Πανεπιστήμια: Τέσσερις σχολές χωρίς πρωτοετή φοιτητή, 20 με έναν και 10.000 θέσεις κενές

Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων πήρε τέλος, για άλλους με δάκρυα χαράς και για άλλους με λύπης, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής των Πανελλαδικών, από τις 62.248 θέσεις καλύφθηκαν οι 52.128, αφήνοντας κενές περίπου 10.000 θέσεις.

Ως πρώτα συμπεράσματα για τα αίτια των κενών θέσεων σε ποσοστό περίπου 16%, αξιολογούνται το μειωμένο ενδιαφέρον των υποψηφίων για συγκεκριμένες σχολές, η μεγάλη άνοδος βάσεων σε αυτές ή το αυξημένο κόστος ζωής μακριά από την οικογενειακή εστία. Επίσης καταλυτικός ήταν ο ρόλος της ΕΒΕ με πολλούς υποψηφίους να μένουν εκτός εξαρχής.

Οι κενές θέσεις αφορούν κυρίως σε περιφερειακά πανεπιστήμια όπως για παράδειγμα τη Σχολή Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, όπου από τις 79 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 13, με τις βάσεις εισαγωγής να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Κενές και πολλές θέσεις σε σχολές νοσηλευτικής, αλλά και περιβαλλοντικού χαρακτήρα κυρίως των περιφερειακών Ιδρυμάτων. Στη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τις 158 θέσεις, καλύφθηκαν οι 8! Στη Σχολή Δασολογίας του Γεωπονικού που βρίσκεται στο Καρπενήσι από τις 107 θέσεις καλύφθηκαν οι 4.
Η εικόνα ωστόσο είναι ακόμα χειρότερη σε κάποια άλλα τμήματα. Σε 4 δεν υπάρχει ούτε ένας επιτυχών, σε 20 τμήματα μόλις ένας, ενώ επρίπου 30 σχολές θα έχουν λιγότερους από 10 πρωτοετείς φοιτητές.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα στο νεοσύστατο Τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος στο Διδυμότειχο, καλύφθηκαν και οι 100 θέσεις.

Απάντηση