ΣΥΠΥΥΠ: Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στα πρόθυρα της διάλυσης!

Πρόταση για την στελέχωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης

κ. Υπουργοί, κ. Γενικοί,

Κατόπιν της ανωτέρω σχετικής αλληλογραφίας, της αιφνιδιαστικής εξαίρεσης των εκπαιδευτικών από το πεδίο εφαρμογής του Ε.Σ.Κ. και μετά τον ελάχιστο αριθμό αποσπάσεων εκπαιδευτικών για παροχή διοικητικού έργου, ο Σ.Υ.Π.Υ.Υ.Π. επικοινωνεί μαζί σας προκειμένου να προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις για την θεραπεία του οξυμμένου προβλήματος της υποστελέχωσης αρκετών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. 

Ως γνωστόν, η εύρυθμη λειτουργία κάθε υπηρεσίας, εδράζεται κατά πρώτο λόγο στην επαρκή στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό. Δυστυχώς, από το 2018, οπότε και καθορίστηκε ο αριθμός των οργανικών θέσεων για κάθε Περιφερειακή Υπηρεσία Εκπαίδευσης (Π.Δ.18/2018), δεν έχει καταβληθεί ουσιαστική προσπάθεια για την κάλυψη της πληθώρας των κενών οργανικών θέσεων. Αποτέλεσμα αυτού, αφενός η εργασιακή εξουθένωση των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται να διεκπεραιώσουν δυσανάλογο όγκο εργασίας και αφετέρου, ο κίνδυνος για την εύρυθμη λειτουργία κάθε υπηρεσίας.

Για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με διορισμούς μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας κάθε υπηρεσίας, μέχρι την πλήρωση όλων των κενών οργανικών της θέσεων, ο Σ.Υ.Π.Υ.Υ.Π. προτείνει για πολλοστή φορά τα εξής.

Σταδιακή στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων, σε βάθος χρόνου, με:

Α) Τη διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πλήρωση όλων ή τουλάχιστον κρίσιμου μέρους των ανωτέρω κενών οργανικών θέσεων.

Β) Την απόσυρση της διάταξης περί εξαίρεσης των εκπαιδευτικών από το πεδίο εφαρμογής του Ε.Σ.Κ., ή τουλάχιστον τη νομοθέτηση διάταξης ώστε να επιτρέπεται η μετάταξη των εκπαιδευτικών μόνο σε υπηρεσίες και φορείς του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.  Οι ενδιαφερόμενοι προς μετάταξη εκπαιδευτικοί, αποτελούν την κύρια δεξαμενή στελέχωσης των υπηρεσιών μας, με την πλειοψηφία τους να είναι ήδη αποσπασμένοι, συχνά επί μακρόν, στις υπηρεσίες μας, διαθέτοντας ήδη την κατάρτιση, την τεχνογνωσία και την εμπειρία επί διοικητικών θεμάτων.

Μέχρι τη στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων, κάλυψη των λειτουργικών αναγκών κάθε υπηρεσίας με:

Α) Την πραγματοποίηση ικανού αριθμού αποσπάσεων εκπαιδευτικών για παροχή διοικητικού έργου με διετή ή τριετή διάρκεια και με παροχή κινήτρων (π.χ. αυξημένη μοριοδότηση κ.α.) ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής στελέχωση και να ενισχύεται η σταθερότητα, η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα.

Β) Την πραγματοποίηση έκτακτης-συμπληρωματικής φάσης αποσπάσεων εκπαιδευτικών για τις υπηρεσίες στις οποίες διαπιστώνεται τυχόν αστοχία κάλυψης των διοικητικών αναγκών, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις (διετία ή τριετία, παροχή κινήτρων κ.λ.π.).

Γ) Την διάθεση εκπαιδευτικών για παροχή εκπαιδευτικού έργου, εφόσον υφίσταται επιτακτική ανάγκη κάλυψης διοικητικών αναγκών στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Ο αριθμός αποσπασμένων και διατιθέμενων εκπαιδευτικών να βαίνει κατ’ έτος μειούμενος, αναλογικά, με τον αριθμό κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

Σημειώνουμε ότι, οι διατιθέμενοι εκπαιδευτικοί μπορεί να αποτελούν «ευκαιριακή» λύση, να έχουν ωράριο και άδειες σχολείου, αποτελούν όμως την τελευταία εναλλακτική ελάφρυνσης του διοικητικού φορτίου που επωμίζονται οι ήδη επιβαρυμένοι συνάδελφοί μας. Όσον αφορά δε, τους χαρακτηρισμούς ορισμένων κύκλων περί «παρκαρισμένων» εκπαιδευτικών κ.λ.π., με αποδέκτες μεταξύ των άλλων, και την Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., δηλώνουμε ξεκάθαρα τη διαφωνία μας προς την ισοπεδωτική αυτή λογική, καθώς εμείς ούτε αιθεροβάμονες είμαστε, ούτε ασκούμε αφ’ υψηλού κριτική, όντας επί μακρόν εκτός του εργασιακού μας χώρου. Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες μας, γινόμαστε καθημερινά κοινωνοί της αγωνίας, της αγανάκτησης και της εξουθένωσης που επιφέρει στους συναδέλφους μας, ο δυσανάλογος, συνεχώς αυξανόμενος όγκος εργασιών και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Επιπλέον, ειδικά τη φετινή χρονιά, υποστελεχωμένες Περιφερειακές Υπηρεσίες Εκπαίδευσης με ελάχιστο αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών, στις οποίες τίθεται «απαγορευτικό» και ως προς την αξιοποίηση διατιθέμενων εκπαιδευτικών, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία τους. Σας καλούμε, ως Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., να μεριμνήστε σχετικά ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι με ανύπαρκτους διορισμούς διοικητικών υπαλλήλων και με την πρόσφατη εξαίρεση των εκπαιδευτικών από το πεδίο εφαρμογής του Ε.Σ.Κ., κλονίζεται σοβαρά η προοπτική μόνιμης στελέχωσης των υπηρεσιών μας, με κίνδυνο το υφιστάμενο καθεστώς αποσπάσεων και διαθέσεων εκπαιδευτικών για παροχή διοικητικού έργου να διαιωνίζεται.

Για το λόγο αυτό, ο Σ.Υ.Π.Υ.Υ.Π. σας καλεί να σκύψετε άμεσα και αποφασιστικά στο μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης  των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης. Η ανάγκη στελέχωσής τους με μόνιμο προσωπικό είναι επιτακτική, απαιτεί όραμα, ολοκληρωμένο σχέδιο και συντονισμό, αλλά πρώτα απ’ όλα, βούληση!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   ΥΠ.Π.Ε.Θ.    

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος    Ο Γ. Γραμματέας
Νώντας Αθανασιάδης    Αντώνης Στεφανογιάννης

 

πηγή: https://www.esos.gr/

Απάντηση