Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

“Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια για την αναγνώριση του έργου μου, καθώς και του έργου των συνεργατών μου, από την Ακαδημία Αθηνών. Το βραβείο αυτό αποτελεί σημαντική διάκριση για τον τομέα της Θεωρίας Αριθμών, ενός κλάδου που ξεκινά από τον Διόφαντο και στον οποίο η Ελλάδα διαθέτει μακρά παράδοση και δυναμική παρουσία στην επιστημονική έρευνα σήμερα….”

Ποιος το αναφέρει αυτό και γιατί; Ο λόγος για τον Καθηγητή Μαθηματικών Ευθύμη Σοφό, ο οποίος έχει καταγωγή από την Κεραμωτή της Νάξου (από τη μητέρα του, την Ειρήνη Φυρογένη) και ο οποίος εργάζεται στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία.

Η βράβευση έγινε το βράδυ της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου από την Ακαδημία Αθηνών και σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από την Ακαδημία ο κος Σοφός έλαβε το “Βραβείο Επαμεινώνδα Παπαστράτου, Τάξη των Θετικών Επιστημών“.

Οπως τονίζεται συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση της καλύτερης εργασίας αναφερομένης σε τομείς της Άλγεβρας, στον κ. Ευθύμιο Σοφό για την εργασία του με τίτλο: «Υπόθεση Σίντζελ κατά μέσο όρο και Ρητά Σημεία» [“Schinzel Hypothesis on average and rational points”].

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό “Inventiones mathimaticae” σε συνεργασία με τον καθηγητή Alexei Skorobogatov στο Πανεπιστήμιο Imperial College London.

Οπως μας ανέφερε ο κος Σοφός “Ο Μπουνιακόφσκι το 1854 και πιο μετά ο Σίντσελ το 1958 έθεσαν ένα πρόβλημα στα θεωρητικά μαθηματικά του οποίου η λύση, θα επέτρεπε να παράγουμε πρώτους αριθμούς χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά εργαλεία όπως τα πολυώνυμα. Στην εργασία, εισάγουμε μία καινούργια “στατιστική” μέθοδο, για να λύσουμε το πρόβλημα. Και ήταν αναπάντητο από το 1854″.

Μίνι Βιογραφικό 

Ο Ευθύμης Σοφός (με καταγωγή από τη Κεραμωτή της Νάξου από τη μητέρα του, Ειρήνη Φυρογένη) σπούδασε Μαθηματικά στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οξφόρδη και το 2015 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία. Ακολούθως, κατείχε θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία για δύο χρόνια και στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Max Planck στη Βόννη, Γερμανία, για άλλα δύο χρόνια. Από το 2019 είναι καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία.

Υγ. το  λίνκ για την εργασία είναι εδώ: https://link.springer.com/article/10.1007/s00222-022-01153-6

 

πηγή: https://naxospress.gr/

Απάντηση