Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης: Το μεγάλο στοίχημα των data centers

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 η αξία αγοράς της Τεχνητής Νοημοσύνης σε διεθνές επίπεδο θα αγγίξει τα 4 τρισ. δολάρια. Οι επιστήμονες αλλά και οι ειδικοί των αγορών εκτιμούν ότι «το μέλλον είναι τώρα» και μοιάζει σα να γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης «έκρηξης» στην τεχνολογία κάθε δύο μήνες.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι τεχνολογίες AI έχουν παρεισφρήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, μεταμορφώνοντας ριζικά τόσο την εργασία όσο και τη διασκέδασή μας.

Στο επίκεντρο αυτής της ευφορίας, βρίσκονται τα data centers. Ωστόσο, για να καταλάβουμε τη σημασία των data centers, πρέπει να κατανοήσουμε το τι ακριβώς κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Επιστροφή στα βασικά

Επί της ουσίας, η Τεχνητή Νοημοσύνη ορίζεται ως η προσομοίωση των διαδικασιών της ανθρώπινης νοημοσύνης μέσω συστημάτων υπολογιστών. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν: τη μάθηση, τη συλλογιστική, αλλά και την αυτοδιόρθωση. Με άλλα λόγια, είναι σαν να έχουμε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή.

Βεβαίως, ακόμη και τώρα, η συλλογιστική που αναπτύσσει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε επίπεδο διαδικασίας λήψης αποφάσεων παραμένει έως και σήμερα ένα «μαύρο κουτί». Πρόκειται, δηλαδή, για μια αχαρτογράφητη περιοχή, που προσιδιάζει στις άγνωστες – μέχρι τώρα για τους επιστήμονες – περιοχές του ανθρωπίνου εγκεφάλου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπιλ Γκέιτς έχει συγκρίνει την άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης με την έναρξη ορισμένων από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις στην ιστορία. Και αυτό το κύμα της AI είναι εντυπωσιακό από μόνο του: Για παράδειγμα, το ChatGPT έφτασε το ένα εκατομμύριο χρήστες σε μόλις πέντε ημέρες – για το Netflix, αυτό το ορόσημο χρειάστηκε μερικά χρόνια.  Υπάρχει, όμως, ένα σοβαρό ζήτημα που αναζητά λύση.

Το πρόβλημα και οι προκλήσεις

H Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εκπληκτικά μεγάλη όρεξη για δεδομένα και η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων είναι τεράστια, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω. Σε αυτό το σημείο έρχονται στο προσκήνιο οι υποδομές των data centers.

Τα data centers αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του ψηφιακού κόσμου και δεν είναι πλέον απλοί χώροι αποθήκευσης, αλλά εξελίσσονται ταχύτατα σε ολόκληρα οικοσυστήματα. Αυτά τα οικοσυστήματα είναι ενεργοβόρα, απαιτώντας ταχεία επεξεργαστική ισχύ για ενεργοβόρες διαδικασίες και αποτελεσματική παράδοση δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

Τα data centers φιλοξενούν σειρές διακομιστών, συστήματα αποθήκευσης και πολύπλοκα δίκτυα που διευκολύνουν τη ροή των πληροφοριών. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι απαραίτητες για διάφορους φόρτους εργασίας, από ερωτήματα αναζήτησης έως οικονομικές συναλλαγές και ψηφιακές αλληλεπιδράσεις, και συνήθως παραμένουν αθόρυβες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Όσο προοδευτικές και αν είναι οι απαιτήσεις και οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η συμβατότητά τους με τις υποδομές των κέντρων δεδομένων.

Κάθε υπολογισμός που εμπλέκεται στην επεξεργασία δεδομένων αποτελεί «κλειδί» για την ΤΝ και η αποτελεσματικότητα αυτών των διαδικασιών εξαρτάται από τρεις πρωταρχικούς τύπους επεξεργαστών: τη μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU), την κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) και τη μονάδα επεξεργασίας αισθητήρων (TPU).

Από τη μία πλευρά, η GPU είναι εξαιρετική στη διαχείριση του παραλληλισμού, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική για την εκπαίδευση μοντέλων AI. Από την άλλη πλευρά, η CPU επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις ταυτόχρονες εργασίες σε αυξανόμενη κλίμακα. Τέλος, η TPU, η οποία αποτελεί την εξέλιξη της Google σε αυτόν τον τομέα, είναι η καταλληλότερη για την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εργασιών AI στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα κέντρα δεδομένων παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις:

Ισχύς: Οι διαδικασίες εκπαίδευσης ΤΝ απαιτούν υποδομές υπολογιστών υψηλών επιδόσεων, γεγονός που προϋποθέτει αξιόπιστα και επαρκή συστήματα παροχής ενέργειας.

Συνδεσιμότητα: Η απρόσκοπτη, υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης συνδεσιμότητα δικτύου είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική μεταφορά και επικοινωνία δεδομένων.

Ψύξη: Οι φόρτοι εργασίας AI παράγουν σημαντική θερμότητα, απαιτώντας προηγμένα συστήματα ψύξης για τη διατήρηση των βέλτιστων θερμοκρασιών λειτουργίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδύεται και εξελίσσεται διαρκώς και, ως εκ τούτου, πρέπει να γίνονται αλλαγές στη ρύθμιση. Για παράδειγμα, ο νόμος για την ΤΝ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την ΕΕ κατηγοριοποιεί τις εφαρμογές της ΤΝ σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα κινδύνου: απαράδεκτουψηλόπεριορισμένο και ελάχιστο ή καθόλου επικίνδυνο. Ταυτόχρονα, η οδηγία NIS2 έχει επεκτείνει τη ρύθμιση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ώστε να καλύπτει και το ψηφιακό πεδίο.

Ως εκ τούτου, μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων, θα είναι να συμβαδίζουν με τους εν λόγω κανονισμούς. Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται ταχύτερα και περισσότερο από οτιδήποτε έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, και τα κέντρα δεδομένων πρέπει να κινηθούν το ίδιο γρήγορα για να συμβαδίσουν με τις μεταβαλλόμενες παραμέτρους και τα όρια κινδύνου που ορίζονται τώρα.

Συνοψίζοντας, η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ψηφιακή μας υποδομή, με τα data centers να είναι ένα από τα πρώτα που μετασχηματίζονται. Ο μετασχηματισμός αυτός είναι ζωτικής σημασίας, διότι, καθώς ανακαλύπτουμε νέους τρόπους εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα χρειαστούμε τα πάντα, από τεχνολογικές εξελίξεις έως κανονιστική συμμόρφωση. Αυτό αφορά τόσο την τεχνολογική πρόοδο όσο και την ανάγκη αντιμετώπισης των νέων νόμων και κανονισμών που συσσωρεύονται με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης και των data centers είναι μια ιστορία συνεχούς ανάπτυξης και αμοιβαίας διαμόρφωσης του ενός από τον άλλο.

 

πηγή: https://www.liberal.gr/

Απάντηση