δεν εφαρμόζονταν.

Είναι εξωφρενικό να γράφεται ότι «στον ισχύοντα Οργανισμό «ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει θέση Εφόρου» των Γραφείων της Ακαδημίας. Τι ήσαν ο Γ. Βέλτσος, ο Γιόκαρης, η Παναγιωτοπούλου και ο σημερινός Αναπληρωτής Έφορος; Πως λειτουργεί και συνέρχεται η Σύγκλητος και πως εφαρμόζονται οι αποφάσεις της;

Η «διατάραξη των σχέσεων ιεραρχίας» γίνεται με τον νέο νόμο, ο οποίος μειώνει τον χρόνο θητείας του «διηνεκούς» Γ.Γ. σε τρία χρόνια, που δεν φθάνουν να γνωρίσεις τους υπαλλήλους της Ακαδημίας.

Το κείμενο της Κυριακής 10 Μαρτίου, της Καθημερινής εκφράζει επιδιώξεις γνωστών προσώπων, «μονίμων ατυχημάτων» της Ακαδημίας. Ο υπό ψήφιση νόμος οδηγεί τον θεσμό προς τα κάτω. Ας διαβάσουν οι συντάκτες του τον Θουκυδίδη: «χείροσι νόμοις ακινήτοις χρωμένη πόλις κρείσσων εστίν ή καλώς ἔχουσαν ακύροις».

Η Ακαδημία με τον νέο νόμο έχει ξεπεράσει τα ηθικά όρια και μόνο που της απομένει είναι: α) Να γίνουν αυτόνομες οι Τάξεις. Δεν είναι λογικό τα δύο τρίτα ανίδεων επιστημονικώς ακαδημαϊκών να αποφασίζει για το ένα τρίτο. Ο στατικός για γλωσσολόγο, ο φιλόλογος για γιατρό. β) Να αποσπασθεί από την Ακαδημία η πρώτη τάξη και να ιδρυθεί Ακαδημία Θετικών Επιστημών με δύο τάξεις α) Ιατρικής και Βιολογίας και β) λοιπών Θετικών Ἐπιστημών.

Ίσως έτσι μπορέσει η Ακαδημία να γυρίσει λίγο προς το καλό παρελθόν της, Με τα όσα θα γίνουν με τον νέο νόμο επιβεβαιώνεται το αξίωμα: «Η ιστορία γράφεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα». Κατέληξε ο εκατονταετής βίος στην τραγωδία 2020-2024. Με το νέο νόμο θα έχουμε τη φάρσα. Απόδειξη τα Πρακτικά της Ακαδημίας. Όποιος τολμά ας τα συγκρίνει με τα CRAI της γαλλικής AIBL της ίδιας περιόδου! Η AIBL δεν διαθέτει Κέντρα Ερευνών, όλα τα γράφουν οι ακαδημαϊκοί! Η εδώ Ακαδημία δημοσιεύει για την ανακύκλωση.

*Ο κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος είναι Έφορος των Αρχαιοτήτων του Κράτους ε.τ., Γενικός Γραμματέας της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός.

πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Απάντηση