Υπό ανάφλεξη τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ για τη σφαγή στη Γάζα – Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ

 

Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, στα πανεπιστήμια του Λος Άντζελες, της Βοστώνης και του Όστιν στο Τέξας, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες, Πέμπτη. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίσσονται σε όλη τη χώρα: φοιτητές στήνουν καταυλισμούς στις πανεπιστημιουπόλεις τους για να καταγγείλουν τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και την ανθρωπιστική καταστροφή στη λωρίδα της Γάζας. Στη συνέχεια ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών τους διώχνουν έπειτα από σχετικά αιτήματα από τις διευθύνσεις των πανεπιστημίων.

Από τη Μασαχουσέτη έως την Καλιφόρνια χιλιάδες φοιτητές αυτή τη βδομάδα κινητοποιούνται συμμετέχοντας σε πορείες ή κατασκηνώνουν σε χώρους πανεπιστημίων απαιτώντας από τα ιδρύματα να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ και να απομακρυνθούν από εταιρείες που βοηθούν στην συνέχιση της αιματηρής σύγκρουσης στη Γάζα.

Οι κινητοποιήσεις έχουν φέρει μαζικές αποβολές και συλλήψεις εκατοντάδων ενώ οι απειλές από τις αμερικανικές αρχές, αλλά και πρυτανικές αρχές συνεχίζονται.

Το φοιτητικό κίνημα υπέρ των Παλαιστινίων έχει επεκταθεί σε μερικά από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ ή το Πρίνστον.

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέβαλε την προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα που είχε δώσει στους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές για να εκκενώσουν την πανεπιστημιούπολη, την οποία έχουν καταλάβει για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, ένα κίνημα διαμαρτυρίας που έχει γενικευθεί στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις. Το γραφείο της προέδρου του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου, απ’ όπου ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα ένα κίνημα υποστήριξης προς τη Γάζα, αναθεώρησε τη λήξη τα μεσάνυχτα (07:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) της προθεσμίας που είχε ορίσει για να διαλυθεί ένας καταυλισμός με σκηνές στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές.

«Οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν και συνεχίζονται όπως προβλέπεται», ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στις 23:07 (τοπική ώρα, 06:07 ώρα Ελλάδας) από το γραφείο της προέδρου του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου Μινούς Σαφίκ. «Εμείς έχουμε τα αιτήματά μας, εκείνοι έχουν τα δικά τους», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδεται ότι ζητήθηκε επέμβαση της αστυνομίας. «Μας λένε τρομοκράτες, μας λένε βίαιους. Όμως το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουμε είναι οι φωνές μας», δήλωσε μία φοιτήτρια που ήταν παρούσα σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση και είπε πως ονομάζεται Μιμί. Το κίνημα των φιλοπαλαιστίνιων αμερικανών φοιτητών, το οποίο έχει γενικευθεί στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, άρχισε από το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

columbiaΣτην Καλιφόρνια διαδηλωτές έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις στο Μπέρκλεϊ και στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ενώ στα βόρεια της πολιτείας, στην κρατική πολυτεχνική σχολή, διαμαρτυρόμενοι έχουν καταλάβει σημεία των εγκαταστάσεων δημιουργώντας οδοφράγματα, κάτι που έφερε αναστολή μαθημάτων.

Στο Μπέρκλεϊ οι διαμαρτυρίες μπήκαν στην τέταρτη ημέρα με πολλές σκηνές να έχουν στηθεί στο κέντρο του πανεπιστημίου, με πολλούς φοιτητές να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για μια ελεύθερη Παλαιστίνη. Ζητούν από το πανεπιστήμιο να κόψει τους οικονομικούς δεσμούς με την Black Rock και άλλες εταιρείες που είναι συνένοχες στα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα.  Η περιβόητη BlackRock έχει ένα πορτφόλιο επενδύσεων στο Μπέρκλεϊ ύψους 427 εκατομμυρίων με τις πρυτανικές αρχές να απαντούν ότι μια αλλαγή στην στρατηγική δεν είναι εφικτή. Προς το παρόν η αστυνομική παρουσία είναι ελάχιστη, όμως οι φοιτητές εκτιμούν ότι αυτό θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να εμείνουν στις κινητοποιήσεις τους. Ζητούν, ακόμη, ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ, δηλαδή να σταματήσουν οι συνεργασίες με ισραηλινά πανεπιστήμια, αλλά και τη δημιουργία προγράμματος παλαιστινιακών σπουδών.

Στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια η αστυνομία ήρθε σε αντιπαράθεση με φοιτητές για τις σκηνές που έχουν στήσει σε χώρους των πανεπιστημίων προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις, ενώ υπάρχουν αναφορές για σπρωξίματα και βία των αστυνομικών κατά φοιτητών.

Στο Όστιν του Τέξας εκατοντάδες αστυνομικοί, ακόμη και έφιπποι, επιτέθηκαν σε διαδηλωτές στην προσπάθειά τους να τους απομακρύνουν από χώρους του πανεπιστημίου.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας φωτογράφος, ενώ άλλος δημοσιογράφος έχασε χτυπήθηκε μέσα στον χαμό και χρειάστηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες για να σταματήσει η αιμορραγία.

Θέση παίρνει και το προσωπικό του πανεπιστημίου, το οποίο ανακοίνωσε απεργία ως αντίδραση στην «στρατιωτική απάντηση» απέναντι σε μια ειρηνική διαμαρτυρία.

Το πρωί της Τετάρτης φοιτητές του Χάρβαρντ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά των πειθαρχικών μέτρων εναντίον ομάδας φοιτητών που σύστησε επιτροπή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, ενώ απαιτούν από το πανεπιστήμιο να απομακρυνθεί από τους δεσμούς του με το Ισραήλ.

Απειλές για Εθνοφρουρά στο Κολούμπια

Στο Κολούμπια η καταστολή μπαίνει σε νέα επίπεδα, καθώς τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου επισκέφθηκε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, μαζί με μια κουστωδία μελών του συντηρητικού κόμματος.

Ο πολιτικός έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από το κοινό, όμως δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «οχλαγωγία» τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να μιλήσει για «ιό αντισημιτισμού», ο οποίος μπαίνει στα πανεπιστήμια.

Επιτέθηκε, μάλιστα, στις πρυτανικές αρχές κατηγορώντας τες ότι άφησαν αυτούς τους «παράνομους προβοκάτορες και ριζοσπάστες να πάρουν τα ηνία», για να προσθέσει ότι «εάν δεν σταματήσουν οι απειλές και ο εκφοβισμός, θα έρθει η ώρα της εθνοφρουράς».

Ο Τζόνσον ζήτησε, ακόμη, την παραίτηση της Μινούς Σαφίκ, της πρύτανη του Κολούμπια, την οποία κατηγόρησε ότι απέτυχε να προστατεύσει τους Εβραίους φοιτητές και επέτρεψε τις διαδηλώσεις.

ΗΠΑΣτον Τζόνσον απάντησε η Κάθι Χόκουλ, Δημοκρατική κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, που χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως διχαστική, ενώ η γερουσιαστής Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ επιτέθηκε στις πρυτανικές αρχές για την «επικίνδυνη ενέργειά τους» να καλέσουν την αστυνομία για ειρηνικές διαδηλώσεις.

Στο Κολούμπια υπάρχουν και Εβραίοι φοιτητές που καταγγέλλουν ότι εμποδίστηκαν από διαδηλωτές να παρακολουθήσουν μαθήματα, αλλά έπεσαν και θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Από τους διοργανωτές η απάντηση είναι πως η εμπρηστική ρητορική προέρχεται από άτομα που δεν έχουν σχέση με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Η επίσκεψη του Τζόνσον αποτελεί ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα, καθώς η αμερικανική πολιτική σκηνή δείχνει να έχει αντιληφθεί την κατάσταση και πολλές αντιπροσωπείες και από τα δύο κόμματα έχουν σπεύσει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα αυτή την εβδομάδα.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, όμως, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, δεν προγραμματίζει επίσκεψη στο Κολούμπια.

Πηγή : alfavita.gr

Απάντηση